Esteu aquí

Nota de premsa

Un mapa de les proteïnes del cos humà contribuirà a trobar la ruta cap a la medicina personalitzada

Líders mundials en proteòmica es reuniran a les jornades B·Debate organitzades per Biocat i l’Obra Social “la Caixa” els dies 7 i 8 de novembre a CosmoCaixa 

05.11.2018

Barcelona, 5 de novembre 2018–. Líders mundials en proteòmica es reuniran amb metges i investigadors locals els propers 7 i 8 de novembre a CosmoCaixa Barcelona per impulsar l’ús en medicina personalitzada de la proteòmica, és a dir, l’estudi bioquímic del conjunt de proteïnes que duen a terme les funcions biològiques de les cèl·lules. Per exemple, les proteïnes tenen un paper clau en la regulació de les hormones, les defenses del sistema immunitari i la coagulació de la sang, entre d’altres.

La trobada està convocada per B·Debate i organitzada per Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, i coorganitzada per ProteoRed de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i els departaments de proteòmica de quatre instituts de recerca catalans: l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Parc Científic de Barcelona (PCB) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

La informació funcional de l’activitat de les proteïnes es pot convertir en una molt eina valuosa per (1) la detecció precoç de malalties, (2) la selecció del tractament més adequat i (3) la monitorització de la teràpia per valorar-ne els resultats en temps real. Els àmbits que més es poden beneficiar de la proteòmica són les malalties oncològiques, neurovasculars, cardiovasculars i infeccioses.

Les proteïnes són un element que s’ha utilitzat recurrentment en medicina: des de la seqüenciació de la insulina als marcadors del càncer. Per exemple, la proteïna Her2 està sobreexpresada en el càncer de mama i la proteïna tau en l’Alzheimer. Els avenços en recerca, sobretot en diagnòstic i identificació de noves dianes terapèutiques, cal que arribin a la clínica i que els metges coneguin el seu potencial.

L’estudi de les proteïnes és una qüestió molt més complexa que l’anàlisi de la genètica, perquè les proteïnes són dinàmiques i varien en funció dels factors als que estan exposats. En l’expressió de proteïnes poden repercutir les malalties, les substàncies tòxiques i una multitud de variables més, com ara l’alimentació. Per tant, la temporalitat és una nova dimensió en l’estudi de les proteïnes.

En aquesta línia, investigadors de tot el món estan treballant en l’Atles del Proteoma Humà per mapar els nivells de proteïnes en els diferents òrgans i teixits del cos humà, que estan codificades pels més de 20.000 gens identificats al Projecte del Genoma Humà, a principis dels anys 2000. Cada país analitza les proteïnes d’un dels 23 cromosomes humans. A l’Estat espanyol, un consorci de 20 laboratoris estudia el cromosoma 16, perquè molts dels seus gens estan implicats en malalties oncològiques, neurovasculars, cardiovasculars i infeccioses.

 

Els següents científics estan disponibles per atendre a mitjans, prèvia petició:

  • Henry Rodríguez. Director de l’oficina de recerca de proteòmica clínica del càncer de l’Institut Nacional del Càncer dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units. El seu treball se centra en la comprensió dels mecanismes del càncer i altres malalties associades a l’edat.
  • Cecilia Lindskog. Investigadora a la Universitat d’Uppsala (Suècia), involucrada des del 2006 a l’Atles del Proteoma Humà, on dirigeix l’Atles dels Teixits que registra la localització espacial de les proteïnes, tant en teixits sans com en teixits amb càncer.
  • Fernando Corrales. Coordinador de la plataforma de recursos biomoleculars i bioinformàtics ProteoRed de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), que engloba 20 laboratoris que participen en l’anàlisi del proteoma del cromosoma 16 per l’Atles del Proteoma Humà.
  • Ileana M. Cristea. Professora a la Universitat de Princeton (EE UU). El seu laboratori investiga els mecanismes cel·lulars que defensen l’organisme dels virus, així com els que utilitzen també els agents infecciosos per manipular els processos cel·lulars.

 

El programa de B·Debate “Clinical proteomics: towards personalized medicine and health” (Proteòmica clínica: cap a la medicina personalitzada i la salut) està disponible en aquest enllaç.

 Descarrega la nota de premsa

Data de la convocatòria: 
05.11.2018