Esteu aquí

Notícia

Archivel presenta a la BIO Chicago la nova vacuna per a la tuberculosi latent

AddToAny buttons: 
10.05.2010

Archivel Farma va presentar a la convenció BIO de Chicago el seu nou tractament per a la tuberculosi latent, que inicia la fase clínica II a Sud-àfrica. Es tracta d'una combinació de la seva vacuna RUTI amb un antibiòtic, de manera que es pot arribar a reduir el temps de tractament de nou mesos a un mes. Això implica menys efectes secundaris i menys costos sanitaris perquè s'evita la reinfecció durant el procés d'eradicació del bacteri.

L'empresa catalana preveu completar la segona fase clínica durant el primer semestre de 2011 i iniciar la fase clínica III a gran escala, també, durant el 2011.

Prevenció actual: només hi ha una vacuna disponible

Una tercera part de la població mundial està infectada amb Mycobacterium tuberculosi, el bacteri que provoca la tuberculosi en humans. La tuberculosi és la segona causa de mort per infeccions, després de la SIDA, i provoca 2,5 milions de morts cada any. Els infectats a vegades no tenen símptomes, el que es coneix com infecció tuberculosa latent (ITBL), però entre el 5% i el 25% desenvoluparan tuberculosi activa en algun moment de les seves vides.

La vacuna BCG (Bacillus Calmette-Guérin) s'ha utilitzat durant els darrers 80 anys, però només és eficaç per a la protecció de tuberculosi disseminada en nens durant els primers deu anys de vida. Té poc o nul efecte a l'hora de protegir adults o per prevenir la tuberculosi Pulmonary, que és la forma més comú de la malaltia.

El tractament actual: eficaç però poc convenient

La ITBL és molt difícil de tractar. Requereix un tractament de nou mesos amb antibiòtics, que sovint no es completa perquè el pacient decideix deixar-lo quan deixa de tenir símptomes. Si no es fa el tractament complet el bacteri no s'acaba d'eliminar i es pot restablir. Els antibiòtics són potents, però poden produir efectes secundaris fins danyar el fetge, de manera que cal fer un seguiment personalitzat. Un tractament prolongat també planteja problemes logístics, particularment en països on la malaltia és endèmica.

S'ha descobert que la tuberculosi no es queda adormida, sinó que constantment està lliurant una batalla amb el seu hoste, reinfectant una i altra vegada els pulmons. Normalment, si l'individu infectat està sa guanya la batalla i manté la tuberculosi a ratlla, en la forma latent (ITBL). El Mycobacterium tuberculosis és especialment difícil d'eliminar ja que pot estar en forma replicativa (que pot ser eliminat pels antibiòtics) o no replicativa (quan els antibiòtics no són actius contra ell). Aquesta és la raó que explica la necessitat de tractar la infecció tuberculosa durant nou mesos, ja que és l'única manera d'assegurar que s'eliminen totes les restes de la forma no replicativa. Per a més detalls cliqueu aquí.

La gran novetat del tractament d'Archivel Farma és que combina només un mes de tractament amb antibiòtic, per eliminar el bacteri en el seu estat replicatiu, amb dues injeccions de la vacuna RUTI, capaç de conferir immunitat contra el bacteri en el seu estat no replicatiu. "Creiem que som l'única companyia que ofereix una solució dirigida específicament a persones infectades amb tuberculosi latent", explica Lluís Ruiz, director general d'Archivel. "Hi ha bastantes vacunes en desenvolupament per altres companyies, però en general tendeixen a potenciar l'efecte de la BCG per prevenir infeccions noves o bé es dirigeixen a persones no infectades, excloent les que tenen ITBL. Atès que la nostra vacuna és ràpida, fàcil d'administrar i econòmicament accessible, podria representar un pas de gegant cap a l'eliminació de la tuberculosi ja que es dirigeix directament al reservori que representa la població amb ITBL".

La vacuna RUTI és el resultat de la col·laboració entre l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i Archivel Farma. Està en desenvolupament des de les primeres patents de 2003 i fins ara ha necessitat una inversió de 10 milions d'euros.

 

Directius d'Archivel parlant amb el vicepresident del Govern català i el president de la Comissió Executiva de Biocat a la BIO.

Contingut relacionat: