Esteu aquí

Nota de premsa

Una de cada quatre ‘startups’ biomèdiques catalanes està fundada o dirigida per una dona

  • El percentatge va en augment: el 45% de les companyies fundades al sector al 2018 tenen una dona a l’equip fundador
  • Les companyies de tecnologies mèdiques són les que compten amb més líders femenines (32%)
08.02.2019

Barcelona, 8 de febrer de 2019.- El 26% de les empreses biomèdiques catalanes creades en els darrers cinc anys tenen una dona com a CEO o fundadora, segons dades de Biocat. Entre les companyies creades durant 2018 el percentatge arriba fins al 45%, dada que suggereix una tendència creixent entre les científiques que decideixen apostar pel camí de l’emprenedoria.

Per subsectors, les empreses amb més presència de dones entre l’equip fundador o directiu són les de tecnologies mèdiques, amb un 32%, seguides per les empreses biotecnològiques amb un 27%.

 

Empreses amb nom femení

Entre les companyies biomèdiques creades per dones l’any passat a Catalunya figura ADmit Therapeuticsspinoff d’IDIBELL que desenvolupa un test per a la detecció precoç de l’Alzheimer. L’empresa és resultat d'un projecte clínic liderat els últims tres anys per la doctora Marta Barrachina amb el suport d’un equip de neuròlegs. “Els doctors Ramon Reñe i Jordi Gascon són els altres dos fundadors i no va ser necessària cap conversa per decidir que jo seria la CEO”, explica Barrachina.

Altres companyies creades al 2018 que tenen alguna dona al seu equip fundador són RheoDx, que desenvolupa un dispositiu per realitzar proves diagnòstiques a través de mostres hemàtiques; DBGenspinoff de la Universitat de Barcelona dedicada al diagnòstic genètic de les patologies de la visió, integrada per un equip íntegrament femení; o Biointaxis, spinoff de l’Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol per desenvolupar una teràpia gènica per a una malaltia neurodegenerativa minoritària.

  • Adan Medical Innovation, empresa cofundada per Anna Sala que desenvolupa dispositius per millorar la qualitat de vida dels pacients amb reaccions al·lèrgiques greus.
  • DyCare, empresa fundada i dirigida per Silvia Raga que desenvolupa solucions tecnològiques per millorar el control i tractament de pacients que pateixen problemes musculo esquelètics.
  • GlyCardial Diagnostics, cofundada i dirigida per Judit Cubedo, que desenvolupa un nou biomarcador per al diagnòstic i pronòstic de la isquèmia miocardíaca.
  • Peptomyc, cofundada i dirigida per Laura Soucek, que investiga una nova teràpia contra el càncer.
  • Social Diabetes, aplicació mòbil per al control de la diabetis, cofundada i dirigida per Maria Jesús Salido.
  • Transplant Biomedicals, cofundada per Carmen Peralta, que desenvolupa estratègies per millorar la preservació d’òrgans, teixits i cèl·lules.

 

Centre de mirades internacionals

La prestigiosa web europea Labiotech ha publicat aquesta setmana el seu Top 10 de joves emprenedores en biotecnologia. Els únics representats espanyols són precisament dues emprenedores catalanes: Teresa Tarragó, cofundadora i CEO d’Iproteos, i la ja esmentada Laura Soucek, cofundadora i CEO de Peptomyc.

Una altra emprenedora del sector que ha estat centre d’atenció fora de les nostres fronteres és Maria Barruezo, cofundadora de Lactapp, una de les 11 empreses de tot el món seleccionades per participar al primer Campus d’Emprenedores d’Apple, a Califòrnia.

 

Sobre Biocat

Biocat és l'organització que impulsa l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Segons l’Informe Biocat, el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya genera 31.087 M€ cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB) català, comptant les empreses del sector i el serveis sanitaris. En conjunt, més de 223.000 persones hi treballen, al voltant d’un 7% de les persones ocupades a Catalunya.

Biocat va néixer el 2006 a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i aplega en els seus òrgans de govern representants de tots els estaments que configuren la BioRegió de Catalunya.

 

 Descarrega la nota de premsa 

Data de la convocatòria: 
08.02.2019