Esteu aquí

Nota de premsa

Barcelona acull la tercera trobada anual del MuscleTech Network per a la prevenció de les lesions musculars i tendinoses

Les teràpies regeneratives, les noves eines de diagnòstic per la imatge, les noves bateries d’anàlisisi i la seva aplicació pràctica en lesions d’adolescents i en pro d’un envelliment saludable seran alguns dels temes de treball.

Sota el títol “Muscle Injuries and Repair: Current Trends in Research”, el taller reuneix una seixantena de científics i professionals nacionals i internacionals.

27.09.2011

Les teràpies regeneratives, les noves eines de diagnòstic per la imatge, les noves bateries d’anàlisis i la seva aplicació pràctica en lesions d’adolescents i en pro d’un envelliment saludable, conjuntament amb la presentació de les aportacions terapèutiques de la guia mèdica del FC Barcelona, són alguns dels temes que es debatran en el tercer MuscleTech Network Workshop: Muscle Injuries and Repair: Current Trends in Research.

Aquestes són les terceres jornades de treball anuals de MuscleTech Network, una xarxa de coneixement del múscul i el tendó (en l’àmbit del moviment, l’exercici físic i l’esport i la sostenibilitat de la qualitat de vida en l’envelliment) que es va constituir fa cinc anys i que es va presentar públicament  en una reunió emmarcada en el programa del Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC), una iniciativa de Biocat impulsada per l'Obra Social de "la Caixa". Les jornades d’aquest any es celebraran els dies 27 i 28 de setembre a les instal·lacions del FC Barcelona (avinguda Arístides Maillol, s/n, Avantllotja Lateral, porta 68, Accés 14) estan organitzades per MuscleTech Network i el CIDC i compten amb la col·laboració de Leitat, la Fundació FC Barcelona, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i el Fòrum Egarsat del Múscul.

Una seixantena d’investigadors i professionals de diferents àmbits mèdics i científics d’Europa i els Estats Units buscaran, durant dos dies, noves vies per potenciar la cooperació entre grups de recerca hospitalaris i universitaris internacionals. Aquestes jornades de treball de la xarxa de recerca MuscleTech Network persegueixen, entre altres objectius, proposar línies de recerca futures que permetin acostar el món científic i el professional de la recerca en el camp de la lesió muscular i tendinosa. La intenció final és treballar per aconseguir la innovació i transformació de les pràctiques habituals a més de consolidar MuscleTech Network com un fòrum de trobada i discussió de caràcter pluridisciplinar, obert als professionals que treballen i investiguen en el camp de la lesió muscular i tendinosa.

Les jornades s’obriran dimarts amb l’acte inaugural a càrrec del Sr. Eusebi Cima, president del Centre Tecnològic Leitat; el Dr. Jordi Monés, directiu de l’àrea mèdica del FC Barcelona, la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, el Sr. Juan Antonio Gutiérrez, Responsable de medicina de l'esport de la Secretaria General d'Esports de la Generalitat de Catalunya i la Il·lma. Sra. Maite Fandos, Tinent d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant dos dies, els investigadors i els professionals de camps tan diversos com la cirurgia, l’ortopèdia, la fisioteràpia, la bioquímica i l’educació física participaran en els debats organitzats: “Avaluació de les proves de resistència com a elements de predicció de lesions”; “Les lesions en l'etapa adolescent”; “Valor pronòstic de l'ecografia i la ressonància magnètica en les lesions musculars i tendinoses”; “Actualització en teràpies regeneratives en el múscul i el tendó”; “L'evidència científica i la validació clínica de la Guia de Pràctica Clínica del FC Barcelona de lesions de tendó” i “Actualització en lesions musculars i tendinoses i els biomarcadors de reparació”.

Entre altres participants, la tercera edició de MuscleTech Network Workshop: Muscle injuries and repair: current trends in research compta amb la participació del Dr. Johnny Huard, catedràtic del departament de Cirurgia Ortopèdica de la Universitat de Pittsburgh i membre dels departaments de Microbiologia i Genètica Molecular, Bioenginyeria, Medicina i Patologia Física i Rehabilitació a la mateixa universitat; el Dr. Tom Best, professor associat de medicina de família i ortopèdia i rehabilitació de la Universitat de Wisconsin-Madison i president del Col•legi de Metges de l’Esport dels Estats Units.

Presentació de la guia mèdica del FC Barcelona
En el marc del 3rd MuscleTech Network Workshop es presentarà la FC Barcelona Clinical Practice Guide of tendon injuries. El FC Barcelona és un dels clubs pioners en la investigació mèdica i l'aplicació de protocols validats científicament per a la prevenció i el tractament de les lesions dels seus atletes. La presentació d’aquesta guia permetrà a tots els professionals que treballen amb esportistes actuar de la mateixa manera que ho fa el FC Barcelona enfront de les lesions musculars incloent pautes d’actuació sobre com diagnosticar, tractar i prevenir les lesions. El FC Barcelona, a través de la seva fundació, exemplifica el seu compromís amb l’evolució científica i aposta pels avenços que, fruit de la recerca, poden millorar el coneixement, la salut i el benestar de la societat fent del FC Barcelona encara “Més que un Club”.

Recerca, educació i pràctica mèdica en l’esport
La comunitat científica és cada vegada més conscient de la importància d’integrar la investigació científica, l'educació i les aplicacions pràctiques de la medicina esportiva i ciències de l'exercici per mantenir i millorar el rendiment físic, fitness, salut i qualitat de vida. I en aquest àmbit, la recerca en múscul i tendó és fonamental.

Els investigadors i professionals reunits a Barcelona intercanviaran experiències i buscaran línies d’acció conjuntes per al desenvolupament de les bases per a la promoció de la recerca en múscul i tendó. El workshop s’ha concebut com una oportunitat per enfocar nous reptes i necessitats en aquest àmbit així com per facilitar la transferència de tecnologia i aplicacions; unir esforços per enfortir i crear nous consorcis de recerca per al diagnòstic, tractament i prevenció de les lesions del tendó del múscul i abordar els reptes científics en múscul esquelètic i tendó tant per als esportistes com per a la societat en general.

MuscleTech Network compta amb el suport del FEM, Fòrum Egarsat del Múscul, plataforma integrada per Egarsat, la Fundació FC Barcelona i el MuscleTechNetwork encarregada de divulgar i compartir informació, consells i opinions sobre la importància del sistema muscular i de com prevenir possibles lesions. A partir del avenços i innovacions científiques i de l’experiència desenvolupada des de l’esport d’elit, la plataforma pretén difondre i crear consciència sobre la importància de prevenir lesions musculars en d’altres àmbits com el laboral o el quotidià, sobre els seus possibles tractaments i la recuperació.

Convocatòria de premsa (27/9/2011, a les 9:30 h, al FC Barcelona)

Per a més informació:

Biocat: Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat; Silvia Labé • 662 315 400 • slabe@biocat.cat
Leitat: Carles Gimeno • 93 788 23 00 • comunica@leitat.org
Fundació FC Barcelona: Marc Parramon • marc.parramon@fcbarcelona.cat
FC Barcelona: Francesc Orenes • francesc.orenes@fcbarcelona.cat
Obra Social “la Caixa”: Irene Roch • iroch@fundaciolacaixa.es
Fòrum Egarsat del Múscul: Clàudia Moreta • cmoreta@ulled.com

Subscriu-te al nostre RSS

També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn

Centre Internacional per al Debat Científic
El Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) és una iniciativa de Biocat, impulsada per l'Obra Social "la Caixa", que té per objectiu organitzar reunions científiques internacionals per promoure el diàleg, la col·laboració i l'intercanvi obert de coneixements entre experts de reconegut prestigi i la comunitat científica catalana. Les reunions són globals, integradores i multidisciplinàries, enfocades per ajudar a fer front a les necessitats socials en l'àmbit de ciències de la vida i la salut, tenint en compte la complexitat i les constants condicions canviants del món. El CIDC també té com a objectiu col•laborar en la difusió del coneixement, acostant la ciència a la societat, i contribuir a la posició de Barcelona i Catalunya com una ciutat i un país de l'excel·lència científica.

Fundació FC Barcelona
Fundada el 1994, té l’objectiu de difondre i promoure la dimensió formativa, educativa, cultural i social del FC Barcelona a la societat en general, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, i en l’àmbit internacional. En l'actualitat, els seus projectes, que utilitzen principalment l'esport com a eina d'inclusió social, arriben a més de 220.000beneficiaris a tot el món.

Leitat Centre Tecnològic
Leitat és un centre tecnològic, membre de Tecnio i reconegut pel Ministeri de Ciència i Innovació, que té com a objectiu col·laborar amb empreses i institucions afegint valor tecnològic tant als productes com als processos, i centra la seva tasca en la recerca, el desenvolupament i la innovació industrial (R+D+2i). Com a partner tecnològic té una clara voluntat d'adaptació per transformar els reptes tecnològics en valor econòmic i social. Des de la seva fundació, l’any 1906, LEITAT ha prioritzat la seva vocació de proximitat, potenciant alhora els principis de professionalitat, respecte a les persones i al medi ambient.

Fòrum Egarsat
El Fòrum Egarsat del Múscul és una plataforma independent que neix amb l’objectiu de divulgar i compartir informació, consells i opinions sobre la importància del sistema muscular i de com prevenir possibles lesions. A partir del avenços i innovacions científiques que els experts estan estudiant i gràcies a la gran experiència desenvolupada des de l’esport d’elit, la plataforma pretén difondre i crear consciència sobre la importància de prevenir lesions musculars i sobre els seus possibles tractaments. El FEM està format per MuscleTech Network, la Fundació Futbol Club Barcelona i la Mútua Egarsat.