Esteu aquí

Nota de premsa

Biocat i el Consorci de la Zona Franca acorden promoure l'espai BZ per ubicar-hi noves empreses biotecnològiques

28.04.2010

Biocat i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) han signat avui un acord per impulsar i promoure l’establiment d’empreses i activitats de naturalesa innovadora basades en l’aplicació de la biotecnologia en els espais de la Plataforma Empresarial Barcelona Zona d’Innovació (BZ), que el Consorci promou en la Zona Franca de Barcelona.

BZ és un projecte empresarial que promou el CZFB associat amb un nodrit grup d’entitats econòmiques en 50 hectàrees recuperades de l’antiga factoria Seat. L’objectiu és  fomentar el trànsit de la indústria convencional cap a una nova indústria basada en el coneixement, de forma que serveixi de palanca de transformació del polígon de la Zona Franca envers una nova cultura industrial innovadora, basada en el coneixement i compatible amb l’entorn urbà.

Aquest projecte de transformació té tres eixos de desenvolupament bàsics (l’alimentari, el tecnològic i el cultural) i sota la denominació de parc tecnològic manufacturer industrial es proposa complementar les iniciatives del Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació (PNRI) i oferir-se com una àrea d’expansió de projectes promoguts per altres ens econòmics i científics del sistema català de ciència i tecnologia.

L’acord l’han rubricat avui el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells i el delegat especial de l’Estat al CZFB, Manuel Royes, en un acte en el qual s’ha posat de manifest la utilitat de BZ per fer convergir els  esforços transformadors de les empreses i dels sectors productius catalans cap a activitats innovadores vinculades a la tecnologia i la salut.

Manel Balcells ha destacat la rellevància que té “disposar d’un espai especialment pensat per a les empreses innovadores, que els permeti fomentar les sinergies, sumar potencialitats i impulsar la seva competitivitat per afrontar els nous reptes econòmics i socials. Espais com el BZ permeten consolidar l’aposta per l’economia del coneixement que està fent Catalunya”.

Manuel Royes, ha comentat la recent ingrés de BZ com a membre de la Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya (APTE) i ha subratllat que “la Plataforma Empresarial BZ neix amb vocació de servei pels projectes innovadors que hi ha arreu del país que busquin expandir-se en una ubicació industrial òptima, aprofitant el potencial productiu que ofereix la ciutat de Barcelona i una xarxa de comunicacions multimodal que d’aquí molt poc es completarà amb l’arribada del Metro”.

Una entesa per treballar conjuntament

L’entesa preveu actuacions conjuntes com són que Biocat i CZFB col·laborin en decidir les incorporacions de noves empreses i activitats en la Plataforma Empresarial BZ, determinar el catàleg de serveis a les empreses, i la promoció conjunta dels espais BZ com àrea d’expansió per a empreses innovadores.

Altres compromisos adquirits són, per part de Biocat, promoure entre les empreses del seu àmbit el coneixement i les oportunitats que planteja l’espai BZ, assessorar al CZFb en la identificació d’activitats innovadores, i contribuir a la formació empresarial, gestió de plataformes tecnològiques, definició i implementació de serveis, execució d’activitats de suport empresarial i extensió de pràctiques contrastades per Biocat a l’espai BZ.

Per part del CZFB, el Consorci posarà a disposició de Biocat els espais BZ per expandir-se. Les empreses aportades per Biocat tindran un tracte preferent quant al seu assentament, i facilitarà la ubicació d’una antena de Biocat en l’àrea BZ, donant-li participació en els òrgans que es constitueixin pel desenvolupament d’aquesta plataforma empresarial.

Biocat es va crear l’any 2006 per facilitar les interrelacions i les sinèrgies entre els integrants de la BioRegió de Catalunya, impulsar el sector per convertir-lo en un motor econòmic del país, promoure el sector biotecnològic i biomèdic català en l’àmbit internacional i millorar la percepció social de la biotecnologia.

Per la seva part, el CZFB és una entitat pública que té com a missió el foment de l’activitat econòmica a Barcelona i la seva àrea d’influència, àrea en la qual gestiona el sòl del polígon de la Zona Franca de Barcelona i promou diversos projectes de transformació urbana.

Per a més informació contactar amb:
Adela Farré (Biocat) • Tel. +34 93 310 33 69 • M. +34 626 992 057 • afarre@biocat.cat
Silvia Labé (Biocat) • Tel. +34 93 310 33 69 • M. +34 662 315 400 • slabe@biocat.cat