Catalunya està al Top 10 mundial en nombre de participacions en assajos clínics. Si es té en compte només oncologia, la posició puja fins al Top 5 europeu i es manté en el Top 10 mundial, juntament amb altres especialitats destacades.
Des del 2001, el nombre d’assajos clínics duts a terme a Catalunya no ha deixat de créixer i, en els darrers deu anys, la xifra s’ha doblat. Una sèrie d’atractius expliquen per què Catalunya s’hagi convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món i que grans farmacèutiques globals hagin escollit el nostre territori per desenvolupar els seus estudis clínics.
Catalunya participa en més de 1.240 assajos clínics en marxa per provar noves teràpies i fàrmacs en pacients. Si es compara aquesta xifra a nivell europeu, Catalunya se situa en la 6ª posició en nombre de participacions en assajos, i la 9ª a nivell mundial, per darrera de grans països com els Estats Units (9.855), Canadà (1.977), França (1.951), el Regne Unit (1.650), Espanya (1.646), Alemanya (1.1618) i Itàlia (1.484) i Xina (1.308). Amb aquestes dades, els centres catalans participen en el 75% dels assajos actius que es realitzen en el conjunt de l’Estat.
El 48% dels assajos clínics en què participen els centres catalans són en fase I (15%) o fase II (33%), i el 52% en fases III (49%) i IV (3%), és a dir, en les fases més properes a la comercialització del fàrmac.
Pel que fa a les especialitats, Catalunya excel·leix en la realització d’assajos clínics a nivell mundial en una àmplia varietat d’especialitzats, però en destaca principalment una: l’oncologia, que representa el 49% dels assajos clínics amb participació catalana, però també compta amb assajos en altres àrees clíniques com les malalties cardiovasculars (14,7%), Oftalmologia (8,1%), malalties del sistema nerviós central (7,8%), salut mental (5,8%) i les malalties minoritàries (1,1%).
Per centres, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el més actiu en assajos clínics, seguit de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Parc Taulí i el Parc de Salut Mar.
Els actius principals que expliquen per què Catalunya s’ha convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món són:
Una mostra d’aquest atractiu es demostra en el desenvolupament d’assajos clínics a Catalunya de les empreses farmacèutiques internacionals més rellevants i amb més volum de facturació, com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen, GSK, Boehringer Ingelheim, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Pfizer, AbbVie i Sanofi.