Esteu aquí

Entrevista

Dr. Manel Balcells

president de la Comissió Executiva de Biocat

L’esperit del clúster

09.07.2008

Article d'opinió

De fòrums, d’àgores i llotges –punts de trobada, discussió, gestió– n’hi ha de virtuals i de presencials, però tots es recolzen en el concepte de xarxa. Tant en les àgores greges, els fòrums romans i les llotges medievals, com en els seus equivalents moderns. I d’això ens plau parlar avui: de fòrums, directoris i xarxes virtuals.

Biocat prepara un fòrum, el 4 de desembre de 2008. Presencial, en un entorn privilegiat i carregat de simbolisme, històricament seu d’institucions emblemàtiques del comerç català: la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Una trobada per a tots aquells que us sentiu pertànyer a la comunitat biotecnològica i biomèdica de Catalunya.

Serà una trobada per debatre sobre els temes que ens preocupen transversalment (transferència de coneixement, finançament, formació...); per escoltar els qui han fet el camí abans (Stig Jorgensen, director general de Medicon Valley Alliance); per conèixer l’estratègia de futur que es planteja Biocat, l’organització que dinamitza la BioRegió de Catalunya; i per poder exposar –els qui ho vulgueu– plans de negoci, activitats clau, plataformes, projectes i consorcis. I cercar-ne de nous, gràcies a la possibilitat de trobar-hi la resta d’integrants del nostre clúster en un ambient propici a la cooperació.

Us convocarem gràcies a l’eina que Biocat ha desenvolupat aquests darrers mesos: el Directori de la BioRegió. Uns 500 actors, relacionats i classificats (fora bo que comproveu si hi sou, o si us agrada com hi sou). Amb l’elaboració d’aquest directori, que penja del web de Biocat, hem pogut actualitzar les dades d’empreses, centres de recerca, estructures de suport, etc., del clúster biotecnològic i biomèdic de Catalunya.

Tots nosaltres formem part d’un clúster vibrant, potent, en creixement; líder a l’Estat espanyol i molt ben posicionat a Europa. Ens ho creiem? Llegim què diu Asebio en el seu darrer informe anual: "Les comunitats autònomes amb major dinamisme, en la major part de les variables analitzades, són Catalunya, Madrid, Andalusia i País Basc". Per aquest ordre. I en l’escena internacional, només cal haver observat amb atenció les reaccions que generava la presència catalana a la darrera edició de la BIO: sorpresa, curiositat i interès per saber què estava passant a Catalunya. El que està passant obeeix, entre d’altres factors, a que el clúster s’està organitzant, aprofitant les seves capacitats, identificant què cal fer per créixer i marcant un full de ruta per aconseguir-ho.

Tot plegat s’analitzarà el 4 de desembre a la Casa Llotja de Mar, en la trobada de tots els actors, el Fòrum de la BioRegió. Allí ens coneixerem millor tots plegats, retrobarem companys i sabrem com, i amb qui del nostre cercle més immediat, estem competint o podem col·laborar.