Esteu aquí

Notícia

La BIO Washington tanca amb rècord de reunions de ‘partnering’ entre empreses internacionals

Els empresaris catalans valoren la participació a la convenció per establir contactes i fer tractes, i molts pensen en repetir l'experiència el 2012.

AddToAny buttons: 
07.07.2011

 

La BIO 2011, celebrada al Walter E. Washington Convention Center (Washington DC, Estats Units) del 26 al 30 de juny, ha fet públiques les principals dades de la convenció, que mostren la projecció de la indústria biotecnològica a escala mundial: 21.183 reunions entre 2.410 empreses, xifra rècord de totes les edicions celebrades, i l'assistència de 15.626 professionals de 48 estats i 65 països. De Catalunya, hi han participat 42 empreses i 17 institucions de recerca, coordinades per Biocat.

Vídeo TN Migdia de TV3, 29/6/2011 

Vídeo TN Vespre de TV3, 29/6/2011

Respecte el 2010 hi ha hagut una major demanda per la recerca de Fase I, així com pels actius de SNC, immunologia i àrees terapèutiques metabòliques. D'altra banda, s'ha mantingut l'interès per les àrees terapèutiques cardiovascular, oncologia i respiratori.

La convenció ha acollit 1.800 expositors, que s'han distribuït entre els 61 pavellons internacionals i estatals. L’organització de la BIO ha destacat a deu delegacions internacionals: Canadà, Regne Unit, Alemanya, França, Corea, Bèlgica, Xina, Japó, Espanya i Austràlia. El pavelló de la BioRegió de Catalunya ha ocupat el 50% del pavelló espanyol, al costat de les bioregions del País Basc i Andalusia.

"Portar la indústria biotecnològica mundial a Washington DC ens ha donat l'oportunitat de mostrar als polítics clau la promesa de la nostra indústria per oferir solucions reals als reptes mundials més urgents, com la cura de malalties, la reducció dels costos de salut, la lluita contra la fam, el descobriment de formes alternatives d'energia i la creació de llocs de treball", ha explicat el president i director general de la BIO, Jim Greenwood. L'esdeveniment ha atret a 11 governadors dels Estats Units.

L'opinió dels empresaris catalans

“L’èxit d’una fira el valores en funció de l’efectivitat dels contactes mantinguts”, ha assenyalat Albert Bueno, de GP-Pharm. “Nosaltres estem satisfets, perquè com a resultat de les converses mantingudes aquí estem tancant una operació molt important amb Canadà. Per treure el màxim rendiment d’un esdeveniment com la BIO cal preparar-se prèviament, planificar la feina, i ens caldrà que pensem més aviat que tard en la propera edició”.

L’executiu de GP-Pharm ha coincidit amb d’altres membres de la delegació en valorar també molt positivament el networking que les empreses catalanes i espanyoles del sector poden fer entre elles en el marc de la BIO. Així ho subratlla Isabel Amat, que ha participat en aquesta edició de la BIO com a part de l’equip de Reig Jofré: “La convivència intensa de la BIO et permet conèixer en molt poc temps i d’una manera molt fluïda la feina de les altres entitats del sector. El primer networking és el que fem entre nosaltres i et permet identificar oportunitats de col·laboració”. Reig Jofré ha participat a la BIO amb l’objectiu de trobar clients i partners per la nova planta biotecnològica que té la companyia, “una planta que té un nivell 3 de seguretat biològica —explica Amat— el que ens permet fer un tipus de processos, en les fases finals de desenvolupament de producte que d’altres plantes similars no abasten. Hem vingut a buscar complementarietats, per treballar en xarxa amb d’altres empreses, i estem molt satisfets de les relacions que hem obert”.

Aquesta ha estat la primera BIO de Reig Jofré, com ho ha estat per l’empresa Laboratoris Rubió, els responsables de la qual també han fet una valoració molt positiva de l’experiència a Washington: “Hem trobat que la majoria de productes són encara en fases molt primerenques i buscàvem propostes més properes al mercat. Però ens ha sorprès favorablement l’interès pels nostres productes i la interacció que es produeix amb tota la delegació. És quasi segur que repetirem”.

Per Isabel Bergés, de Janus Developments, aquesta és una cita ineludible per una companyia que es dedica a identificar projectes de recerca amb potencial i a impulsar-los en les primeres fases de desenvolupament. “Nosaltres volem reforçar una imatge de marca sòlida dins del sector i aquesta convenció és on trobes les companyies i les institucions nacionals amb les que volem treballar”. Janus és una de les empreses catalanes presents a la BIO que està preparant el seu aterratge als Estats Units durant l’any 2012.

També viatjava a la BIO amb aquest objectiu, preparar l’obertura d’una oficina als EUA, Sergi Trilla, de Trifermed, qui assenyala la zona de Maryland, i l’entorn del Johns Hopkins Science & Technology Park, com l’espai de preferència a l’hora de fer aquest salt sobre l’Atlàntic, “pel seu dens teixit de companyies i institucions que treballen en biomedicina, i pel suport que l’estat de Maryland dóna a les empreses que s’hi instal·len”. Un suport, que segons que explicaven a la delegació catalana els responsables de Forest City —l’empresa que construeix i explota el parc— durant la visita al Johns Hopkins Hospital (26 de juny), es concreta en el retorn de fins al 50% del capital invertit.

L’àmbit dels parcs científics i el limitat interès que els nostres desperten entre els grans inversors internacionals especialitzats en el seu desenvolupament constitueixen la nota negativa d’aquesta valoració. Després de tres intensos dies d’entrevistes, la conclusió de Valentí Llagostera, del Parc de l’Alba, és contundent: “Per a inversions immobiliàries d’àmbit tecnològic ara mateix hi ha mercats, com l’Índia o Brasil, que ofereixen més oportunitats, i l’estat de l’economia espanyola no inspira confiança. És un problema, perquè parlant amb les empreses del nostre sector resulta evident que hi ha una demanda latent d’edificis tecnològics a un preu adient i en un àmbit de recerca adequat”.

La valoració de Ralph Klingnam i Lluís Ribas, d’Omnia Molecular, resumeix bé l’output positiu de Washington: “Aquesta és la primera vegada que podem entrar en converses directes amb les grans companyies farmacèutiques que controlen el mercat internacional, i aquesta és la valoració més positiva que podem fer: l’interès que el nostre treball ha despertat, els contactes que hauran de prosseguir en els propers mesos i les grans expectatives que tenim ja de cara a Boston 2012?.

La BIO 2012 ja té data i lloc: del 18 al 21 de juny a Boston.

Totes les cròniques de la BIO 2011 al:

  

Les empreses i entitats de recerca de la BioRegió de Catalunya han representat el 50% del pavelló espanyol.

Contingut relacionat: 
Categories: