Esteu aquí

Nota de premsa

Les empreses del sector salut facturen 127 milions d’euros a les comarques de Lleida

Més de 1.000 empreses treballen en aquesta indústria a Catalunya, 16 de les quals a les comarques de Lleida

05.12.2018

Barcelona, 5 de desembre de 2018.- Biocat ha presentat aquest dimecres a Barcelona una nova edició de l’Informe Biocat, l'estudi de referència del sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya. Aquest sector genera 31.087 M€ cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB), comptant les empreses del sector i el serveis sanitaris. En conjunt, més de 223.000 persones hi treballen, al voltant d’un 7% de les persones ocupades a Catalunya.

De mitjana, cada setmana es crea a Catalunya una nova companyia al sector. A finals de 2017 el sector comptava amb 1.060 empreses que ocupen prop de 58.000 treballadors i facturen 17.802 M€, amb un creixement mitjà anual del 2,4 % entre 2000 i 2016.

A les comarques de Lleida, el sector de les ciències de la vida i de la salut compta amb 16 empreses que facturen 126,8 milions d’euros i donen feina a 351 treballadors.

Entre 2015 i 2017, les startups catalanes del sector salut van atraure 340 milions d’euros d’inversió, el triple que en el període 2013-2015, a través de 214 operacions d’inversió. Aquest 2018, entre gener i octubre s’han aixecat ja 100,2 milions, pel que s’estima que el sector superarà enguany la inversió captada al 2017 (107,3 milions).

El 72% del venture capital captat enguany per les startups catalanes del sector (concretament 43,7 M€ sobre un total de 60,9 M€) s’ha vehiculat en rondes amb participació internacional. A més d’inversors locals especialitzats com ara Ysios Capital, Caixa Capital Risc, HealthEquity, Inveready o Alta Life Sciences, l’Informe Biocat destaca l’elevat creixement d’inversors internacionals que aposten per empreses catalanes del sector salut. En 10 anys, el nombre d’inversors estrangers presents en aquestes companyies ha passat de 0 a 50: només en els darrers cinc anys, la xifra s’ha multiplicat per 10. La majoria són nord-americans.

El capital aixecat en rondes d’inversió amb presència internacional també s’ha duplicat en els darrers anys, passant de 85 M€ al 2013-2015 fins a 211 M€ al 2016-2018.

 

Apropant la ciència d’alt nivell als pacients

En termes de PIB i població, Catalunya es pot comparar amb països de la Unió Europea com ara Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Àustria o Irlanda. Alguns dels seus indicadors d’èxit de recerca fins i tot superen aquests països: per exemple, el nombre total d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC), que ha rebut Catalunya des del 2007 és igual al de Bèlgica i Suècia; i el nombre de publicacions a Nature entre 2013 i 2017 signades per investigadors de la BioRegió de Catalunya és similar al de Bèlgica i superior al d’Àustria o Finlàndia.

Actualment les empreses biotecnològiques catalanes estan desenvolupant 18 potencials fàrmacs, 11 més que l’any 2013. Avui dia, tres potencials fàrmacs ja es troben en la Fase III. “Com a conseqüència de l'evolució del sector, en termes d’impacte social Biocat estima que un mínim de 10 productes i tecnologies avançats desenvolupats a la BioRegió de Catalunya arribaran als pacients el 2025”, augura Jordi Naval, Director General de Biocat.

L’acte de presentació de l’Informe Biocat 2017 ha estat presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Molt Hble. Sr. Quim Torra. “L’Informe Biocat demostra que, en l’àmbit de ciències de la vida i de la salut, Catalunya és comparable a qualsevol dels països que tants cops esmentem com a referència nostra, i que està en les nostres mans fer créixer les potencialitats en atracció d’inversió internacional perquè els ingredients els tenim tots i són d’altíssima qualitat”, ha destacat el President de la Generalitat.

 

Recomanacions de futur

L’Informe Biocat recull un seguit de recomanacions per consolidar l’escalament del sector els propers anys. Entre les propostes figura millorar els incentius de transferència de tecnologia per als investigadors; fomentar una col·laboració més estreta entre científics, farmacèutiques i inversors per definir més concretament les iniciatives de prova de concepte; enfortir les plataformes locals de descobriment de fàrmacs; proporcionar finançament públic específic; integrar més el CatSalut en les capacitats d’optimitzar els assajos clínics; millorar les capacitats d’innovació del sistema sanitari català i implementar programes de compra pública innovadora.

L’Informe Biocat ha comptat enguany amb la col·laboració d’Amgen. “Apostar per la R+D significa garantir l’existència d’un motor de l’economia i del progrés robust i estable del nostre país –destaca Fina Lladós, Directora d’Amgen Ibèria-. Hi ha una relació directa entre l’aposta del sector biotecnològic per la I+D i la generació de llocs de feina, la gran majoria de gran qualificació”.

Les principals dades de l’Informe Biocat estan recollides de forma gràfica en un portal web en anglès: informe.biocat.cat. Des de la plataforma, l’informe complet es pot consultar en català, castellà i anglès.

 

Sobre Biocat

Biocat és l'organització que impulsa l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Va néixer el 2006 a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i aplega en els seus òrgans de govern representants de tots els estaments que configuren la BioRegió de Catalunya.

 

 Descarrega la nota de premsa 

 Descarrega l'informe complet

Data de la convocatòria: 
05.12.2018