Nota de premsa
Barcelona, 11 de desembre de 2019.- Existeixen més de 7.000 malalties minoritàries que afecten més de 350.000 persones a Catalunya –especialment nens- i en la majoria de casos no compten amb un tractament al mercat. Descobrir nous fàrmacs per a algunes d’aquestes malalties és l’objectiu de molts dels científics i empreses que treballen a la BioRegió de Catalunya, l’ecosistema català de les ciències de la vida i de la salut.
Així, a Catalunya hi ha uns 300 projectes de recerca en marxa en l’àmbit de les malalties minoritàries i els hospitals catalans participen en prop de 400 assajos clínics per testar en humans aquest tipus de teràpies, segons un mapa elaborat per CIBERER. Les farmacèutiques amb més assajos clínics a Catalunya en l’àmbit de les malalties minoritàries són les multinacionals Novartis, Janssen, Celgene i Bristol-Myers Squibb. Cal recordar que Catalunya se situa a la segona posició mundial en nombre d’assajos per milió d’habitants, només per darrere de Dinamarca i superant països com Països Baixos o Suïssa.
A més, segons dades de Biocat, una dotzena d’empreses biofarmacèutiques amb seu o filial a Catalunya treballen en la recerca de noves teràpies per a aquest tipus d’afeccions. Entre d’elles figuren tres petites startups d’origen català que ja tenen teràpies en fase clínica, és a dir, que ja s’estan provant en humans:
Un altre exemple de recerca en malalties minoritàries a Catalunya és AMMIC, l’Acceleradora en Malalties Minoritàries de Catalunya, liderada per l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT) i de la qual en formen part el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), la farmacèutica Esteve i les biotecnològiques Aromics, BCN Peptides, Minoryx, Aniling i Qgenomics. AMMIC és un dels projectes de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT per a la innovació en salut creada en 2016 amb l’impuls d’ACCIÓ i la coordinació de Biocat, i cofinançada per la Unió Europea en el marc del programa FEDER.
Després de tres anys de funcionament, AMMIC ha obtingut resultats com ara l'inici d'un estudi clínic de fase II/III en adrenoleucodistròfia i l'inici d'un estudi de fase I/II per la malaltia Sanfilippo A, causada pel mal funcionament d’un enzim que causa un progressiu deteriorament neurològic i motor dels nens; o l'avaluació preclínicia en models animals de l'eficàcia de tres noves molècules candidates per al tractament del Mesotelioma pleural maligne (tumor cancerós que afecta el revestiment del pulmó i de la cavitat toràcica), el Rabdomiosarcoma pediàtric (un tipus de tumor cancerós que es desenvolupa en els teixits tous de l'organisme, habitualment en el múscul) i la Distròfia Miotònica tipus 1, que es pot presentar a qualsevol edat i afecta l’aparell muscular i cardiovascular, el sistema central i ocular, l’aparell digestiu i les glàndules sexuals. AMMIC també han identificat tres nous potencials candidats a fàrmac, dos per a Rabdomiosarcoma i un per a Distròfia Miotònica tipus 1.
Biocat és l'organització que impulsa la BioRegió de Catalunya, l’ecosistema de les ciències de la vida i de la salut, i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Biocat té experiència en l'acceleració de projectes de salut i desenvolupament de talent des de 2008. Des de llavors, Biocat ha invertit més de 13M € distribuïts en 450 programes i activitats en les quals han participat 24.000 professionals, més de 2.600 estudiants i 1.500 empreses i organitzacions, i ha ajudat a accelerar més de 165 projectes.