Esteu aquí

Notícia

La cultura democratitza les possibilitats de sobreviure dels humans

Segons Jaume Bertranpetit, al cicle de B·Debate i CCCB, el més difícil de veure del nostre procés evolutiu és de quina manera s’han seleccionat característiques complexes com la intel·ligència.

AddToAny buttons: 
08.11.2013

Núria Saladié

Avui dia ja no cal mirar els trets visibles de les espècies per saber com han evolucionat, podem estudiar directament la seva informació genètica i comparar-la amb la d’altres individus per descobrir quan propers o llunyans es troben en el procés evolutiu per selecció natural. Això sí, podem descriure el genoma però encara no l’entenem: si estigués emmagatzemat dins un CD no tindríem cap programa que el sabés llegir.

Sobre el procés evolutiu i la importància del genoma per entendre les adaptacions va parlar Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a la conferència La selecció natural en humans: passat, present i futur dins el cicle Evolució i Cultura. La naturalesa humana en transformació que organitzen B·Debate i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) del 19 d’octubre a l’11 de novembre de 2013. Bertranpetit va teixir la seva xerrada amb exemples per explicar com ha evolucionat l’ésser humà i com d’influent és la cultura en l’adaptació moderna. “Hem expandit el concepte de normalitat, s’han democratitzat les possibilitats de sobreviure”, afirma per exposar com la força de la selecció purificadora ha disminuït.

Més informació al web de B·Debate.

Data: del 19 d'octubre a l'11 de novembre de 2013
Hora: 19.30 h
Lloc: CCCB • C/ Montalegre, 5 • Barcelona (mapa)

 

Organitzen:
    
Col·labora:

Jaume Bertranpetit i Montserrat Vendrell a la conferència de B·Debate i el CCCB el passat 4 de novembre - Foto: © CCCB.