Esteu aquí

20 startups catalanes que seran notícia el 2020

Us avancem algunes de les empreses de la BioRegió de Catalunya que estaran al punt de mira durant aquest nou any que comença

AddToAny buttons: 
29.01.2020

NÚRIA PELÁEZ 

La BioRegió de Catalunya, l’ecosistema català de les ciències de la vida i de la salut, compta amb més de 1200 empreses. N’hem seleccionat una vintena que no hauríeu de perdre de vista aquest 2020. Fites clíniques, avenços cap al mercat, rondes d’inversió, noves filials… us avancem algunes de les companyies que, per un motiu o un altre, seran enguany notícia.

1. AbilityPharma: autofàgia en oncologia

AbilityPharma és una biofarmacèutica en fase clínica que desenvolupa compostos anticancerígens orals dirigits first-in-class, que produeixen selectivament una citotoxicitat mediada per autofàgia (autodigestió) en cèl·lules cancerígenes. L’empresa va tancar l’any passat una ronda de 3,5 milions i té fites clíniques programades per al 2020: completar durant la primera meitat de l’any l'assaig clínic de fase 2 actualment en curs en càncer d'endometri i càncer de pulmó a Espanya i França, i iniciar un nou assaig en una altra indicació oncològica. Spoiler: la companyia preveu arribar durant 2020 o principis de 2021 a un acord de llicència amb una farmacèutica per seguir amb el desenvolupament i futura comercialització del fàrmac.

2. ABLE Human Motion: l’exoesquelet lleuger ‘made in Barcelona’

ABLE Human Motion desenvolupa el primer exoesquelet lleuger, fàcil d'usar i assequible per a persones amb paraplegia a causa d'una lesió medul·lar. El seu projecte ha madurat ràpidament després del seu pas pel programa d’acceleració CRAASH Barcelona: després de tancar una ronda de finançament per acabar el desenvolupament de l'exoesquelet, enguany ABLE començarà una validació clínica multicèntrica amb 30 usuaris amb lesió medul·lar a dos centres de referència: Heidelberg University Hospital i Institut Guttmann. Amb els resultats, l’empresa preveu obtenir el marcatge CE i començar la comercialització de l’exoesquelet el 2021.  

3. Aelix Therapeutics: la vacuna catalana contra el VIH

AELIX Therapeutics treballa en una vacuna terapèutica, basada en l’immunogen HTI, que permeti als infectats per VIH mantenir el virus sota control gràcies a la reeducació del seu propi sistema immunitari. La companyia preveu concloure a finals de 2020 el seu primer assaig clínic, i al final de l'any següent preveu obtenir resultats d'un altre estudi de fase II on s'administra la vacuna HTI combinada amb un fàrmac de Gilead.

4. Archivel Farma: vacuna per a la tuberculosi

Archivel Farma té en fase clínica una de les poques vacunes terapèutiques que es desenvolupen al món per al tractament de la tuberculosi: RUTI, amb designació de medicament orfe a Europa. La vacuna està sent provada en un assaig clínic de fase IIa del qual s’esperen resultats a principis de 2021 i enguany iniciarà un altre assaig de fase IIb. L’empresa també estudia l’ús de la vacuna per a altres indicacions com el càncer de bufeta, per a la qual té en marxa un assaig de fase I amb resultats previstos a mitjans del 2020.  

5. Biointaxis: teràpia gènica per a l’Atàxia de Friedreich

Biointaxis treballa en el desenvolupament d’una teràpia gènica per tractar una malaltia neurodegenerativa minoritària, l’Atàxia de Friedreich, i altres malalties neurològiques. L’empresa va néixer tot just el 2018, com a spinoff de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), ha obtingut en els darrers ajuts públics i privats i està en negociacions amb diversos fons locals i internacionals per aixecar la seva primera ronda d’inversió.

6. Bionure: recerca contra l’esclerosi múltiple i la neuritis òptica

Bionure desenvolupa teràpies per a l’esclerosi múltiple i en neuritis òptica aguda, una malaltia oftalmològica rara per a la qual el seu primer fàrmac, el BN201, compta amb designació de medicament orfe a Europa i Estats Units. Després de tancar ronda l’any passat, l’empresa preveu llançar a principis de 2020 assajos de fase II per provar l’eficàcia de BN201 en pacients que hagin patit episodis de neuritis òptica.

7. GoodGut: un test per detectar càncer de còlon

GoodGut està desenvolupant un nou sistema no invasiu, ràpid i econòmic de diagnòstic de càncer de còlon que funciona com a biomarcador per detectar aquesta patologia de manera precoç i eficaç: el RAID-CRC. Després de tancar una ronda d’1,1 milions d’euros, aquest 2020 preveu obtenir el registre CE i començar el seu llançament en el mercat espanyol com a cribatge de càncer de colon en persones positives al test de sang oculta en femtes a través de PALEX Medical. En paral·lel, finalitzarà la validació clínica final en 2.800 individus asimptomàtics majors de 55 anys en col·laboració amb el DKFZ d’Alemanya, que permetrà utilitzar el test en tota la població de cribratge.

8. Greenaltech: el potencial de les microalgues

Greenaltech és una biotecnològica dedicada a la recerca i explotació industrial de les microalgues. Per reforçar el seu pla de creixement i desenvolupament de negoci, la companyia ha creat tres noves filials a Barcelona: Algaktiv, especialitzada en el disseny i fabricació d'actius derivats de microalgues per al mercat de la bellesa; GAT Therapeutics, centrada en el desenvolupament de fàrmacs per a la fibrosi i malalties relacionades amb l’envelliment, i GAT Biosciences, que aprofita el potencial de les microalgues per fabricar proteïnes recombinants. El 2020 promet ser engrescador: Algaktiv ampliarà instal·lacions abans de l'estiu i GAT Therapeutics buscarà capital per accelerar el desenvolupament de GTX-003 en mielofibrosis i NASH.

9. Methinks: intel·ligència artificial per diagnosticar l’ictus

Methinks utilitza tècniques de deep learning per millorar la precisió i reduir el temps de diagnòstic i tractament de pacients amb ictus automatitzant l’anàlisi de la seva neuroimatge. L’empresa preveu obrir enguany una ronda de finançament per apropar la seva eina al mercat. No els perdeu de vista: tenen entre mans altres plans dels quals esperen poder desvelar detalls en els propers mesos.

10. Minoryx: fites clíniques en malalties rares

Minoryx desenvolupa teràpies innovadores per a pacients amb malalties minoritàries. El 2018 va tancar una de les rondes més grans del sector (21,3 milions d’euros) amb els quals ha avançat en el seu pipeline. Per a finals de 2020 espera resultats de dos assajos clínics del seu fàrmac MIN-102 (leriglitazona): un de fase II/II per al tractament de la forma crònica de X-ALD en pacients adults (Adrenomieloneuropatia; AMN), i un de fase II per al tractament de l’Atàxia de Friedreich (FRDA). A més, engegarà un nou estudi de fase II per al tractament en pacients pediàtrics de la X-ALD cerebral (cALD). Minoryx té la designació de medicament orfe a Europa i Estats Units tant per a X-ALD com per FRDA, així com la designació Fast-Track de la FDA per a X-ALD.

11. MJN Neuroserveis: wearables per a crisis epilèptiques

MJN Neuroserveis desenvolupa un dispositiu portable o wearable  per a l’avaluació contínua del risc de crisis epilèptiques, per millorar la seguretat i independència d’aquests pacients. L’empresa espera obtenir enguany el marcatge CE i començar la comercialització a Espanya i Països Baixos, i està iniciant negociacions amb fons internacionals una ronda d’inversió sèrie A per portar la seva solució al mercat nord-americà. En paral·lel inicia enguany dos estudis clínics: un multicèntric Espanya-Alemanya per provar l’ús del dispositiu en l’àmbit hospitalari, i un segon estudi en condicions de vida real, tots dos finançats per Horizon 2020. En març estaran a Viena en la final dels Word Summit Awards com una de les  millors solucions del món en salut digital alineades amb els ODS de Nacions Unides.

12. Ona Therapeutics: 20 milions contra la metàstasi

Ona Therapeutics desenvolupa un nou medicament per al tractament del càncer metastàtic. És la més jove d’aquesta llista: va arrencar el 2019 com a spinoff de l'IRB Barcelona i ICREA, fundada pels investigadors Salvador Aznar-Benitah i Valerie Vanhooren després d’una inversió de Sabadell Asabys. Aquest mes ha fitxat una nova cap d’operacions procedent d’Almirall, Mercè de Frias, per reforçar l’equip de desenvolupament preclínic i clínic. Aviat seran notícia: preveuen tancar abans d’estiu una ronda de 20 milions d’euros

13. Oxolife: tecnologia contra la infertilitat

Oxolife desenvolupa un nou tractament per a la infertilitat femenina derivat de la seva tecnologia patentada (OXO-001), que millora l'èxit de la implantació endometrial i recupera l'ovulació. Aviat tancarà una ronda de crowdfunding que completarà amb fons de capital risc. El 2020 continua el programa de desenvolupament clínic, que conclourà el 2023 havent completat  la fase II i els estudis per definir el mecanisme d’acció en l’endometri.

14. Peptomyc: ronda oberta per atacar Myc

Peptomyc treballa en una innovadora teràpia oncològica: Omomyc, una mini proteïna que  penetra les cèl·lules canceroses i ataca el gen Myc, clau en el desenvolupament de la majoria de tumors. L’objectiu? Proporcionar noves teràpies més efectives i menys perjudicials que la quimioteràpia. Després de completar amb èxit la validació preclínica i escalat industrial, l’empresa preveu iniciar assajos clínics el gener de 2021. Podeu sumar-vos al repte: l’empresa té en marxa una ronda de 16 milions d’euros oberta a inversors nacionals i internacionals que s’uneixin als ja existents (Alta LS, Healthequity i BAs).

15. QREM: teràpia amb citoquines per a l’artrosi, ja al mercat

QREM desenvolupa dispositius mèdics per fer tractaments de medicina regenerativa autòloga al costat del pacient. El 2019 va iniciar la comercialització de Q-Cytokine, dispositiu per tractar l'artrosi i altres patologies musculoesquelètiques mitjançant teràpia amb citoquines (proteïnes obtingudes de les cèl·lules de la sang). Aquest 2020 preveuen expandir les seves vendes per tot Espanya i, a final d’any, fer les primeres vendes internacionals. Aviat tancaran una ronda d’1 milió d’euros.

16. Retinset: nou tractament per a la retinopatia diabètica

Retinset desenvolupa nous medicaments per a patologies oftàlmiques d’origen neurovascular. Spinoff de l’empresa Medical Mix, l’empresa va iniciar a finals de 2019 un assaig clínic amb el seu primer candidat BSL01, un col·liri per tractar les fases inicials de la retinopatia diabètica. Durant 2020 l’empresa preveu presentar resultats positius de l’assaig clínic de Fase I i iniciar el disseny d’un primer assaig clínic d’eficàcia Fase IIa.  Després d’obtenir un ajut Horizon 2020 SME1 el 2019, aquest any opta a l’EIC Accelerator de la Unió Europea i té previst iniciar contactes amb el sector farmacèutic.

17. Senolytic Therapeutics: aprofundint en la senescència cel·lular

Amb seu a Boston i Barcelona, Senolytic Therapeutics (Senolytx) desenvolupa fàrmacs que eliminen les cèl·lules senescents en les malalties relacionades amb l'edat. Ja ha validat un target senolític i identificat un candidat a desenvolupament clínic, i enguany iniciarà programes preclínics en diferents malalties associades a la fibrosi. La seva prioritat per al 2020? El desenvolupament preclínic del seu candidat en fibrosi renal, per al qual preveu aconseguir aquest any la designació de medicament orfe, i iniciar un primer assaig clínic en 2021. Aquest any Senolytx crearà, a més, una spinoff, CellSen Oncology, centrada exclusivament en un target associat al sistema immune i l'oncologia.

18. SOM Biotech: les minoritàries surten a borsa

SOM Biotech està especialitzada en el descobriment i desenvolupament  de fàrmacs per a malalties minoritàries. Després de captar l’any passat 7 milions d’euros, l’empresa finalitzarà aquest 2020 l’estudi de fase IIa d’un innovador tractament per als moviments coreics associats a la malaltia de Huntington: el compost SOM3355. Enguany també preveu presentar dues noves patents de producte i iniciar un nou estudi clínic. L’estratègia de creixement de la companyia es focalitzarà en completar una ronda B d’inversió, ampliar l’equip gestor i començar a cotitzar en un mercat borsari internacional.

19. Thrombotargets: l’antihemorràgic s’apropa al mercat

Thrombotargets tindrà aquest any novetats sobre TT-173, un antihemorràgic d’ús tòpic que disminueix dràsticament el temps de sagnat d'una hemorràgia en l’àmbit quirúrgic. L’empresa preveu obtenir enguany resultats d’un estudi de fase II / III en artroplàstia total de genoll, i emprendre després una fase III en cirurgia hepàtica per completar el registre de a Europa i Estats Units.

20. ZeCardio Therapeutics: del peix zebra a la teràpia cardiovascular

L’estiu del 2019 ZeClinics, CRO de serveis especialitzats en l’ús del peix zebra, va fundar la seva pròpia spin-out farmacèutica: ZeCardio Therapeutics (ZeCardioTx), especialitzada en el descobriment de fàrmacs cardiovasculars mitjançant el seu model de peix zebra i la seva pròpia plataforma d’anàlisi. ZeCardioTX té compostos en diferents fases de desenvolupament basats en experiments amb peixos zebra, i aquest mes de febrer preveu obrir una ronda de crowdfunding a Capital Cell per finançar noves proves en mamífers. Un cop assolides les fites experimentals, l’empresa preveu obrir una segona ronda per avançar cap a la llicència del seu compost a una gran farmacèutica.

 

PD.- Consulta totes les empreses de la BioRegió de Catalunya al directori Catalan Life Sciences.