Esteu aquí

Lluís Pareras (Invivo Ventures): “Qui s’aturi ara s’equivoca”

Lluís Pareras, soci fundador del nou fons especialitzat en salut Invivo Ventures, llança un missatge d’optimisme sobre el futur del sector i alerta les empreses sobre la necessitat de continuar treballant a bon ritme durant aquests mesos per no perdre embranzida.

AddToAny buttons: 
27.04.2020

Doctor en Medicina, especialista en Neurocirurgia i MBA Global Executive (IESE), Lluís Pareras és soci fundador del nou fons especialitzat en salut Invivo Ventures, amb seu a Barcelona, que fa pocs mesos va anunciar un primer tancament de 40 milions d’euros. Amb una dilatada trajectòria com inversor, assessor i emprenedor, Pareras és també director del fons Healthequity.

 

Quins canvis esteu començant a detectar en aquestes primeres setmanes de pandèmia?

Arriben una mica menys de projectes nous per valorar i ara molts incorporen la línia Covid-19 dins del seu pipeline, però nosaltres no invertim en una temàtica sinó en bona ciència: el que ens importa és que la solució que aportin sigui interessant.

Pel que fa als projectes que ja teníem en estudi per inversió, els seguim estudiant i estem executant les inversions. D’aquí a l’estiu tenim previst fer-ne diverses. El nostre missatge és que no es pot parar. Qui pari en aquest moment s’equivocarà, perquè la ciència i la biotecnologia tindran un gran protagonisme en la societat i, per a qui no s’aturi ara, tenir aquests 2 trimestres d’avantatge serà clau. És el moment d’executar tot allò que teníem previst.

 

Com s’estan veient afectades les companyies?

Les empreses podran patir alguns retards en el desenvolupament dels projectes, però des de la nostra experiència no hi està havent massa problemes. En companyies amb projectes en fase clínica sí que hi haurà retards perquè poden veure problemes en el reclutament de pacients ara mateix.

 

Quines recomanacions heu traslladat a les empreses del vostre portfoli davant d’aquesta situació?

Vam demanar un informe d’impacte i plans de contingència a totes les empreses, tenint en compte tots els escenaris possibles: optimista, pessimista i intermedi. Les recomanacions són molt variables depenent de cada companyia, però els hi hem donat recomanacions i plans alternatius a cadascuna per evitar alentir el seu desenvolupament. Com a recomanació general, demanem focus i pressing per continuar i intentar avançar el màxim possible en tot aquest període. Estic molt satisfet de com han gestionat la situació totes les nostres empreses, tot i que no esperàvem menys perquè invertim en empreses amb CEOs de qualitat: això és el més important per a una companyia, sobretot en situacions de crisi i incertesa com l’actual.

 

Creixerà l’interès dels inversors pel sector salut, després d’aquesta pandèmia?

Penso que l’àrea de la biotecnologia serà més estrella després de la Covid-19, ja que està cobrant interès per part de la societat i els inversors i es visibilitzarà més. Però això també depèn de la situació econòmica general, no només en biotecnologia: si hi ha molt deteriorament econòmic, costarà una mica més invertir, en qualsevol sector.

 

El creixent interès pels antivírics i les vacunes que ha generat aquesta crisi podria augmentar l’interès inversor per aquestes àrees?

La virologia ara agafarà una mica més de protagonisme, però sempre serà una àrea amb un pes concret dins l’espectre d’inversió i mai eclipsarà les altres necessitats clíniques. Els inversors seguiran invertint en totes elles, no les deixaran de banda per la virologia.

 

Quin missatge donaríeu a societat i administracions per afavorir la inversió en biotecnologia?

La societat s’ha d’adonar que la inversió en biotecnologia no és una en la que es pot retallar infinitament, perquè la tendència que hem vist en els últims anys és la de retallades constants en aquest sector. No es pot fer això perquè és un sector basat en el benestar i la salut humana, quelcom tan essencial que els polítics i la societat haurien d’entendre que s’ha de reforçar i promoure per poder afrontar els reptes de futur.