Esteu aquí

Nota de premsa

L’empresa VCN Biosciences, que desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència enfront el càncer, guanyadora del Premi BioEmprenedorXXI

El Fòrum Biocat acull el lliurament d’aquest premi impulsat per “la Caixa”, Barcelona Activa, Biocat, Fundación Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona

02.12.2010

L’empresa VCN Biosciences, sorgida del grup de Viroteràpia de l’Institut Català d’Oncologia, ha guanyat aquest migdia la tercera edició del Premi BioEmprenedorXXI, que reconeix el millor pla de creació d’empresa innovadora en el sector de ciències de la vida.

Aquest programa, impulsat per "la Caixa”, Barcelona Activa, Biocat, Fundación Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona, pretén facilitar als participants la creació de la seva empresa mitjançant un conjunt d’activitats formatives i l’anàlisi de viabilitat de les idees de negoci.

VCN Biosciences, empresa promoguda pel Dr. Manel Cascalló, el Dr. Ramon Alemany i el Dr. Gabriel Capellà, desenvolupa nous fàrmacs biotecnològics d’elevada potència i selectivitat per fer front al càncer a partir de la plataforma tecnològica que ofereixen els anomenats adenovirus oncolítics. El sistema d’acció dels virus oncolítics és la multiplicació selectiva en cèl·lules tumorals, cosa que provoca alhora la seva mort.

Aquest premi consisteix en una dotació econòmica de 20.000 euros, així com un conjunt d’actuacions dirigides a accelerar el creixement d’aquest projecte, com són un curs formatiu d’alt nivell en estratègia empresarial a la Universitat de Cambridge, presència en una fira internacional de referència del sector, participació en un pont tecnològic i d’innovació i sis mesos gratuïts en la incubadora d’empreses de Barcelona Activa.

Reconeixement a dos finalistes

El Premi BioEmprenedorXXI també ha guardonat a ImmunNovative Developments (primer finalista) i iMicroQ (segon finalista) amb 10.000 i 5.000 euros, respectivament, així com amb iniciatives com accés a activitats formatives i de participació en congressos de referència del sector.

L'spin-off universitària de base biotecnològica ImmunNovative Developments està especialitzada en el desenvolupament de productes per a la prevenció, diagnosi i tractament de la sèpsia i altres malalties inflamatòries de base immunitària. Aquesta spin-off està impulsada pel servei d’immunologia de l’Hospital Clínic i, en concret, per Francisco Lozano, Teresa Lloret i Enric Panadès.

Per la seva part, el segon finalista ha estat l’empresa iMicroQ, encarregada de la producció i comercialització de kits per a la detecció ràpida de patògens i toxines per al sector agroalimentari. Aquesta empresa, impulsada pel Centre d’Innovació en Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i promoguda per Carlos Arias, Viviana Duarte, Diego Bejarano, Pablo Lozano i Ioanis Katakis, porta a terme l’explotació comercial de la tecnologia per a la producció de microsistemes integrats serigrafiats.

El Premi BioEmprenedorXXI ha comptat amb la participació d'onze projectes, procedents d’universitats i entitats d’arreu de Catalunya i focalitzats en diferents subsectors.

Programa BioEmprenedorXXI

BioEmprenedorXXI és un programa de suport a la creació d’empreses en l’àmbit de les ciències de la vida que es desenvolupa a través d’activitats formatives, d’acompanyament i d’anàlisi de la viabilitat de les idees de negoci.

Els participants al programa realitzen un conjunt d’activitats adreçades a poder conèixer de primera mà la realitat del sector, a través de visites a parcs científics, taules rodones amb professionals del sector, assessorament tecnològic, desenvolupament d’habilitats directives i sessions de mentoring, entre d’altres.

Aquest programa s’adreça als titulats universitaris, investigadors, professors, doctorands i emprenedors que tenen una idea de negoci o empresa en fase inicial i volen explorar la seva capacitat emprenedora per crear i posar en marxa una activitat empresarial pròpia, bé com a spin-off de la seva institució o de forma independent.

Des de la primera edició, celebrada el 2008, el programa BioEmprenedorXXI ha crescut en nombre de projectes presentats, en la qualitat dels mateixos, en la implicació per part de les entitats promotores i en la rellevància i participació del seu consell assessor, format per representants empresarials, institucionals i acadèmics del sector de la biotecnologia a Catalunya.

Biocat és l’organització que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya. Impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, integra també diverses empreses i entitats de referència del sector.

Per a més informació:
Gabinet de premsa de Biocat: F&A • Tel. +34 93 419 19 86 • slazaro@filloy.com

Contactes:
Adela Farré (Biocat) • Tel. +34 93 310 33 69 • M. 626 992 057 • afarre@biocat.cat
Silvia Labé (Biocat) • Tel. +34 93 310 33 69 • M. 662 315 400 • slabe@biocat.cat