Esteu aquí

BioXclusters alliance

BioXclusters alliance és la continuació del projecte original bioXclusters, finançat per la Comissió Europea des de l’any 2012 fins al 2014, en el que ha participat Biocat. Aquesta aliança, que té com a objectiu facilitar a petites i mitjanes empreses l'accés als mercats no europeus del sector de les ciències de la vida i de la salut, reuneix 4 clústers: Biocat (Catalunya), BioM (Baviera), BioPmed (Piamonte) i Lyonbiopôle (Auvernia-Ródano-Alpes, coordinador del projecte).

bioxclusters+

BioXclusters alliance va ser finançat des del gener de 2016 fins al gener de 2018, a través del programa europeu per a la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (COSME). Aquesta associacío de clústers engloba a: 3.300 petites i mitjanes empreses (PIME) europees que treballen en l’àmbit de la salut i la medicina personalitzada; 200 grans empreses farmacèutiques i biotecnològiques; 23.000 persones de l'àmbit de la recerca acadèmica i més de 358.000 llocs de treball, que combinen tant personal del sector públic com privat.

L'aliança es va marcar com a objectiu crear el meta clúster europeu més competitiu en el camp de la salut personalitzada com a eina de resposta als reptes globals dels propers anys. A més, buscava ser un mitjà per a millorar la competitivitat de les PIMES del sector, i oferir-los punts d’entrada estratègics clau a determinats mercats internacionals d’interès.

D’acord amb el seu Pla Estratègic Internacional Conjunt, els 4 clústers van centrar les seves activitats en els mercats explorats durant els bioXclusters originals (EEUU, Xina i Brasil), i van ampliar les seves accions a nous mercats com Japó, Australià, Canadà i Corea del Sud

Les principals activitats desenvolupades van ser:
  • Millorar el posicionament internacional del meta clúster i enfortir les relacions amb els mercats nord-americans, xinesos i brasilers explorats anteriorment.
  • Construir portes d’entrada als nous mercats clau (japonès, canadenc, australià i coreà) i iniciar relacions de confiança mútua com a base per als acords a llarg termini.
  • Desplegar eines d’internacionalització  i mecanismes de suport a mida per a les PIME europees amb l’objectiu d’aprofitar les relaciones creades en el marc de l’aliança.

Durant aquesta segona etapa, el consorci es va centrar en abordar els reptes sanitaris del sistema global, com la medicina regenerativa, el desenvolupament digital dels sistemes de salut (big data, desenvolupament de TICs centrades en el pacient, etc) i les micro i nano tecnologies, totes elles clau per al desenvolupament i la bona aplicació de la medicina personalitzada.

La missió al Japó:

Una de les primeres accions desenvolupades en el projecte bioXclusters alliance va ser la missió empresarial al Japó (octubre de 2016). Durant aquesta missió, 26 empreses europees van tenir l’oportunitat de viatjar al país i conèixer les oportunitats de negoci que ofereix el mercat nipó de la salut (el segon més gran del món) o si, ja coneixien el país, van poder reforçar les seves relacions prèviament creades al Japó.

Resultats del projecte

Des del seu inici al gener de 2016, el projecte bioXclusters alliance, a través de les diverses missions i activitats realitzades, ha:
  • Contribuït a la firma de 8 acords de col·laboració amb Health Industries South Austràlia (Adelaida, Austràlia), Fenglin Group (Shangai, Xina), TOHealth (Toronto, Canadà), Osaka Bio Headquarters (Osaka, Japó), BioMinas (Belo Horizonte, Brasil).
  • Organitzat 8 reunions i sessions de matchmaking (clúster-clúster i B2B)
  • Organitzat 3 missions internacionals al Japó, la Xina i els Estats Units

Situació actual

El projecte bioXclusters alliance, tot i que actualment no estigui oficialment actiu ni rebi finançament, fou concebut com un projecte a llarg termini. La qual cosa significa que encara hi ha accions en curs relacionades amb el projecte com a part de la seva estratègia a llarg termini, amb l’objectiu de seguir desenvolupant les relacions entre les empreses europees i els mercats als que es dirigeix bioXclusters alliance. Un exemple d’aquesta estratègia a llarg termini és el webinar “An EU-Japan multi-partners alliance for supporting business in health-related life sciences”, que tindrà lloc el 17 de març de 2021.