Esteu aquí

EDAH

El projecte EDAH (acrònim de “Interconnecting innovation ecosystems for common European data space in Health”), finançat sota el programa europeu Horizon Europe, té com a objectiu fomentar el diàleg i desenvolupament cap a ecosistemes innovadors europeus més inclusius, dinàmics, diversos i interconnectats per assolir l’Espai Europeu de Dades de Salut (EHDS).

El consorci d’EDAH, format per dos clústers (Biocat i el Health Cluster Portugal) i dos metaclústers (ScanBalt i el Consell Europeu de BioRegions - CEBR-) treballa per desenvolupar un pla d’acció conjunt orientat a superar l’actual bretxa de desplegament de la salut digital a Europa. També té com a objectiu desbloquejar el poder de les dades de salut per a la medicina innovadora i la sanitat del futur, permetent nous descobriments científics, productes comercials i serveis de salut innovadors. Tot això, amb la missió d’aconseguir una prevenció i un tractament de malalties més eficients i garantir una millor qualitat de vida a Europa i a nivell mundial.

El projecte EDAH en detall

El projecte EDAH es desenvoluparà entre 2022 i 2024, i té la missió d’avançar en l’ús secundari de les dades sanitàries i en la creació de l’Espai Europeu de Dades Sanitàries (EHDS).

La primera fase del projecte EDAH està enfocada en l’anàlisi i la construcció de diàleg. Les 3 tasques principals d’aquesta fase són: 

  • Garantir una visió general coherent dels desenvolupaments estratègics relacionats amb l’EHDS, i desenvolupar un enteniment més profund a 7 ecosistemes importants de la UE (Bulgaria, Bèlgica, Rep. Txeca, Hongria, Portugal, Espanya i Suècia), donant la base per a involucrar als diferents grups d’actors de la quàdruple hèlix.
  • Establir un mecanisme de coordinació per a connectar actors importants dels ecosistemes innovadors arreu d’Europa i involucrar-los en converses al voltant de reptes i oportunitats per a avançar en l’EHDS.
  • Escalar el diàleg a nivell EU desenvolupant més vies de col·laboració mitjançant les presidències de la UE (República Txeca, Suècia, Espanya i Bèlgica), donant input per a la definició de les seves agendes.

L’objectiu de la segona fase és el desenvolupar, validar i finalitzar un Pla d’Acció Conjunt per a treballar de manera sinèrgica entre ecosistemes i avançar en l’Espai Europeu de Dades de Salut. 

Aquest pla d’acció conjunt es basarà en els inputs recollits de la fase anterior i dels grups d’actors clau de regions innovadores que treballen per aconseguir el desenvolupament de l’EHDS. Finalment, serà validat en el context de l’esdeveniment a gran escala relacionat amb la presidència d’EU a Bèlgica i via una Plataforma de Col·laboració Online. 


Membres del projecte:

Les regions d’Europa sòcies d’aquest projecte, juntament amb Biocat, són: 

ScanBalt, Estònia; Health Cluster Portugal, Portugal i CEBR a nivell europeu.

Per a obtenir més informació sobre aquest projecte, posa't en contacte amb Albert Guerrero, Àrea de Política Científica i Internacionalització a Biocat (aguerrero@biocat.cat).