Esteu aquí

Nota de premsa

Podem regenerar el cor després d’un infart?

Les jornades ‘Unsolved Problems in Heart Repair’ estan organitzades per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social ‘la Caixa’, amb la col·laboració del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat mundial.

Es poden obtenir noves cèl·lules cardíaques per regenerar el teixit afectat per una cardiopatia a partir d’altres tipus cel·lulars.

Més de 30 experts internacionals debatran sobre el tractament de la insuficiència cardíaca a CosmoCaixa Barcelona del 28 al 30 de Novembre.

23.11.2012

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat a tot el món. Segons les últimes xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta patologia va ser l’any 2008 la responsable d’un terç de les defuncions mundials. Les previsions de mortalitat continuen situant les malalties cardiovasculars com a la principal causa de mortalitat fins a l’any 2030.

La malaltia cardiovascular amb més prevalença és la cardiopatia isquèmica, que provoca nombroses seqüeles a llarg termini. Aquesta patologia es deu a factors de risc no modificables, com l’edat i el gènere, però també a d’altres que són conseqüència de mals hàbits, com el tabaquisme i el colesterol elevat. Només a Europa i als Estats Units es tracten 1,5 milions d’infarts aguts de miocardi anualment.

Els propers 28, 29 i 30 de novembre més de 30 experts internacionals debatran a CosmoCaixa Barcelona sobre el tractament de la insuficiència cardíaca, un dels desafiaments clau per als sistemes de salut dels països desenvolupats i, cada vegada més, dels països en vies de desenvolupament.

La medicina regenerativa (mètodes que combinen la teràpia cel·lular amb materials per millorar les funcions biològiques) promet solucions esperançadores en el tractament de la insuficiència cardíaca. Però la manca d’uniformitat i d’acords sobre els mètodes utilitzats dificulta la comparació de resultats obtinguts al laboratori.

Les jornades B·Debate Unsolved Problems in Heart Repair discutiran sobre les limitacions dels mètodes i les estratègies experimentals actuals en el tractament de les cardiopaties. A més, els experts de la trobada establiran els estàndards per millorar els nous estudis clínics, la interpretació de les dades obtingudes i la translació dels resultats a la pràctica clínica.

El líder científic de la trobada és el Dr. Manuel Galiñanes, Director del Departament de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i Director del Grup de Recerca de Teràpia Reparadora del Cor del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que ha definit la trobada com “una oportunitat única d’establir les bases per a la realització dels estudis en animals que proporcionin el coneixement necessari pel tractament efectiu del pacient amb insuficiència cardíaca”

Entre els assistents a la trobada cal destacar Dominique Charron, expert en l’efecte sobre el sistema immune de l’administració de cèl·lules al·logèniques (que provenen d’un donant), Bernardo Nadal-Ginard, la primera persona que va promoure la idea de la capacitat regeneradora del miocardi o Asterios Tsiftsoglou, expert en els mecanismes reguladors de l’aplicació clínica de la teràpia cel·lular.

El programa d’aquest B·Debate s’estructura en tres dies, en què es discutirà sobre els reptes de la cardiopatia isquèmica en recerca bàsica (dimecres 28 de novembre), els estudis clínics (dijous 29 de novembre) i sobre l’ètica i els organismes reguladors que incideixen en aquest tipus de malalties cardiovasculars (divendres 30 de novembre).

Dimecres 28, dijous 29 i divendres 30 de novembre
Unsolved Problems in Heart Repair (*)
CosmoCaixa Barcelona (C/ Isaac Newton, número 26, Barcelona)
(*) Els problemes no resolts en la reparació del cor

El debat es podrà seguir a Twitter a través del hashtag #BDebate i l’usuari @BDebate

ORGANITZADORS

B·Debate, una iniciativa de Biocat amb el suport de l’Obra Social ‘la Caixa’, organitza Unsolved Problems in Heart Repair, amb la col·laboració del Vall d’Hebron Institut de Recerca.

Per a més informació i entrevistes:

Pere Figuerola (Premsa B·Debate)
Tel. +34 656 545 410
premsa@bdebate.org

Irene Roch (Obra Social “la Caixa”)
Tel. +34 93 404 60 27 · 669 457 094
iroch@fundaciolacaixa.es

Fran Garcia (VHIR)
Tel. +34 666 215 168
fran.garcia@vhir.org