Esteu aquí

Assajos clínics a la BioRegió

La qualitat, seguretat, reclutament ràpid de pacients, presència de Key Opinion Leaders (KOLs) i un cost més competitiu que a d’altres països d’Europa i Estats Units fan de Catalunya una destinació de referència per als assajos clínics. Catalunya està al top 10 europeu en nombre de participacions en assajos clínics i al top 15 mundial: si es té en compte només oncologia, la posició puja fins al Top 5 europeu i al Top 10 mundial. Totes les grans farmacèutiques globals tenen assajos clínics actius a Catalunya, incloent-hi les top 15 per volum de facturació.

clinical trials barcelona

Els principals instituts de recerca sanitària catalans sumen més de 6.000 participacions actives en prop de 4.000 assajos clínics: només l’any 2017 es van iniciar a Catalunya més de 1.000 participacions en assajos. Si es compara aquesta xifra internacionalment, Catalunya es situaria 16a en el rànquing per nombre de participacions en assajos, i la 7a a nivell europeu. Amb aquestes dades, Catalunya se situaria en segona posició al món en nombre d’assajos per milió d’habitants, només per darrere de Dinamarca i superant països com Països Baixos o Suïssa.

L’11% dels assajos que es fan a Catalunya són en Fase I, el 26% en Fase II, un 40,3% en Fase III i un 17,4% en Fase IV.

Vall d’HebronHospital ClínicHospital de BellvitgeSant PauParc Taulí i Hospital del Mar són els centres de la BioRegió amb més participacions en assajos clínics. 

 

Accés a població i KOLs de referència

 • Catalunya ofereix accés a una població àmplia i una excel·lent xarxa d’atenció primària, i els centres d’investigació catalans, tant públics com privats, tenen un reconegut nivell d’experiència i instal·lacions.
 • L’altre gran factor d’atracció és la presència de Key Opinion Leaders (KOLs) mundialment reconeguts en àrees terapèutiques diverses: és el cas dels doctors Josep Tabernero en oncologia, Jordi Bruix i Josep Maria Llovet en hepatologia, Antoni Bayes-Genis en cardiologia, Bonaventura Clotet en VIH, Mercè Boada en Alzheimer o Xavier Montalban en esclerosi múltiple, entre d’altres.
 • Totes les grans farmacèutiques globals tenen assajos clínics actius a Catalunya, incloent-hi les top 15 per volum de facturació (Johnson & Johnson, Roche, Pfizer, Novartis, Merck, GSK, Sanofi, AbbVie, Bayer, Eli Lilly, Amgen, Bristol-Myers Squibb, Gilead Sciences, AstraZeneca i Teva).

 

Referent en oncologia

 • El 37,3% dels assajos clínics que es fan a Catalunya són en oncologia, seguits en nombre pels estudis per a teràpies per a malalties de la sang i immunitàries (9,9%), sistema circulatori (8,1%), malalties infeccioses (5,8%) i sistema digestiu (5,4%), segons dades d'UNEIX. De fet, si es tenen en compte només les participacions en assajos d’oncologia, Catalunya es situaria al Top 10 del món i al Top 5 europeu.
 • Per centres, Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és el més actiu a Catalunya en assajos clínics, i un dels més actius a Europa. Només el 2018 aquest hospital va iniciar 306 nous assajos i va reclutar més de 1.600 pacients, dels quals més de 1.500 en oncologia.

   

Informació per a pacients: Com funciona un assaig clínic?

 • Durant el desenvolupament del fàrmac, és a dir, abans que es pugui comercialitzar i utilitzar en la pràctica clínica habitual, s’han de fer necessàriament un nombre d’estudis. A més, també es continuen fent estudis un cop aquests ja estan al mercat, per investigar-ne la seva eficiència o conèixer com afecten a la qualitat de vida dels pacients.
 • La participació d’un pacient en un assaig clínic és sempre voluntària i només pot fer-se després d’haver passat el procediment del consentiment informat, que recull informació clau sobre l’assaig, com per exemple l’objectiu, la durada, les proves i procediments que implica, i les persones de contacte més rellevants, així com els beneficis i potencials riscos de la participació.
 • Entre els beneficis potencials que té per a un pacient incorporar-se a un assaig clínic destaquen poder ser una de les primeres persones en beneficiar-se del mateix, contribuir a fer avançar el coneixement científic i mèdic que en el futur pugui ajudar a altres pacients, i beneficiar-se de la gratuïtat dels exàmens físics i proves de diagnòstic relacionats amb l'assaig clínic.
 • Com es pot participar en un assaig clínic? Quins són els drets dels pacients que participen en un assaig clínic? Quins són els riscos i beneficis? Quin és el procediment del consentiment informat? Si ets un pacient i vols saber més sobre els assajos clínics, descarrega't aquest document de preguntes i respostes sobre els assajos clínics.