Esteu aquí

Nota de premsa

Les empreses catalanes assistents a la BIO de Chicago aposten per la seva internacionalització

29.04.2010

La fira biotecnològica més important del món se celebra del 3 al 6 de maig.

46 empreses i entitats de la BioRegió acudeixen a la fira de biotecnologia més important del món amb l’objectiu d’ampliar el seu mercat i créixer a nivell internacional.

La cerca d’acords de col·laboració o de llicència de productes són els altres objectius que la delegació encapçalada per Biocat persegueix amb la seva participació a la BIO Chicago 2010.

Entre els dies 3 i 6 de maig, Chicago acull la celebració de la fira BIO, la més important del món en l’àmbit de la biotecnologia. Per quart any consecutiu, Biocat encapçala la delegació catalana formada per 46 empreses i entitats del país que tenen com a objectiu fonamental aconseguir i consolidar la seva internacionalització. Segons Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, “tot allò que fem amb els nostres socis internacionals proporciona als membres de la BioRegió un marc d’actuació que els hi facilita aconseguir el principal objectiu que vénen a buscar enguany a Chicago: la seva expansió més enllà de les nostres fronteres”.

Tots els directius de les empreses assistents coincideixen en que la BIO és l’escenari ideal per donar-se a conèixer entre els agents internacionals del sector, socis potencials de futur per al desenvolupament i distribució de nous projectes. “Anem a la BIO de Chicago per reforçar la nostra presència internacional, donar visibilitat a la nova filial que hem obert a Atlanta i obrir noves possibilitats al mercat dels EUA. Per tant, tenim objectius de posicionament empresarial i d’obtenció de tractes comercials, així com de visibilitat a nivell internacional”, apunta Lluís Martínez, Business Development Manager de Sepmag Technologies. A més, Martínez creu que “ participar a la BIO significa tenir accés a gent i mercats que d’altra banda no estarien tan disponibles. Tanmateix, ens permet saber què està passant al món biotec global, veure cap a on va i innovar en aquest sentit”.

Un dels aspectes més valorats per la delegació catalana és que la BIO es presenta com un enclavament estratègic per establir el networking necessari que permeti la internacionalització de les empreses. Tal com afirma Ignasi Belda, conseller delegat d’Intelligent Pharma, “ la BIO és molt important perquè en un espai reduït pots trobar-te amb moltes empreses del sector que, d’altra manera, seria molt difícil. Tot és a l’abast de tothom”. Per la seva banda, Juan José Duelo, director general de DR Healthcare, afegeix que “la BIO et permet tenir una xarxa de contactes molt gran. És un focus molt clar per donar-se a conèixer i fer contactes amb empreses d’arreu del món”.  Lluís Ruiz, director general d’Archivel Farma, afirma que “la BIO és una fira molt gran on tothom hi té cabuda. Volem posar al mercat els nostres avenços però, sobretot, la nostra principal innovació: RUTI, una vacuna contra la tuberculosi. La nostra planta de producció té tots els certificats i estem en disposició de fabricar-la per a tot el món, si calgués”.

Les entitats públiques també aposten per la internacionalització

L’Institut Català de Nanotecnologia (ICN) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) són dues de les entitats de titularitat pública que formaran part de la delegació catalana a la BIO de Chicago. Els seus responsables consideren també essencial acudir a aquesta fira per tal de fer realitat la seva filosofia com a instituts de recerca. “Per a nosaltres, la BIO és un trampolí que ens permet retornar a la societat el que la societat ens dóna en l’àmbit del finançament. Hi anem perquè petites i mitjanes empreses de tot el món puguin comprar els nostres projectes i que aquests arribin al mercat, transferint el nostre coneixement al benestar social”, assegura Jorge Domínguez, cap del Departament d’Innovació i Projectes de l’IRB Barcelona. Per la seva banda, Jordi Reverter, cap de Transferència Tecnològica de l’ICN, considera que “el principal objectiu de la nostra institució és el d’aconseguir més visibilitat, alhora que presentar noves tecnologies per llicenciar-les a d’altres companyies amb major capacitat econòmica i cercar col·laboradors en el desenvolupament de nous projectes”.

Projectes innovadors acompanyaran la delegació catalana

La BioRegió presentarà nombroses innovacions en àmbits molt diferents de la biotecnologia i les tecnologies mèdiques. A banda de la vacuna RUTI que presenta Archivel Farma, un altre exemple és DR Healthcare, que té com a objectiu introduir el biofuncionalisme als EUA, un territori encara verge en aquest sector. El biofuncionalisme és una ciència terapèutica que investiga i desenvolupa productes no farmacològics, alternatius o coadjuvants, amb l’objectiu de pal·liar els efectes de moltes patologies i corregir disfuncions físiques sense la necessitat de recórrer a la química. Telstar Technologies, per la seva banda, presentarà durant la BIO un equip anomenat MiniBioReactor, que permet l’assaig simultani múltiple de cultiu cel·lular de manera més ràpida a l’habitual.

Una de les innovacions que més criden l’atenció és la que presenta l’Institut Català de Nanotecnologia: l’aplicació de micropartícules d’or en els fàrmacs empleats en quimioteràpia que permeten que, en dosis menors, aquest tractament augmenti la seva efectivitat i disminueixin els efectes secundaris.

Biocat dinamitza la presència de la BioRegió a la BIO

Tots els agents involucrats en la missió catalana a la BIO de Chicago coincideixen en la importància de Biocat perquè arribi a bon terme. Tal com expressa Juanjo Duelo, de DR Healthcare, “Biocat és una organització molt dinàmica que, sobretot, ens permet tenir una carta de presentació molt potent davant el mercat internacional, presentant-nos com una empresa petita però que opera en un clúster tan potent com la BioRegió”. A més, Kenneth Weissmahr, conseller delegat d’Advancell, afegeix que “la presència de Biocat dóna consistència a la BioRegió i ens mostra com un teixit biotec sòlid”. D’altra banda, la missió catalana a la BIO valora positivament l’esforç que Biocat ha fet en ajuts econòmics i gestions logístiques, “sense les quals ens costaria molt ser-hi presents”, segons argumenta Ignasi Belda.

Biocat és l’organització que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya. Impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, integra també diverses empreses i entitats de referència del sector.

    Per a més informació contactar amb:
    Adela Farré (Biocat) • M. +34 626 992 057 • afarre@biocat.cat
    Silvia Labé (Biocat) • M. +34 662 315 400 • slabe@biocat.cat
    Sílvia Castells (Inforpress) • Tel. +93 419 06 30 • scastells@inforpress.es