Esteu aquí

Nota de premsa

Barcelona tindrà una seu de la nova comunitat de coneixement i innovació de la UE en salut

Liderada per la Universitat de Barcelona amb l’impuls de Biocat la participació espanyola en el projecte guanyador InnoLife inclou entitats públiques i privades de Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Andalusia i Aragó.

Amb un pressupost total de 2.100 milions d’euros, InnoLife, és una de les iniciatives més grans del món en el sector de la salut que compta amb finançament públic.

10.12.2014

Barcelona 10 de desembre de 2014. L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) va anunciar ahir el projecte guanyador de la convocatòria de la nova Comunitat de Coneixement i Innovació (KIC) en salut centrada en vida saludable i envelliment actiu. El projecte guanyador ha estat InnoLife, una proposta liderada a l’estat espanyol per la Universitat de Barcelona (UB), nucleada a partir del seu campus d’excèl·lencia en salut HUBc i amb l’impuls de Biocat. InnoLife comptarà amb una seu a Espanya que s’ubicarà al Parc Científic de Barcelona (PCB).

InnoLife és un consorci de més de 144 empreses europees capdavanteres, universitats i centres de recerca de 14 països europeus. Amb un pressupost total de 2.100 milions d’euros, InnoLife, és una de les iniciatives més grans del món en el sector de la salut que compta amb finançament públic. En el primers any d’activitat, el consorci InnoLife espera crear al voltant de 80 noves idees de negoci el 2016, arribant a les 140 el 2018.  La  previsió és arribar a crear 70 start-ups per any i comptar amb un milió d’estudiants formant part dels programes impulsats per Innolife. 

InnoLife comptarà amb nodes a Espanya, França, Regne Unit, Bèlgica, Suècia i Alemanya. La seu d’InnoLife a Barcelona al PCB  donarà accés a finançament europeu a projectes d’educació i innovació.  

Dídac Ramírez, rector de la UB, considera que aquesta concessió representa una de les fites «més importants» per a la Universitat de Barcelona dels darrers cinc anys i apunta que «la seu barcelonesa d’Innolife exemplifica la potencia de l’àmbit de salut dins de la Universitat de Barcelona».

Com explica Josep Samitier catedràtic d’electrònica de la UB, director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i un dels impulsors del projecte, «liderar el node d’un KIC en salut permet ens posicionar-nos al centre d’una aliança europea de coneixement i emprenedoria amb possibilitats clares d’impulsar l’economia catalana i espanyola a través de la creació de noves tecnologies, serveis i llocs de treball».

Per la seva banda, Montserrat Vendrell, directora de Biocat i del PCB, valora la designació d’InnoLife com «el fruit d’un llarg esforç en el que han participat moltes entitats i empreses compromeses amb la innovació, que ara tindran un instrument proper per impulsar el desenvolupament dels seus projectes».

Jordi Alberch, vicerector de recerca, innovació i transferència de la UB considera que “és una oportunitat única per aprofitar els nostres actius en recerca i assentar les bases d’una nova manera de fer recerca, propera a la societat i al món empresarial”.

InnoLife pretén aconseguir que visquem mes anys amb millor qualitat de vida: envellir amb més autonomia i tendir cap a la sostenibilitat dels sistemes de salut. Per aconseguir-ho es desenvoluparan productes serveis i conceptes en el marc de projectes conjunts entre Universitats, centres de recerca, hospitals i empreses.

Qui forma part d’InnoLife?

La Universitat de Barcelona juntament amb Biocat, han impulsat i coordinat la participació d’institucions catalanes i espanyoles dins la candidatura InnoLife. Hi participen empreses de renom internacional com ara Siemens Healthcare, Roche Diagnostics, Sanofi, Novo Nordisk o Intel així com universitats que se situen en les primeres posicions dels rànquings mundials com ara l'Imperial College London, la Universitat d'Oxford, la Universitat Pierre i Marie Curie (UPMC), l’Institut Karolinska o la Universitat Erasmus. 

Concretament, el node espanyol —liderat des de Catalunya— està format per diversos membres (core partners) del sector empresarial, com Ferrer, del sector de l'educació, com la Universitat de Barcelona,  l'IESE i la Universidad Politécnica de Madrid, del sector de la recerca, com l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) de la xarxa CERCA, i l'Institut de Biomecànica de València, l’Hospital Clinic o el consorci d’Hospitals de Madrid.

Dins del node espanyol a més de Biocat hi ha  d’altres partners associats: GMV, Societat de prevenció FREMAP, Linkcare, PAU Education, BIOPOLOIS SL, Inveniam innovation, Fundació La Caixa, LEITAT, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Servicio madrileño de Salud (SERMAS), Consejo superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Agencia Informacio Avaluacio i Qualitat en Salut, SEDECAL, OSM, Alphasip i Telefónica.

Què és una comunitat de coneixement i innovació (KIC) 

L’EIT, creat l’any 2008, és la primera iniciativa europea que integra totalment les tres vessants del triangle del coneixement —formació, recerca i innovació—, per mitjà de les anomenades comunitats de coneixement i innovació (KIC). Actualment, hi ha tres KIC actives: InnoEnergy (dedicada a l’energia sostenible), Climate-KIC (dedicada a la mitigació i adaptació al canvi climàtic) i ICT Labs (dedicada a la societat de la informació i la comunicació). Durant el 2014, l’EIT ha seleccionat el projecte Innolife com a KIC en l’àmbit de la salut i l’envelliment actiu així com un altre sobre matèries primeres que ha guanyat el projecte RawMatTERS.

L’EIT i les diferents KIC tenen reservat un paper clau dins de la nova estratègia europea de recerca i innovació, l’Horitzó 2020, aprovada el 2011 i que s’ha posat en marxa aquest 2014.

 

Enllaços:

 

Contacte:

Gabinet de Premsa

Universitat de Barcelona

Gran Via de les Corts Catalanes, 585

08007 Barcelona

Tel. +34 934 035 544

premsa@ub.edu

www.ub.edu

Biocat

Àrea de Comunicació

Silvia Labé

Tel. +34 93 310 33 69 ·662315400 

slabe@biocat.cat

www.biocat.cat

 

Documents relacionats