Esteu aquí

Onconet

Onconet és un projecte del programa transnacional Interreg Sudoe que pretén establir una xarxa d’excel·lència permanent en oncologia a través de la mobilització d’actors sanitaris de l’espai sud-oest d’Europa al voltant de la prevenció, la diagnosi, l’assistència i la investigació translacional.

Aquest projecte vol potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

logo european project Onconet

Excel·lència oncològica

 

El càncer és una malaltia universal i constitueix una preocupació sanitària mundial. El projecte Onconet analitza les accions portades a terme en l’àmbit de la prevenció, la diagnosi molecular, la innovació terapèutica i l’ús de les TIC en la gestió dels pacients de càncer dins dels territoris participants de la xarxa.

Els partners que formen part d’aquest projecte, juntament amb Biocat, són: Université Toulouse III Paul Sabatier (França), Navarrabiomed-Fundación Miguel Servet (Espanya), Fundación Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (Espanya), Fundación Parque Tecnológico de Ciencias de la Salud de Granada (Espanya), Universidade de Coimbra (Portugal). També hi participen les entitas catalenes Institut Català d’Oncologia (ICO) com a beneficiari i Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) com a beneficiari associat.

El caràcter transnacional d’aquest projecte té com a objectiu descriure i comparar, en termes d’un problema de salut freqüent, metodologies d’implementació dels diferents programes de salut pública, la investigació i els tractaments implementats per les autoritats dels països que en formen part.

Innovació

Entre els aspectes innovadors d’aquest projecte cal destacar l’avaluació de l’impacte de la investigació translacional sobre l’evolució de les pràctiques clíniques (investigació-atenció continuada) i l’enfoc de condicions mèdico-econòmiques necessàries per garantir la igualtat de l’atenció al pacient i l’equitat d’accés a la innovació terapèutica.

Onconet permet posar en comú i compartir els recursos, les competències i els mitjans d’accés a la innovació actuals en el camp de l’oncologia en benefici dels pacients; intercanviar bones pràctiques, arribar a una massa crítica potent i harmonitzar la pràctica terapèutica i afavorir l’aparició d’innovacions en el camp de l’oncologia amb la finalitat de reduir les desigualtats a l’accés de l’atenció sanitària.

Les accions que es desenvolupen en matèria de prevenció, diagnosi i tractament, processament i digitalització de les relacions entre els diferents actors de dades portarà a la producció de llibres blancs, tallers i conferències, així com a la creació d’eines educatives dirigides als professionals de la salut, les autoritats reguladores i el públic en general.

Mitjançant la seva participació en aquest projecte, Biocat contribueix en la col·laboració a nivell del sud d’Europa en la pràctica actual de processaments de dades massives (big data), així com en la recerca de noves formes en l’exploració de dades massives. A més, estableix elements de comparació transversals en els àmbits de l’epidemiologia, les teràpies innovadores i les noves tècniques de comunicació. Per últim, promou la col·laboració de la BioRegió amb la resta d’entitats pioneres en investigació oncològica