Esteu aquí

Nota de premsa

La ciència fa una crida als polítics perquè impulsin i facilitin la ciència oberta

La ciència oberta és un moviment que promou una recerca més accessible, eficaç, reproduïble i transparent

03.10.2018

Barcelona, 3 d’octubre 2018–. Experts internacionals es reuniran a Barcelona els propers 4 i 5 d’octubre per discutir i proposar un Pla d’acció en ciència oberta, una fulla de ruta amb recomanacions, iniciatives i pràctiques innovadores que serveixi als polítics i altres actors vinculats a la investigació a implementar la ciència oberta a Espanya, tal i com el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya han anunciat recentment. La trobada, a CosmoCaixa Barcelona, està convocat per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”.

La ciència oberta és un moviment que promou una ciència més accessible per tothom, que sigui eficaç, reproduïble i transparent. “Obertura i col·laboració són valors fonamentals per la ciència, el problema és que alguns processos com el sistema d’avaluació i publicació dels seus resultats, l’han portat a tancar-se”, subratlla Michela Bertero, colíder d’aquest B·Debate i responsable d’Assumptes Científics i Internacionals del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Aquest canvi de paradigma tindrà conseqüències sobre l’actual forma de finançar, fer i avaluar la ciència, obrint a les diferents etapes del procés d’investigació. Alguns dels aspectes que es reforçaran i impulsaran són la codefinició de les prioritats, nous mètodes i dades obertes, avaluacions més transparents i la participació de la ciutadania en ciència.

La ciència oberta també impactarà en la publicació de resultats. Ara, les revistes de més impacte per la carrera d’un investigador, com Nature i Science, són de pagament pel lector. Aquesta barrera va en contra de les accions que promou la ciència oberta per compartir els resultats més innovadors en recerca en revistes i bases de dades d’accés obert. En aquesta línia, la Comissió Europea va impulsar el mes passat el Pla S per demanar als investigadors finançats amb fons europeus que publiquin els resultats de la seva investigació en accés obert i immediat per tota la comunitat científica a partir de 2020.

El ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va anunciar al juliol que treballarà en el disseny de l’Estratègia Nacional de Ciència en Obert. A Catalunya, el nou Pla de Govern, presentat al setembre, inclou la seva intenció d’establir una estratègia catalana sobre ciència oberta. “Aquest B·Debate vol aportar idees concretes i recomanacions que les administracions puguin utilitzar ara que pretenen dissenyar estratègies de ciència oberta”, afirma Pastora Martínez, colíder de B·Debate i vicerectora de Globalització y Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

 

Els quatre aspectes de la ciència oberta

En concret, aquest B·Debate tractarà quatre aspectes clau de la ciència oberta en diferents sessions i grups de treball que s’encarregaran de l’elaboració de propostes per avançar cap a la transformació en el sistema científic: (1) l’accés obert (open access); (2) l’ètica, la integritat i la reproductibilitat; (3) l’avaluació; i (4) la implicació dels equips multidisciplinaris, diferents actors socials i la ciutadania en recerca.

En aquesta ocasió, B·Debate està coorganitzat per 5 institucions amb experiència en aquesta qüestió i involucrades en projectes europeus de recerca i innovació responsables (RRI, per les seves sigles en anglès) i ciència oberta: el CRG, la Universitat de Barcelona (UB), la UOC, l’Institut de Recerca del Sida IrsiCaixa i l’Instituto de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

 

Els següents científics estan disponibles per atendre a mitjans, prèvia petició:

  • Michela Bertero. Colíder de B·Debate i responsable d’Assumptes Científics i Internacionals del CRG. Es va involucrar en la creació de l’aliança de centres de recerca en ciències de la vida EU-LIFE i va assessorar al comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.
  • Pastora Martínez, Colíder del B-Debate i vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC. Membre del grup d’experts en Open Science de l’European University Association (EUA).
  • René Von Schomberg. Investigador agrícola i filòsof, treballa per la Comissió Europea en polítiques de recerca i innovació des de 1998. Va ser un dels que va idea el concepte RRI per dotar de transparència, interacció i sostenibilitat la investigació científica.
  • Frank Miedema. Bioquímic, especialitzat en immunologia i virus del VIH, investiga a la University Medical Center d’Utrecht (Països Baixos). Impulsor de la iniciativa Science in transition per reformar el sistema de recerca i millorar la ciència i el coneixement.
  • Colleen Campbell. Líder de l’Open Access 2020, una iniciativa que incumbeix a centres de recerca, universitats, biblioteques i consorcis per accelerar la transició del paradigma de les publicacions del model de subscripció a revistes científiques a un altre d’accés obert.

 

El programa de B·Debate “Open science: from values to practice. Building a roadmap for transformative change” (Ciència oberta: dels valors a la pràctica. Construint un full de ruta per un canvi transformador) està disponible en aquest link.

 

 Descarrega la nota de premsa

Data de la convocatòria: 
05.10.2018