Esteu aquí

Assajos clínics a la BioRegió

Catalunya està al Top 10 mundial en nombre de participacions en assajos clínics. Si es té en compte només oncologia, la posició puja fins al Top 5 europeu i es manté en el Top 10 mundial, juntament amb altres especialitats destacades.

Des del 2001, el nombre d’assajos clínics duts a terme a Catalunya no ha deixat de créixer i, en els darrers deu anys, la xifra s’ha doblat. Una sèrie d’atractius expliquen per què Catalunya s’hagi convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món i que grans farmacèutiques globals hagin escollit el nostre territori per desenvolupar els seus estudis clínics.

 

Catalunya participa en més de 1.240 assajos clínics en marxa per provar noves teràpies i fàrmacs en pacients. Si es compara aquesta xifra a nivell europeu, Catalunya se situa en la 6ª posició en nombre de participacions en assajos, i la 9ª a nivell mundial, per darrera de grans països com els Estats Units (9.855), Canadà (1.977), França (1.951), el Regne Unit (1.650), Espanya (1.646), Alemanya (1.1618) i Itàlia (1.484) i Xina (1.308). Amb aquestes dades, els centres catalans participen en el 75% dels assajos actius que es realitzen en el conjunt de l’Estat.

 

 

El 48% dels assajos clínics en què participen els centres catalans són en fase I (15%) o fase II (33%), i el 52% en fases III (49%) i IV (3%), és a dir, en les fases més properes a la comercialització del fàrmac.

Referents en oncologia

Pel que fa a les especialitats, Catalunya excel·leix en la realització d’assajos clínics a nivell mundial en una àmplia varietat d’especialitzats, però en destaca principalment una: l’oncologia, que representa el 49% dels assajos clínics amb participació catalana, però també compta amb assajos en altres àrees clíniques com les malalties cardiovasculars (14,7%), Oftalmologia (8,1%), malalties del sistema nerviós central (7,8%), salut mental (5,8%) i les malalties minoritàries (1,1%).

Per centres, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el més actiu en assajos clínics, seguit de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Parc Taulí i el Parc de Salut Mar

Catalunya: destinació prioritària per als assajos clínics 

Els actius principals que expliquen per què Catalunya s’ha convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món són:

  • Sistema sanitari de primer nivell amb accés a una població àmplia i una excel·lent xarxa d’atenció primària.
  • Hospitals de primera categoria, tant públics com privats.
  • Presència de Key Opinion Leaders (KOLs) mundialment reconeguts en àrees terapèutiques diverses, com els doctors  Josep Tabernero en oncologia, Jordi Bruix i Josep Maria Llovet en hepatologia, Antoni Bayes-Genis en cardiologia, Bonaventura Clotet en VIH, Merce Boada en Alzheimer i  Xavier Montalban en esclerosi múltiple.
  • Cost més competitiu que a d’altres països d’Europa i Estats Units. 

Una mostra d’aquest atractiu es demostra en el desenvolupament d’assajos clínics a Catalunya de les empreses farmacèutiques internacionals més rellevants i amb més volum de facturació, com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen, GSK, Boehringer Ingelheim, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Pfizer, AbbVie i Sanofi.

Informació per a pacients: Com funciona un assaig clínic?

  • Durant el desenvolupament del fàrmac, és a dir, abans que es pugui comercialitzar i utilitzar en la pràctica clínica habitual, s’han de fer necessàriament un nombre d’estudis. A més, també es continuen fent estudis un cop aquests ja estan al mercat, per investigar-ne la seva eficiència o conèixer com afecten a la qualitat de vida dels pacients.
  • La participació d’un pacient en un assaig clínic és sempre voluntària i només pot fer-se després d’haver passat el procediment del consentiment informat, que recull informació clau sobre l’assaig, com per exemple l’objectiu, la durada, les proves i procediments que implica, i les persones de contacte més rellevants, així com els beneficis i potencials riscos de la participació.
  • Entre els beneficis potencials que té per a un pacient incorporar-se a un assaig clínic destaquen poder ser una de les primeres persones en beneficiar-se del mateix, contribuir a fer avançar el coneixement científic i mèdic que en el futur pugui ajudar a altres pacients, i beneficiar-se de la gratuïtat dels exàmens físics i proves de diagnòstic relacionats amb l'assaig clínic.
  • Com es pot participar en un assaig clínic? Quins són els drets dels pacients que participen en un assaig clínic? Quins són els riscos i beneficis? Quin és el procediment del consentiment informat? Si ets un pacient i vols saber més sobre els assajos clínics, descarrega't aquest document de preguntes i respostes sobre els assajos clínics.