Esteu aquí

Nota de premsa

El Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) es converteix en B·Debate per potenciar la projecció de les seves reunions científiques internacionals

B·Debate liderarà dotze debats i reunions d’alt nivell científic i impacte social durant el 2012

Un nou web corporatiu, innovador i dinàmic, permet accedir a tota la informació relacionada amb les temàtiques debatudes de forma més àgil i interactiva

19.03.2012

B·Debate International Center for Cientific Debate Barcelona és la nova marca i la nova imatge del Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC), una iniciativa conjunta de Biocat i l'Obra Social “la Caixa”, que va iniciar les seves activitats el 2009. B·Debate, dirigit per Miquel Martí, mantindrà la línia internacional iniciada pel CIDC i incidirà en diferents àmbits científics claus com són la genètica, l’oncologia, la biomedicina, l’epidemiologia ambiental, la bioinformàtica aplicada a l’atenció sanitària, l’agrigenòmica, la ginecologia, la bioètica, la teràpia gènica molecular o l’impacte social de la biotecnologia.

L’objectiu de B·Debate és continuar amb l’impuls de trobades internacionals d’alt nivell científic per l’intercanvi obert de coneixement i la col·laboració entre experts de prestigi mundial en l’abordatge de reptes socials complexos en l’àmbit de les ciències de la vida.

A més, B·Debate posa a l’abast de la comunitat científica i de tota la societat el coneixement generat al voltant dels debats a través del seu nou web i activitats obertes a un públic ampli i diversificat. Els debats potencien l’abordatge dels reptes plantejats des de punts de vista diversos i com explica el director de B·Debate, “contribueixen a la generació d’opinió i influència positiva en les polítiques científiques amb una repercussió social mesurable a mig termini. Per això, els debats continuaran sent el format essencial de B·Debate ja que, a més, aquest format ens ha donat un resultat excel·lent a l’hora de plantejar reptes i trobar consens en les solucions i en la generació de coneixement: diàleg, discussió i anàlisi des de diferents aproximacions”. Al mateix temps, “les activitats organitzades per a tot el públic permeten informar sobre com s’està treballant en diferents àmbits del coneixement per resoldre alguns dels reptes a l’entorn de la salut que preocupen tota la societat” afegeix Martí.

El Comitè Científic de B·Debate, format per experts i científics rellevants de diversos àmbits de la ciència a Catalunya, és l’encarregat de seleccionar les propostes internacionals de màxim interès científic i social que es presenten a la convocatòria anual.

Programa d’activitats anual 2012

B·Debate té programades dotze activitats per al 2012 que es duran a terme en col·laboració amb destacades entitats i centres de recerca catalans i internacionals, en les quals participaran més de 300 científics i experts en les diferents àrees de treball.

En la selecció dels projectes presentats, el Comitè Científic ha tingut en compte tant la rellevància científica i l’interès social dels reptes plantejats com el potencial divulgatiu de continguts i solucions per a la societat. El Comitè també ha considerat l’abordatge multidisciplinari de les temàtiques, així com l’impacte internacional de l’activitat. Això sense oblidar la implicació d’investigadors vinculats a entitats catalanes amb l’objectiu de promoure la ciència del país. I és que un dels objectius de B·Debate és contribuir a posicionar Barcelona com a ciutat referent en generació de coneixement i Catalunya com a país d’excel·lència científica.

Amb aquest programa d’activitats es manté l’increment experimentat el 2011 respecte el programa de 2010, quan es va passar de tres a onze debats; de 155 a 278 ponents i de 275 assistents convidats a 1.604.

Entre les activitats programades destaca la trobada Good Practices for Fostering Transformative Research in Health and Life Sciences, organitzada en col·laboració amb la Fundació Pasqual Maragall sota la direcció científica del seu màxim responsable, el Dr. Jordi Camí. Aquesta jornada analitzarà les experiències d’èxit en l’impuls de la recerca transformativa, (metodologia innovadora que canvia o trenca amb paradigmes científics existents), els procediments i els mecanismes de finançament i de gestió i com poden aplicar-se en l’abordatge dels reptes de la recerca biomèdica. Aquest 2012 també es durà a terme, juntament amb el CRAG (Centre de Recerca Agrigenòmica) la jornada The Future of Plant Genomes: Harvesting Genes for Agriculture, per identificar els reptes en l’anàlisi dels genomes de cultius i dissenyar noves aplicacions per al desenvolupament de varietats de major productivitat, resistència a patògens i a l’estrès o línies adaptades a condicions ambientals específiques. En la programació d’aquest any també està previst realitzar dos cicles de diàlegs, en col·laboració amb el CCCB, al voltant de l’origen de la ment humana i les possibles solucions que la ciència proposa a les necessitats alimentàries presents i futures.

L’activitat del 2012 s’inicia el 22 de març amb la col·laboració de B·Debate a la jornada Progress and Challenges on HPV Vaccination and Screening in Developed and Developing Countries, liderada per l’Institut Català d’Oncologia i que té per objectiu identificar els factors que poden afectar la introducció de les vacunes per al virus del papil·loma humà (VPH) i dissenyar estratègies preventives per al càncer cervical i altres càncers relacionats amb el VPH.

Un nou web innovador obert a experts i públic en general

Amb al nova marca B·Debate  també es presenta el nou web www.bdebate.org, que de forma dinàmica, innovadora i de senzilla navegació ofereix tota la informació actualitzada relacionada amb les temàtiques debatudes. Des del web es pot conèixer més a fons B·Debate, les entitats impulsores i la informació sobre la seva missió, valors, visió i conceptualització.

El web inclou la informació corporativa, la programació prevista i tota la informació dels debats que s’han fet fins ara, amb reportatges, documents científics, entrevistes a experts, vídeos, imatges i altre material relacionat. L’accés a la informació és senzill i ràpid i el cercador de la secció B-Debateca facilita un accés adaptat a les necessitats de diferents usuaris: cronològic; per debats; per tipologia de materials (programes, vídeos, CV, entrevistes...), o per temàtica (agrigenòmica, genètica, clima...).  

Per a més informació:

Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé  • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat

Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn