Esteu aquí

Notícia

35 empreses i institucions catalanes arriben a BIO Chicago cercant acords, inversors i projecció internacional

Montserrat Vendrell destaca la competitivitat internacional dels projectes de la BioRegió gràcies a la seva excel·lència científica i solvència empresarial.

AddToAny buttons: 
22.04.2013

Redacció

Mig centenar de professionals configuren la delegació catalana que assisteix, entre el 22 i el 25 d'abril, a la BIO International Convention 2013, la principal trobada biotecnològica mundial que aquest any se celebra a Chicago (Illinois, Estats Units). La BIO acollirà 16.500 directius, investigadors i inversors d'arreu del món. La delegació catalana, integrada per 25 empreses biotecnològiques, biomèdiques i de capital risc i 10 institucions de recerca, comparteix el pavelló espanyol amb 14 empreses més de la resta de l'Estat.

Biocat coordina per setè any consecutiu la participació catalana a la BIO. La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, destaca que "en un moment de crisi com l’actual es fa més necessària la presència a l’exterior de les nostres empreses". I per això valora molt positivament el gran esforç d’internacionalització de les empreses catalanes que assisteixen a la BIO Chicago conscients que "és el gran mercat on cal ser presents per poder obrir i mantenir acords internacionals amb uns projectes que són totalment competitius en el mercat global". 

Vendrell està convençuda que aquesta és "una estratègia que donarà bons resultats, perquè tenim projectes altament competitius i comparables als d’altres clústers d’arreu del món per la seva excel·lència científica i solvència empresarial".

Majoria de biotecnològiques

La delegació catalana, que representa més de la meitat de la presència espanyola en aquesta convenció, està formada majoritàriament (65%) per empreses biotecnològiques dedicades a les àrees terapèutiques, de diagnòstic i serveis d’R+D: AB-Biotics, Althia, Anaxomics, Archivel Farma, BCN Peptides, Biochemize, Bionure, Gri-Cel, GP Pharm, Intelligent Pharma, Lykera Biomed, Oryzon, Phyture Biotech, Plasmia Biotech, Readycell i Salvat Biotech.

Les farmacèutiques són un 12% de la delegació, amb Bioiberica, Lacer i Laboratorios Rubió, mentre que el 23% restant ofereixen serveis de consultoria relacionats amb l’enginyeria i diferents àrees de desenvolupament de negoci, jurídic i capital risc com Grifols Engineering, Backer & Mckenzie, Bioemprèn, Janus Developments, Performlab i Caixa Capital Risc.

Pel que fa a les institucions de recerca, hi assistiran el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Leitat Centre Tecnològic, el Campus de Salut de la Universitat de Barcelona (HUBc) i les xarxes BioNanoMed Catalunya i Oncocat, impulsades per Biocat, entitat que, juntament amb ACC1Ó, completa la delegació catalana present a la BIO.

La BioRegió de Catalunya se situarà dins el pavelló oficial espanyol (número 1417) i estarà al costat dels pavellons de França, Israel, Illinois (estat amfitrió), Maryland, Oklahoma, Wisconsin i Massachusetts, entre d'altres. També hi haurà BioBasque i Andalucía BIORegión —amb nou empreses en total— i cinc empreses més que pertanyen a comunitats sense bioregió constituïda. La participació de l’Estat espanyol a la BIO es convoca oficialment a través de l’ICEX i es gestiona amb les bioregions i la col·laboració de l’Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio).

La recent celebració a Barcelona del congrés BIO-Europe Spring 2013 i l’avançament de la BIO —que ha passat de les tradicionals dates de juny a l’abril— ha propiciat un descens en la participació catalana a la convenció. L'any passat la delegació catalana, acompanyada pel president de la Generalitat de Catalunya, va ser la més important de totes les edicions, amb 72 empreses i entitats vinculades al sector.

Accés als motors de desenvolupament

La gran majoria de les empreses i institucions presents a la BIO Chicago volen establir contactes amb els motors de desenvolupament del sector a nivell mundial. Les empreses catalanes que hi participen tenen com a objectiu llicenciar projectes i tecnologies, promoure franquícies pròpies, presentar nous productes, trobar socis, donar a conèixer la seva activitat, a més d’expandir-se a nous mercats.

Algunes ja tenen presència estable als Estats Units i cerquen consolidar el seu mercat com Baker & Mchenzie, Bionure i Bioiberica, amb oficines i instal·lacions a diferents punts del país. Un altre exemple l’ofereix la consultora Performlab que compta amb empreses joves establertes a Boston, a més d’un acord de treball als EUA amb Techand Business Innovation (TBI), consultora d’innovació i transferència de coneixement de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Trobades de networking

Tot i que el punt fort de la BIO és el Business Forum, que permet concertar reunions prèvies amb els socis potencials gràcies a la plataforma BIO One-on-One Partnering, ofereix als participants un programa excel·lent per estar al corrent dels últims avenços del sector biotec amb jornades, sessions de case study, més de 125 Breakout Sessions i 6 Super Sessions (on es presenten informes sectorials d'Ernst & Young, Burrill, entre d’altres). Cal destacar la Forbes 30 Under 30: The Rising Stars Transforming Science and Healthcare, que comptarà amb la participació de Laura Deming, Isaac Kinde, Adina Mangubat i Joshua Sommer, joves que estan ajudant a transformar les ciències de la salut; i la Keynote Luncheos: Debt, taxes, Government Services and Politics. Is there a way out? en la qual intervindran l’exsenador Alan Simpson i l’exassessor de la Casa Blanca Erskine Bowles.

Ahir, OneNucleus —el clúster biotecnològic de Londres i Cambridge— i Biocat van organitzar un sopar entre empreses catalanes, britàniques i americanes per facilitar contactes en un entorn més informal i propiciar futures col·laboracions. També va tenir lloc l’Spain Kicks Off Biotech de l’ICEX, on es van tractar temes com ara l’accés al finançament, les claus per a dur a terme acords entre grans farmacèutiques i empreses de biotecnologia, i les novetats normatives del sector als EUA.

Aparador de la cultura catalana

S’ha aprofitat que la convenció coincideix amb la diada de Sant Jordi per celebrar la festa de la rosa i el llibre. El dia 23 d’abril, Biocat oferirà la tradicional recepció catalana que organitza sempre a la BIO, aquest any dins el programa oficial de Hospitality Receptions que tenen lloc al recinte firal. A més, durant tot el dia, a l'estand de Biocat es lliuraran roses i llibres d'art, cedits pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), mentre es fomenta el networking entre els participants catalans i els d’altres delegacions en un ambient distès.

Tota la informació de Catalunya a la BIO 2013 a http://www.biocat.cat/bio2013

Pots seguir la convenció a Twitter @biocat_cat o @BIO_Convention amb l'etiqueta #BIO2013.

Consultes:
Biocat
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
events@biocat.cat
Tel. +34 93 310 33 69

       

Biocat coordina per setè any consecutiu la participació catalana a la BIO. A la foto, el pavelló català a la BIO 2012 (Boston).

Categories: