Nota de premsa
La BioRegió de Catalunya compta amb 212 startups digital health i s’erigeix com el segment que creix més ràpid. Així cada any es creen de mitjana 20 noves companyies innovadores a Catalunya, i el 95% del total d’empreses s’han constituït els darrers 10 anys.
Les digital health van captar 39 milions d’euros el 2022, estabilitzant-se en nivells similars als de 2020 (34 milions d’euros). La seva facturació va ser de 356 milions d’euros, segons dades de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022, publicat recentment per Biocat.
Més de 50 empreses i entitats catalanes de l’àmbit de la salut participen al 4YFN 2023, convertint-se així en un dels sectors amb presència en aquest congrés, que posiciona Barcelona com a referent internacional en emprenedoria digital.
Barcelona, 24 de febrer de 2023.- Durant els últims anys s’havia detectat un ràpid creixement de les digital health a Catalunya, i el 2022 ha confirmat aquesta tendència a l’alça. Si al 2010 la BioRegió comptava amb una vintena d’empreses, dotze anys després en són 212, és a dir, s’ha multiplicat per més de deu el nombre de companyies innovadores. Aquest increment evidencia la joventut i el creixement explosiu d’aquest subsector, que factura 356 milions d’euros en el seu conjunt, tal i com mostra l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022 impulsat per Biocat des del 2009, i presentat al febrer a Barcelona.
“Els principals motius d’aquesta explosió han estat la irrupció de la COVID-19, que va accelerar el nombre i inversió en empreses de digital health, així com l’increment de la demanda de solucions en remot, la ràpida expansió d'infraestructures TIC i l’augment de la conscienciació pel benestar físic i mental de la societat”, apunta Robert Fabregat, director general de Biocat.
Pel que fa a la inversió, l’any 2022 les startups de digital health de la BioRegió han aixecat 39 milions d’euros, estabilitzant-se a uns nivells similars als de 2020, tal i com ha succeït en l’àmbit internacional donada la conjuntura econòmica i les incerteses a què s’enfronten els inversors globals, sumada a la bonança inversora que es va viure el 2021.
De fet, el 2021 va ser el moment en què la inversió i finançament en aquest mercat es van disparar també a la BioRegió, arribant als 63 milions d’euros, la xifra més alta d’aquest segment de tota la història, degut principalment a grans operacions de més de 10 milions d'euros d’startups com Koa Health (30 milions d’euros), TopDoctors (11,2 milions d’euros), Mediktor (11,2 milions d’euros), totes amb participació internacional.
Les previsions apunten a que el mercat mundial de la digital health continuarà creixent, i ho farà a un ritme del 16,5 % anual i superarà els 550.000 milions de dòlars el 2027, tal com mostra l'informe tecnològic de les digital health a Catalunya, realitzat per ACCIÓ, en col·laboració amb Biocat.
“Es tracta d’una indústria emergent i molt dinàmica impulsada per la conscienciació en augment pel benestar físic i mental de les persones, la ràpida expansió de les TIC, el creixement de la demanda de les solucions en remot o l’increment de l’ús dels dispositius mòbils”, explica el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos. “Catalunya exerceix i exercirà una posició de lideratge en aquest àmbit perquè som el gran hub tecnològic del sud d’Europa i comptem amb una de les indústries més desenvolupades en el sector de la salut de tot el continent”, assegura. Per Castellanos, “el 4YFN és el millor aparador per ensenyar al món les solucions tecnològiques que desenvolupen les startups catalanes d’aquest sector i projectar encara més el nostre ecosistema a escala internacional”.
Les principals tecnologies que utilitzen aquestes empreses són la intel·ligència artificial, les tecnologies òmiques, la realitat virtual, la realitat augmentada i el big data. La intel·ligència artificial i la realitat virtual són les tecnologies més invertides.
En aquest moment de maduració del sector, arrenca el 4YFN, una de les cites internacionals més importants dirigida a startups, que posiciona la capital catalana com a referent en emprenedoria digital. L’esdeveniment, que comença dilluns 27 de febrer i s’allargarà fins el 2 de març, torna a compartir espai amb el Mobile World Congress (MWC) en el recinte firal de la Gran Via de Barcelona.
Enguany, més de 50 startups empreses i entitats de la BioRegió de Catalunya hi participen, una xifra que posiciona el sector salut com un dels més representatius de l’esdeveniment. D’aquestes, 20 companyies tindran presència a l’espai coordinat per ACCIÓ, Biocat i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ubicat dins de la zona Health.
En paraules de la directora de l’àrea d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries de l’AQuAS, Rosa Maria Vivanco, “És especialment rellevant que l’AQuAS, com a organisme enfocat en l’avaluació, l’anàlisi de dades i l’adopció d’innovació per a la millora del sistema de salut, impulsi amb Biocat i ACCIÓ aquest espai. Una aliança que promociona propostes innovadores i que posa de manifest la necessitat de l’avaluació de les noves tecnologies en salut. En aquest sentit, nosaltres exposem el nou Marc metodològic per a l’avaluació de tecnologies sanitàries digitals al 4YFN, un marc per un sector en creixement i que dona resposta a les particularitats intrínseques que presenten aquest tipus de tecnologies a l’hora de ser avaluades.”
Les startups que exposaran al pavelló conjunt són: Aimentia HealthTech, Anais Medical, Aortyx, Biointaxis, Breaz Medical, Gate2Brain, Genomcore, Health Circuit, Imaz Technology Innovation, Integra Therapeutics, MedBrain, Methinks, Nen Evidence Based Solutions, Newborn Solutions, Nixi for Children, Oniria Therapeutics, Time is Brain, Trialing Health, Vincer.ai i Wivi Vision.
Moltes d’elles aprofitaran la seva participació per fer networking, però també per presentar novetats i darreres fites assolides en el darrer any, com les quines presentem a continuació:
Altres digital health de Catalunya que han aconseguit fites destacades recentment han estat Nixi For Children, que aquest any ha implementat per primera vegada la seva solució de realitat virtual a dos hospitals dels Estats Units, i que opta a guanyar el primer 4YFN 2023 Digital Health Pitch Battle on cinc startups de salut amb presència al congrés hauran d’explicar la seva solució davant d’empreses inversores en salut.
També cal destacar el darrer assoliment de NewBorn Solutions, que ha rebut l'aprovació oficial de l’assaig clínic al Marroc, una consecució que els hi permetrà continuar validant el seu dispositiu mèdic. I de Health Circuit, que iniciarà una exposició itinerant per diferents hospitals europeus per donar a conèixer un prototip de la seva solució. De moment, ja han mostrat interès l’Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital Universitari de Mannheim (Alemanya) i l’Hospital McGill (Canadà).
Pel que fa al finançament, Aimentia HealthTech ha anunciat al març l’entrada de 500.000 euros de capital per continuar la seva expansió i millorar la seva plataforma d’intel·ligència artificial per a la salut mental. També Methinks, una de les startups catalanes que va rebre a finals del 2022, 2,5 milions d’euros de l’EIC Accelerator (Comissió Europea), i recentment ha rebut el marcatge CE per al seu programari de triatge d’ictus basat en Intel·ligència Artificial (IA).