Esteu aquí

MOEBIO

En els últims anys els coneixements sobre les ciències de la vida han augmentat de forma exponencial i la tecnologia s'ha tornat més complexa. Al mateix temps, proporcionar assistència mèdica de qualitat s'ha convertit en un procés cada vegada més difícil i costós. Existeixen multitud de necessitats mèdiques, algunes evidents i moltes altres que ni tan sols han estat identificades per les persones que hi són més properes. Pròtesis més còmodes i invisibles, dispositius wearable, aplicacions mòbils que milloren l’adherència als tractaments... la revolució en l'assistència sanitària ofereix enormes oportunitats per innovar i emprendre.

www.moebio.org

dhealth home

La revolució del sector salut inclou també la formació dels futurs professionals del sector: les noves generacions d’innovadors healthcare ja no es forma a les aules, sinó als quiròfans i les sales d’urgències. La Universitat de Stanford va crear al 2001 el primer programa de biodisseny, una singular metodologia d’innovació en la qual els alumnes viuen un procés d’immersió clínica a hospitals per detectar “in situ” necessitats no satisfetes com a base per a dissenyar nous productes o serveis que després continuen desenvolupant al llarg del programa. El Biodesign Fellowship d’Stanford ha permès ja la creació de prop de 40 empreses que han generat més de 325 milions de dòlars d’inversió i productes que han servit per tractar més de 275.000 pacients.

Inspirant-se en aquest prestigiós programa, Biocat va llançar el 2013 la iniciativa de desenvolupament de talent Moebio i el seu programa insígnia Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), un curs d'innovació en tecnologies mèdiques sanitàries dirigit a tots aquells joves amb talent i amb esperit emprenedor que vulguin contribuir a millorar el món en l'àmbit de la salut. 

Moebio és una iniciativa que aplega diversos programes formatius de llarga i curta durada que tenen l’objectiu comú de promoure l’emprenedoria en l’encreuament de la tecnologia, les biociències, la salut i la gestió empresarial. Per ajudar a dissenyar programes avançats capaços de donar resposta als reptes actuals des d’una perspectiva global, Moebio compta amb un consell assessor format per Christer Windeløv-Lidzélius (de l'escola d'emprenedoria danesa KaosPilot), John Collins (CIMIT, Boston), Dan E. Azagury (Ciel Medical, Ginebra), Yossi Bahagon (Clalit Health Services, Jerusalem), Chia Hwu (Qubop, Silicon Valley), David Maltz (Novartis, Silicon Valley), Lekshmy Parameswaran (Fuelfor, Barcelona-Singapur), Menno Van Dijk (The Amsterdam School of Creative Leadership), NEO Kok-Beng (Stanford Biodesign, Singapur), Lluís Torner (ICFO, Barcelona), Xavier Verdaguer (Imagine, Barcelona-Silicon Valley), entre d'altres.

d·HEALTH Barcelona, programa insígnia de Moebio, és un màster pioner —acreditat per la Universitat de Barcelona— que acompanya equips multidisciplinars en un procés global d’identificació de noves oportunitats i desenvolupament de tecnologies innovadores que poden donar resposta als grans reptes que el sector enfronta a escala mundial. Qualificat per Health Startup Europe com “probablement la millor acceleradora d’innovació en salut d’Europa”, el programa compta amb la col·laboració de l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann, i comença el gener de 2017 la seva quarta edició. De les tres primeres edicions han sorgit ja diversos projectes empresarials i el 97% dels ex alumnes continua treballant al sector salut. 

El 2014 es van posar en marxa també els MOEBIO Short Programs, càpsules formatives creades a partir del programa d·HEALTH Barcelona —que s'obren al conjunt dels membres de la BioRegió— i que tracten temes clau en l’assistència sanitària, la innovació, la gestió i l’esperit empresarial.