Biocat coordina la participació catalana al projecte europeu Transbio SUDOE. Aquesta iniciativa, continuació del projecte Interbio (2009-2012), té per objectiu unir centres d’investigació, plataformes tecnològiques, universitats i empreses de vuit regions d’Espanya, França i Portugal, en una xarxa interdisciplinària per a transformar amb una major eficiència els resultats de la investigació biotecnològica en realitats econòmiques.
Transbio SUDOE es va iniciar l'abril del 2013 i aplega 32 socis i col·laboradors de les vuit regions que conformen el Bioclúster Sud-Europeu.
El projecte està impulsat per nou socis de vuit regions del sud d’Europa: Université Toulouse III Paul Sabatier (Midi-Pirineus, França), Instituto de Tecnologia Quimica e Biologica (Lisboa), Universidad de Santiago de Compostela (Galícia), Institut Européen de Chimie et Biologie (Aquitània, França), Universitat de les Illes Balears i BIOIB (Clúster Biomèdic de les Illes Balears), Université Montpellier 2 Sciences et Techniques (Llenguadoc-Rosselló, França), Fundación InnDEA (València) i Biocat.
A més, empra l’experiència adquirida d'Interbio per a transformar resultats de recerca en realitats econòmiques i articular una xarxa de cooperació amb els clústers transnacionals de referència al sud d’Europa. D’aquesta manera, s’afavoreixen les interaccions entre el camp acadèmic i la indústria biotecnològica, que estan principalment agrupades en la figura del Bioclúster Sud-Europeu (BSE). Així doncs, Transbio SUDOE vol fusionar aquests dos conjunts: Interbio de caràcter més acadèmic i el BSE de caràcter empresarial, amb la finalitat d’obtenir resultats científics innovadors, optimitzar la transferència de coneixement i de resultats de la investigació pública cap al sector privat en un espai de cooperació transnacional.
Els principals objectius del projecte són:
Per aconseguir els seus objectius, el projecte promou, en un primer lloc, la investigació i la formació mitjançant la creació d’un postgrau europeu sobre biologia traslacional i la realització de l’Escola d’Estiu sobre el Medicament. La creació de sinèrgies entre el sector acadèmic i industrial és una prioritat en aquestes sessions formatives.
A més a més, Transbio SUDOE celebra un fòrum per donar suport a la creació de projectes cooperatius: des de l’inici fins a la seva execució. L’abril del 2014, Barcelona va acollir la segona edició del Transbio Emergence Forum, amb més de 140 participants i que impulsa la col·laboració científica i empresarial.
En el marc del projecte, Biocat també ha liderat el Grup de Treball 3, enfocat en l’anàlisi de les diferents plataformes existents a les vuit regions associades al projecte (Midi-Pirineus, Aquitània, Llenguadoc, Catalunya, València, Galícia, Illes Balears i Lisboa). Fruit d’aquest treball és la creció d’un directori web d’ofertes de plataformes tecnològiques i oficines de transferència de tecnologia.