Esteu aquí

Nota de premsa

Montserrat Vendrell: “Hem d’aprofitar l’embranzida mundial del sector per impulsar projectes existents i propiciar noves iniciatives”

BIO-Europe Spring 2013 torna a convertir Barcelona en la capital europea de la biotecnologia

Més de 2.000 delegats executius i prop de 1.300 companyies participaran a un dels congressos de referència d’Europa

Un 60% del centenar d’empreses de tot l’Estat que hi assistiran són catalanes

Sònia Recasens destaca que el congrés internacional contribueix a posicionar la marca Barcelona

07.03.2013

Entre els dies 11 i 13 de març del 2013, Barcelona acollirà BIO-Europe Spring (BES), un dels congressos de biotecnologia de referència escala mundial. BES, que se celebrarà  al Centre de Convencions Internacional (CCIB), està organitzat per EBD Group, companyia capdavantera en partnering en el sector de les ciències de la vida. Per portar l’esdeveniment a Barcelona s’ha constituït un Comitè Amfitrió, encapçalat per Biocat i l’Ajuntament de Barcelona, i que integra també a la Generalitat de Catalunya, Invest in Spain, Asebio, CataloniaBIO, Cambra de Comerç de Barcelona, MNAC i Museu Marítim de Barcelona.

D’altra banda, el BES compta amb el patrocini d’empreses catalanes representatives de la Bioregió de Catalunya, com Almirall, Amgen, Biokit, Reig Jofré, Ysios i Cuatrecasas, Gonçalves Pereira.

La celebració per segona vegada de BIO-Europe Spring a Barcelona –el primer es va fer l’any 2010– reafirma la posició estratègica de la ciutat i de la BioRegió de Catalunya a nivell mundial en el camp de la biotecnologia i la biomedicina. Una trobada que donarà una gran visibilitat a la ciutat com a centre de negocis capdavanter internacional en ciències de la vida i innovació.

La Tinent d'Alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, destaca que "esdeveniments de projecció internacional com aquest contribueixen a posicionar la marca Barcelona, especialment aquells sectors de valor afegit que són claus per al desenvolupament econòmic de la ciutat i per què faciliten el contacte i les oportunitats de negoci entre companyies d’altres països i el teixit empresarial local”.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona “dóna suport a aquests sectors estratègics que actualment ofereixen importants possibilitats d’inversió estrangera, creixement empresarial  i creació de llocs de treball qualificats", afegeix Sònia Recasens.

Per Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, “el repte per a la BioRegió de Catalunya, per a les nostres empreses i per a Biocat, com a entitat impulsora del clúster, és saber aprofitar la millora dels indicadors globals del sector biotec per a fer créixer els projectes existents i propiciar noves iniciatives emprenedores a Catalunya”.

La directora general de Biocat destaca la importància d’aquest congrés que “és un instrument valuós perquè facilita d’una manera eficaç que, en només tres dies, emprenedors, directors de multinacionals i pimes, gestors de patents, proveïdors de serveis i inversors puguin mantenir desenes de reunions efectives que d’un altra manera costarien mesos de contactes i viatges”.

Una opinió compartida per la presidenta d’EBD Group, Carola Schropp, que valora especialment que, malgrat la difícil situació econòmica, aquest any hi participaran més companyies espanyoles que el 2010. “I això és molt important per al futur de la innovació a la BioRegió de Catalunya i també per al conjunt de la indústria de les ciències de la vida, perquè els acords fets a Barcelona impulsaran aquesta indústria en el futur”, remarca Schropp.

Per altra banda, el congrés reportarà un benefici econòmic per a la ciutat,  estimat en uns ingressos de 2.200.000 euros, la meitat procedent de la inversió directa de l’esdeveniment i la resta derivat de la presència dels més de 2.000 delegats i el seu impacte sobre l’economia local (hotels, restaurants, compres, prolongació de la visita, entre altres).

Les empreses catalanes són majoritàries a BES

BIO-Europe Spring 2013 comptarà amb la participació de més de 2.000 directius d’alt nivell, inversors i prop de 1.300 companyies i institucions vinculades a les ciències de la vida, com ara grans farmacèutiques, biotec innovadores i firmes de capital risc de 50 països d’arreu del món. A l’esdeveniment participaran unes seixanta empreses i entitats catalanes, que suposen el 60% de les de l'Estat espanyol.

Les xifres provisionals d’enguany –les inscripcions estan obertes fins a avui– indiquen que l’assistència superarà la de BIO-Europe Spring del 2010, que va assolir uns resultats molt positius. En aquella ocasió hi van assistir 1.738 delegats de 1.056 companyies  de 44 països d’arreu del món. S’hi van celebrar 9.016 reunions de partnering i hi va haver un total de 62 expositors.

Els indicadors han continuat progressant positivament, però van ser especialment positius l’any passat al BES d’Amsterdam, amb 1.304 empreses participants, de les quals 26 eren catalanes, un 50% de la delegació espanyola. Aquesta tendència ve ratificada per la recuperació del volum d’inversions en empreses de ciències de la vida en mercats madurs, com el dels EUA , o amb un creixement sostingut. I en alguns casos és espectacular en mercats emergents, sobretot a la Xina.

Oportunitat de negoci amb PartneringONE

La majoria d’empreses i institucions catalanes que participaran a BIO-Europe Spring 2013 aprofitarà l’esdeveniment per a fer contactes d’alt nivell, gràcies al programari ParteringONE. L’eina on-line, creada per EBD Group, coordina l’agenda de reunions dels delegats que hi participen i fa possible establir noves associacions, trobar nous socis i fer negocis amb companyies internacionals.

Llicenciar projectes, promoure franquícies pròpies, presentar nous productes a punt d’entrar en fase clínica, trobar socis, llicenciar tecnologies, fer conèixer la pròpia activitat i oferir serveis, a més d’expandir-se a nous mercats són alguns dels objectius que persegueixen empreses i entitats catalanes.

Algunes de les farmacèutiques que participaran al congrés internacional són Almirall, que hi promourà la franquícia d’un fàrmac propi: la monoteràpia d’aclidino que permet tractar la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), que ja està aprovat a Europa i ha arribat al Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Corea, però encara es pot expandir molt més. Esteve hi presentarà dos projectes de recerca pròpia en fase clínica II, un per al tractament del dolor neuropàtic i l’altre per al dolor agut i crònic, amb l’objectiu de trobar companyies que els puguin desenvolupar out-lisencing fins a la fase III. Gebro Pharma vol aprofitar el BES per llicenciar el seu porffoli de fàrmacs, entre els quals hi ha el Metoject, per al tractament de l’artritis reumatoide, l’Eptadone, la primera metadona industrialitzada, i el Gliolan, un marcador per a tumors cerebrals. Per la seva banda, GP Pharm hi donarà a conèixer el Lutrate, una formulació per al càncer de pròstata, amb registre europeu i que es comercialitza des del novembre passat a tot l’Estat, a més d’oferir la seva experiència a tercers. Ferrer Group hi presentará el seu programa de desenvolupament de les seves especialitats farmacèutiques: moduladors dels receptors de la hipocretina (orexina), les hormones que promouen l’estat de vigília. I, finalment, Lacer hi buscarà aliances estratègiques amb altres companyies, i expandir-se a la zona MENA (Pròxim Orient i nord d’Àfrica).

Pel que fa a la presència de biotecnològiques, Biokit, que produeix reactius serològics per al diagnòstic de malalties infeccioses i per a la detecció de proteïnes presents al plasma, hi cerca establir noves col·laboracions. RJ Biotech Services hi vol presentar la seva activitat especialitzada en bioserveis, especialment en la producció de formes injectables. Ability Pharma hi donarà a conèixer ABTL0812, un nou producte a punt d’entrar en fase clínica I per a càncer de pulmó i pàncrees. Aquest producte, d’administració oral, a diferència de la quimioteràpia, té una toxicitat molt baixa i pocs efectes secundaris. L’empresa ha rebut una important ajuda del Ministeri d’Economia i Competitivitat del Govern d’Espanya (1,2 milions d’euros) que li permetrà finançar el primer estudi en humans. Janus Developments hi buscarà partners per a tres projectes en fase preclínica: un que previndrà el dany neurològic provocat per l’asfíxia del nadó (JAN1179), un altre que permet reduir el risc de fallida en un transplantament de fetge marginal (fetge gras) (JAN0909) i un tercer que redueix el risc que pot degenerar en sèpsies i infeccions agudes hospitalàries (JIND006). Bioingenium vol establir col·laboracions a nivell internacional i oferir els seus serveis especialitzats en desenvolupament de bioprocessos per a obtenir proteïnes terapèutiques.

I, finalment, algunes empreses proveïdores de serveis especialitzats que participaran al BES són Cuatrecasas, Gonçalves Pereira, que presta serveis relacionats amb el dret empresarial, i Pellisé Abogados, especialitza en propietat intel·lectual i que presta serveis legals en la contractació i la protecció d’invencions tecnològiques. Uns serveis especialment importants a partir de l’1 de gener del 2014, quan començarà a regir la nova patent unitària a tot Europa.

Clúster innovador i de referència

Aquestes empreses són només una mostra de la seixantena de companyies catalanes que participen a BES 2013. Totes formen part del clúster de la BioRegió de Catalunya, que concentra a l’àrea de Barcelona el 90% del sector biofarmacèutic i de tecnologies mèdiques. I que ha esdevingut un hub biomèdic innovador de referència al sud d‘Europa.

La BioRegió compta amb 300 companyies biotecnològiques, farmacèutiques i de tecnologies mèdiques, 10 universitats que ofereixen titulacions i fan recerca en biociències, 15 hospitals amb una activitat destacada en recerca, i 20 parcs científics i tecnològics. Si afegim les companyies de serveis i proveïdors especialitzats en el sector, el nombre d’empreses s’enfila fins a 520. A més, Catalunya té unes infraestructures d’altíssim nivell, com ara el sincrotró ALBA-CELLS, el supercomputador Mare Nostrum, del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG), entre d’altres.

A Catalunya hi ha un 21% de les empreses biotecnològiques de tot l’Estat per davant de Madrid (19%), Andalusia (12%), València (11%) i el País Basc (10%). Catalunya és una de les bioregions europees més dinàmiques amb projectes de col·laboració amb diversos clústers europeus i amb entitats dels EUA.

Biocat

Biocat és l’entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a la BioRegió de Catalunya. La seva missió és dinamitzar tots els agents que actuen en aquest àmbit i les seves iniciatives, per tal de configurar un entorn amb un sistema potent de recerca, una transferència de coneixement activa, i un teixit empresarial emprenedor que esdevingui motor econòmic del país i contribueixi al benestar de la societat.
 
L’Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la seva agència de desenvolupament local, Barcelona Activa, promou el desenvolupament econòmic de la ciutat i la seva àrea d’influència, donant impuls als negocis, l’emprenedoria i l’ocupació. També fa una aposta clara per la promoció de la ciutat a nivell internacional i els seus sectors estratègics, com ara la biotecnologia i les tecnologies mèdiques, entre d’altres.

EBD Group

EBD Group, juntament amb la Biotechnology Industry Organization, és l’empresa que organitza la Bio Europe Spring, a més d’altres set trobades anuals internacionals. Està especialitzada en l’organitzacó de reunions partering one-to-one entre els agents clau de l’àmbit de les ciències de la vida i  també ofereix serveis de consultoria personalitzada.

Per a més informació:

Ajuntament de Barcelona:
Teresa Gámez • 607 186 083 • 93 256 39 47 • tgamez@bcn.cat

Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat

EBD Group:
Erin Righetti • erighetti@ebdgroup.com

L’accés a la fira és gratuït per als mitjans de comunicació. Cal registrar-s’hi.

Programa BES 2013