Esteu aquí

Nota de premsa

L’ús de neurotecnologies permetrà optimitzar la rehabilitació cognitiva de pacients neurològics i psiquiàtrics

  • El consorci català INNOBRAIN explora la interacció persona-ordinador i algoritmes  d’intel·ligència artificial per predir el resultat de les intervencions
  • El projecte consolida i reforça l’ús de la plataforma de telerehabilitació cognitiva Guttmann, NeuroPersonalTrainer® desenvolupada per l’Institut Guttmann que ja fan servir més de 7.000 pacients
  • La iniciativa forma part de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT per a la innovació en salut coordinada per Biocat i impulsada a través d’ACCIÓ
07.06.2018

Barcelona, 7 de juny de 2018.- Una nova plataforma tecnològica facilitarà l’estimulació i rehabilitació cognitiva de persones amb deteriorament o dèficit cognitiu com a conseqüència d’una malaltia neurològica, psiquiàtrica, demències o trastorns del desenvolupament. La plataforma “Guttmann, NeuroPersonalTrainer®”, liderada per l’Institut Guttmann i el consorci INNOBRAIN, forma part de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT liderada per Biocat, impulsada per ACCIÓ i finançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El consorci INNOBRAIN treballa per integrar noves tecnologies en la rehabilitació i estimulació cognitiva de pacients neurològics i psiquiàtrics com ara la interacció persona-ordinador, estratègies de monitorització de l’expressió emocional mitjançant visió artificial, o algoritmes d’intel·ligència artificial per predir el resultat final de les intervencions i millorar la personalització dels tractaments, entre d’altres elements innovadors.

“L’objectiu del consorci és potenciar activitats estratègiques de recerca industrial per millorar la usabilitat, l’eficàcia, l’eficiència, la generació de coneixement i la personalització dels tractaments, com a elements de valor afegit en els serveis d’estimulació i de rehabilitació cognitiva”, explica el coordinador d’Investigació de Guttmann, el Dr. Josep M. Tormos.

El consorci INNOBRAIN està integrat per l’Institut Guttmann, el centre tecnològic EURECAT, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), el Centre de Visió per Computador (CVC), la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdibGI), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Salut i Envelliment UAB ; l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); i les empreses Starlab, especialista en neuroestimulació; SKY&EARTH, especialista en vídeos digitals interactius, i ICA, proveïdora de serveis en tecnologies de la informació i comunicacions.

La pàgina web del projecte és http://www.innobrain-r3.cat/

Sobre Guttmann, NeuroPersonalTrainer®

“Guttmann, NeuroPersonalTrainer®” és una eina digital per als professionals de la rehabilitació neuropsicològica i l’estimulació cognitiva, desenvolupada i patentada per l’Institut Guttmann i certificada com a producte sanitari Classe I per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). La plataforma ofereix serveis de rehabilitació o estimulació cognitiva personalitzats, intensius, monitoritzats i basats en l’evidència per pacients amb dèficit o deteriorament cognitiu com a conseqüència d’una malaltia neurològica, psiquiàtrica, demències o trastorns del desenvolupament. Actualment ja ha estat utilitzada per més de 7.400 pacients en més de 110 centres d’arreu del món.

Sobre Biocat i les Comunitats RIS3CAT

Les Comunitats RIS3CAT, impulsades per la Generalitat a través d’ACCIÓ, són consorcis sectorials formats per empreses, centres tecnològics, universitats i agents d’R+D amb l’objectiu de desenvolupar durant 3 anys projectes transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana. En total s’han aprovat 11 Comunitats RIS3CAT en els àmbits de l’alimentació, la salut, l’energia, la mobilitat sostenible, la tecnologia aplicada a la salut, la impressió 3D, la mobilitat connectada, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària i l’aigua. En total s’han atorgat ajuts de 43 milions d’euros.

En aquest context, Biocat coordina la comunitat NEXTHEALTH: Solucions Multidisciplinàries per als Propers Reptes de Salut, per donar resposta als principals reptes relacionats amb la salut a l'actualitat. NEXTHEALTH està format per 5 projectes, entre ells INNOBRAIN.

Biocat és l'organització que impulsa la BioRegió de Catalunya, el sector català de les ciències de la vida i de la salut, i treballa per transformar la ciència i tecnologia en creixement econòmic i impacte social. En 10 anys, Biocat ha accelerat amb èxit 96 projectes de ciències de la vida que han generat 300 nous llocs de treball.

 

 Descarrega la nota de premsa 
 

Data de la convocatòria: 
07.06.2018