Esteu aquí

Notícia

Avui s'obre a Chicago la Convenció BIO 2010 amb una extensa participació catalana

AddToAny buttons: 
04.05.2010

Les dificultats per accedir a finançament, sobretot al capital risc —a causa de la manca de companyies especialitzades— i la necessitat d’incorporar directius amb coneixements i experiència en management internacional que puguin impulsar el desenvolupament de negoci són els principals reptes que enfronta el sector biotecnològic català i espanyol. Així ho va subratllar Carlos Buesa, director de l’empresa catalana Oryzon Genomics i vicepresident d’Asebio, en la seva intervenció a l’Spanish Business Forum celebrat ahir a l’Institut Cervantes de Chicago, en un dels diversos actes previs a la inauguració oficial de la convenció BIO, la convenció més important del sector biotecnològic internacional, que s’inaugura aquest matí (9.45h, hora local) a la capital d’Illinois.

La celebració de diverses conferències i taules rodones, entre les que destaca la presentació de l’informe Beyond Borders 2010, d’Ernst & Young, va marcar aquesta jornada prèvia a l’obertura de la convenció, en la qual es va completar l’arribada de la delegació catalana a la BIO, composta per més de 90 persones i encapçalada pel vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira. Aquest es va reunir durant la tarda d'ahir amb el primer ministre de Quebec, Jean Charest, i avui té previst visitar la fira durant el matí i recórrer els estands de les 31 empreses i 16 entitats que composen la delegació catalana, que suposen més de la meitat del pavelló espanyol, i que amb més de 1.000 metres quadrats  és el més gran d’aquesta edició de la BIO.

Presència del ministre Miguel Sebastian

La major part de la delegació catalana va assistir a l’Spanish Business Forum, presidit pel ministre d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol, Miguel Sebastian, qui va destacar el pes creixent que tenen les empreses del sector de la salut i les ciències de la vida en la presència internacional de les companyies d’origen espanyol. A tall d’exemple, va subratllar la llarga trajectòria de Grifols, una de les primeres firmes mundials en l’elaboració i comercialització de derivats hematològics. En el debat que va seguir a la seva intervenció, Brian F. Scullion, de William Blair & Company’s Healthcare Investment Banking Group, va assenyalar que les dificultats d’accés al finançament de les biotec espanyoles esmentades per Buesa tenen el seu correlat directe en una tendència del venture capital (VC) internacional a reduir les seves inversions i a buscar retorns menys dilatats.

Com posa també en evidència l’informe d’Ernst & Young presentat ahir a la BIO, davant de prop de 2.000 delegats, dels 17.000 acreditats, mentre durant 2009 s’ha mantingut el volum total d’inversió en el sector, hi ha hagut una tendència a la concentració de les inversions i el 20% de les companyies han rebut el 78,5% del capital invertit, quatre punts per sobre de 2008, mentre  les companyies amb menys accés a  fons han rebut encara menys finançament que l’any anterior.

L’informe Beyond Borders 2010 destaca que no s’han complert les previsions més pessimistes que havien anunciat una important reducció del nombre d’empreses biotec durant 2009 i que, en general, el sector ha sabut guanyar amb eficiència per fer front a la crisi.

Bones expectatives per a les empreses catalanes

Per la seva banda, les empreses catalanes presents a la fira BIO confien que la seva presència a Chicago els permetrà impulsar de forma significativa la seva projecció internacional, tant per la comercialització dels seus productes i serveis, com per la identificació de partners estratègics. A més de les novetats aportades a la BIO per Archivel Farma, Dr. Healthcare o Telstar Technologies comentades en anteriors notícies, diverses empreses i entitats aprofiten la fira per presentar nous tractaments i teràpies. En concret, Neurotec Pharma presentarà els resultats preclínics d’eficàcia i seguretat d’un nou tractament oral per l’esclerosi múltiple, que ha permès planificar una fase clínica II que es realitzarà durant el primer semestre de 2011.

Ferrer inCode, per la seva banda, porta a la BIO, entre d’altres, el servei Cardio in Code, de recent creació, que, mitjançant un sistema d’anàlisi integrada de dades genètiques, història clínica i hàbits del pacient, permet detectar el risc d’accident cardiovascular a llarg termini. Aquesta companyia catalana, creada pel grup farmacèutic Ferrer i Gediang, SL, està especialitzada en anàlisis genètics que permeten una medicina predictiva en camps tan diversos com l’oncologia (detecció del risc de metàstasi en càncer de mama), la farmacogenètica (predicció de la resposta a certs medicaments) o les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Al seu torn l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) busca a la BIO acords institucionals i empresarials per desenvolupar les tecnologies posades a punt pels investigadors del centre, especialment els seus sistemes d’alliberament de fàrmacs al cervell (Ernest Giralt), els seus compostos per al tractament de malalties degeneratives (Joan J. Guinovart) i les seves aplicacions bioinformàtiques avançades (Patrick Aloy).

Demà 5 de maig, Lluís Ruiz, director d’Archivel Farma, presentarà en roda de premsa als mitjans internacionals acreditats a la BIO la vacuna RUTI contra la tuberculosi latent produïda per aquesta companyia catalana a partir de la recerca desenvolupada per dos investigadors de l’Hospital Germans Trias. Una vacuna que ha superat amb èxit la primera fase d’assaigs clínics, i que inicia properament una nova fase d’assaigs a Sud-Àfrica.

    

   'Skyline' de Chicago (EUA).

   Contingut relacionat: 
   Categories: