Esteu aquí

Notícia

Un bacteri del desert d'Uyuni a Bolívia permet fabricar plàstics naturals

Tres investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya obren el camí a la producció de plàstics no derivats del petroli per a fàrmacs, suplements alimentaris i embalatges.

AddToAny buttons: 
02.09.2013

Redacció

Tres investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) han aconseguit aïllar i manipular exitosament un bacteri del desert de sal d'Uyuni (Bolívia) perquè produeixi un biopolímer biodegradable i biocompatible anomenat PHB. Aquest descobriment, que es mou entre la microbiologia, la biotecnologia, la química i l'enginyeria de materials, és un pas endavant per valorar la producció de plàstics naturals no derivats del petroli per a embalatges, suplements alimentaris i per encapsular fàrmacs (antibiòtics i antiinflamatoris).

La recerca forma part de la tesi doctoral d’Alejandra Rodríguez, codirigida per les investigadores Marisol Marqués del Departament d'Òptica i Optometria i Margarita Calafell del Departament d'Enginyeria Química i amb la col·laboració de científics de la Universitat Tècnica de Gratz (Àustria). Un dels objectius del treball era investigar la possible aplicació del polímer PHB com a sistema d’alliberament controlat de fàrmacs. Segons Rodríguez, "fins ara existia molt poca informació sobre aquesta possibilitat amb el sistema PHB-doxiciclina. Hem experimentat amb l’antibiòtic doxiciclina, que es fa servir per al tractament de malalties com la periodontitis i que a vegades genera trastorns intestinals". Per evitar aquests efectes i arribar a la infecció amb una concentració eficaç de fàrmac, "s’ha atrapat en una matriu polimèrica biocompatible i biodegradable de PHB".

Les aplicacions dels resultats de la recerca no es limiten aquí. La comprovació que el nou bacteri Bacillus megaterium uyuni S29 creix en entorns amb salinitat extrema també obre la porta a la valorització industrial d’aigües residuals amb altes concentracions de sal.

Articles:

Més informació al web de la UPC.

Margarita Calafell, Alejandra Rodríguez i Marisol Marqués al Campus de Terrassa - Foto: © UPC.

Contingut relacionat: