Esteu aquí

Notícia

DESTAQUEM: La BioRegió a la premsa internacional, Mind the Byte compra Intelligent, problemes amb la FDA, eleccions patronals, recerca puntera

El 2018 arrenca amb un gener ple de titulars d’operacions empresarials i publicacions científiques

AddToAny buttons: 
26.01.2018

La BioRegió de Catalunya ha estat aquest mes tema destacat a la revista International Pharmaceutical Industry (IPI). Sota el títol The BioRegion of Catalonia: What's Behind the European Country with More Pharma Companies per Capita?la revista publica en el seu número d’hivern un reportatge editorial, elaborat per Biocat, sobre les potencialitats del nostre ecosistema i de les empreses i entitats de recerca que l’integren.

Empreses i entitats que han protagonitzat aquest gener nombrosos titulars. Un dels més comentats ha estat el de Mind the Byte, que ha adquirit el 100% d’Intelligent Pharma i consolida el seu lideratge al mercat nacional mentre preveu convertir-se en una de les bioinformàtiques més importants d'Europa. La companyia liderada per Alfons Nonell-Canals finançarà l'operació, tancada al desembre, amb una ampliació de capital de tres milions d'euros que preveu completar abans d’estiu. De moment les dues companyies mantindran la seva independència jurídica i equips gestors.

També ha estat tema de conversa que la FDA ha emès una opinió negativa sobre l’aprovació de Pulmaquin, fàrmac adquirit per Grifols al 2013 mitjançant una participació del 35% a la nord-americana Aradigm Corporation. L’anunci ha provocat la caiguda a borsa d’Aradigm, que afronta ara una demanda col·lectiva que l’acusa de frau als accionistes.

Dues candidatures concorreran a les eleccions per a la primera junta directiva de CataloniaBio & HealthTech: una liderada per Jaume Amat, fundador i CEO d'Specipig i fins ara part de la junta de CataloniaBio; i l'altra liderada per Albert Gallart, director general de Grupo Pulso i fins ara president del HealthTech Cluster. La llista de Jaume Amat compta amb Lluís Chico, soci director de NEOS Surgery; Maribel Bergés, cofundadora i CFO d'Spherium Biomed, i Àngel Alonso, director general de Vecmedical. La candidatura d'Albert Gallart compta amb Sergi Rabazza, Business Division Manager de Laboratorios Hartmann; Félix Villar, soci d'IN2, i Eduard Valentí, director d'Afers Reguladors i Qualitat Farmacèutica d'Esteve. Les votacions es faran el dia 8 de febrer a l'assemblea general de socis.

 

Novetats empresarials

Minoryx ha iniciat els assajos en humans (fase II / III) del seu tractament per a l'adrenomieloneuropatia (AMN) a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron a Barcelona. L'estudi reclutarà un total de 100 pacients en vuit països de la Unió Europea (UE) i els EUA. 

Chemotargets ha arribat a un acord amb la FDA per treballar durant 5 anys en un pla de recerca orientat a millorar les avaluacions de seguretat dels fàrmacs.

Pangaea Oncology ha signat un contracte amb Roche Diagnostics pel qual li prestarà serveis d'anàlisi genètica dels gens NRAS i BRAF en pacients oncològics a Espanya. A més, Pangaea Oncology ha renovat un contracte amb AstraZeneca España per prestar serveis d'anàlisi genètica en biòpsia líquida per a hospitals.

Gebro Pharma ha signat un acord amb la biotec israeliana Can-Fite BioPharma per a la distribució en exclusiva de Piclidenoson (CF101), molècula actualment en Fase III per artritis reumatoide i que iniciarà aquest any Fase III en psoriasi. Gebro ha fet un pagament inicial de 1,6M€ i compromisos associats a fites de llançament i vendes d'aproximadament 6M€, més un royalty. Un cop finalitzat el desenvolupament clínic, es comercialitzarà a Àustria, Espanya i Suïssa.

Stat-Diagnostica ha iniciat el llançament del seu test diagnòstic point-of-care amb hospitals de diferents països europeus perquè avaluïn els seus beneficis. La companyia preveu llançar comercialment el producte a partir del segon trimestre d'aquest any.

Top Doctors ha invertit un milió d’euros en tecnologia per incloure nous serveis en la seva aplicació mòbil. La firma barcelonina, amb activitat a Espanya, Itàlia, Regne Unit, Mèxic, Colòmbia, Xile i els EUA, incorporarà la possibilitat de mantenir un xat privat i videoconsulta sanitària.

El laboratori de productes per a la salut i el benestar de la dona Procare Health preveu duplicar enguany facturació fins als 10 milions d'euros amb l'entrada en set països europeus: Itàlia, Portugal, Bèlgica, Luxemburg, Croàcia, Bòsnia i Eslovènia.

 

Finançament empresarial: bons números per obrir l’any

La companyia de tecnologia mèdica Rob Surgical, spinoff de la UPC i de l’IBEC, prepara una ronda de tres milions per finançar el procés regulatori del seu robot de cirurgia laparoscòpica Bitrack. Amb aquest prototip, la firma barcelonina liderada per Jaume Amat pretén arribar al mercat el 2019 i competir amb la nord-americana Intuitive Surgical rebaixant a la meitat els preus de la multinacional.

Atrys Health ha tancat una ronda de 9,2 milions d’euros en la qual han participat Inveready, Cecu Inversiones, Caser,  Grupo Pascual, Grupo Melca, Onchena i l’equip gestor de l’empresa, que dedicarà la inversió a l'adquisició de nova maquinària per al diagnòstic i el tractament del càncer.

Ahead Therapeutics, spinoff de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i ICREA creada el passat desembre, ha aixecat ja 1,1 milions d’euros per desenvolupar productes terapèutics per a malalties autoimmunes com la diabetis tipus 1 o l’esclerosi múltiple.

MJN Neuroserveis ha tancat una ronda de finançament de 750.000 euros liderada per Ship2B amb la participació de business angels d’IESE i Capital Cell. La startup, amb seu a Blanes, ha dissenyat un dispositiu que alerta els malalts d'epilèpsia quan són a punt de patir un atac.

GoodGut, spinoff de la Universitat de Girona i l’Idibgi que desenvolupa un test diagnòstic de càncer de colon, ha obert una ronda de finançament de quatre milions d’euros. L’empresa acaba de concloure el primer assaig clínic de validació del seu producte, planeja arribar al mercat cap a finals de l'any que ve i ha aixecat fins ara 2,2 milions d'euros de capital públic i privat entre inversions, crèdits i subvencions.

 

Operacions corporatives: mes de rebaixes

L'esmentada adquisició d'Intelligent Pharma per part de Mind the Byte no ha estat la única operació corporativa del mes. Grifols ha adquirit el 51% de MedKeeper per 98 milions de dòlars. La companyia, que desenvolupa aplicacions per millorar l'eficiència de les farmàcies de centres mèdics, reforça la divisió hospitalària del grup que, amb 98,6 milions d'euros, va representar el 2,4% de vendes globals de 2016. D'altra banda, Grifols obtindrà uns 70 milions d’euros per la venda dels seus 39,4 milions d'accions de Tigenix a la farmacèutica japonesa Takeda. A més, Grifols ha adquirit un terreny de 188 hectàrees al costat de la seva planta de Clayton, a Carolina del Nord (Estats Units) per 9 milions de dòlars.

Inkemia pagarà un màxim d’1,68 milions d’euros, entre efectiu i accions, per l'adquisició de les firmes Joaquín Riera Tuebols (Otec Riera) i Laboratori d'Anàlisi Micro-Bios, una operació que la companyia va anunciar a finals de juliol i que es va completar el passat 28 de desembre.

Ferrer ha venut la companyia alemanya Trommsdorff a Dermapharm per més de 100 milions Trommsdorff fabricava medicaments i suplements alimentaris per a Ferrer i altres farmacèutiques.

La firma barcelina de tractaments per a la pèrdua de pes Pronokal ha adquirit la companyia italiana Società Dietetica Medica (SDM) per avançar en els seus plans d'internacionalització i entrar a Itàlia, Turquia i Polònia.
 

Innovació hospitalària

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona ha estat el primer centre català en utilitzar cirurgia robòtica per operar la síndrome d'apnea obstructiva del son.

Vall d'Hebron també ha liderat un projecte de recerca multicèntric que implementa una nova tècnica diagnòstica, el textile wearable Holter Nuubo® (armilla Holter de tela), per al seu ús en la pràctica clínica diària. Gràcies a aquest nou protocol, publicat a International Journal of Cardiology, es millora la detecció de la fibril·lació auricular paroxística, una de les principals causes de l’ictus greu. 

Un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron publicat a PLOS One evidencia la infrautilització del trasplantament pulmonar en pacients amb hipertensió arterial pulmonar.  L'anàlisi de 1.391 pacients ha portat a la conclusió que són pocs els que es poden beneficiar d'aquesta tècnica a causa dels estrictes criteris de selección, i la meitat dels pacients potencialment elegibles per a trasplantaments no accedeixen a ell.

L’Hospital Clínic de Barcelona incorporarà la realitat virtual per reduir l’ansietat en pacients abans d'una operació quirúrgica amb una app gratuïta i unes ulleres que mostraran a l'usuari el procés des de l'arribada a l'hospital fins a la recuperació.

El departament de Microbiologia de l'Hospital Clínic prepara una spinoff per al desenvolupament de nous antibiòtics a partir de molècules patentades, i el diagnòstic microbiològic ràpid.

L’Hospital Germans Trias ha implantat a uns 60 pacients un nou model de vàlvules  cardíaques per cateterisme, especialment dissenyat per a malalts complexos, per primer cop a Catalunya.

L'equip de cardiologia de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona ha realitzat amb èxit la primera ablació septal percutània que es practica fora de la sanitat pública a Espanya. D’altra banda, USP Institut Dexeus ha formalitzat el trasllat del seu domicili social de Barcelona a Madrid.

 

Un gener molt productiu en recerca

En el marc del nou programa Wild Card, el consorci EIT Health ha anunciat un finançament de 4 M€ per a iniciatives disruptives per abordar un dels dos reptes triats en aquesta edició:  Smarth Health, que planteja el desafiament de crear nous sistemes que facin servir la intel·ligència artificial (IA) per poder interpretar ràpidament les dades massives; i  Fight Back, que repta els candidats a crear solucions innovadores que afrontin el problema creixent de la resistència als antibiòtics.

El sincrotró Alba, juntament amb divuit instal·lacions científiques més de tot el continent, ha entrat en el projecte Leaps (l'organització europea de fonts de fotons basades en acceleradors), que vol impulsar la investigació amb aquesta mena d'instruments com a via de renovació de la recerca científica a Europa.

Nou entitats, entre d’elles UPF, UPC i BSC-CNS, han posat en marxa la Xarxa Espanyola d'Investigació en Modelització Computacional Cardíaca (V-Heart SN) per desenvolupar un model computacional cardíac -cor virtual- que pugui adaptar-se a les característiques de cada pacient, el que permetrà dissenyar teràpies personalitzades més eficaces i segures.

Un treball liderat per l’IRB Barcelona en col·laboració amb VHIO, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital del Mar ha identificat una proteïna que manté adormides les cèl·lules metastàtiques del càncer de mama. El treball, publicat a Nature Cell Biology, permet comprendre a nivell molecular com la pèrdua d’expressió de determinats gens facilita l’expansió de les lesions metastàtiques.

També en oncologia, investigadors del programa Oncobell de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) - Programa ProCURE de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han identificat un receptor cel·lular clau en els processos de metàstasi en càncer d’ovari. La troballa, publicada a Molecular Cancer Therapeutics, dóna peu a la utilització d’inhibidors d’aquest receptor com a diana terapèutica en les variants més agressives de la malaltia.

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han descobert que la disposició del genoma, és a dir, la seva organització espacial, no és casual, sinó que determina la funció i el destí de les cèl·lules. El descobriment, publicat a Nature Genetics, és part del projecte 4D Genome i suposa un pas endavant en la interpretació correcta de la genòmica.

Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu estan duent a terme el primer assaig clínic per determinar l'efectivitat de la realitat virtual com a eina de tractament per a pacients amb TDAH. Hi col·laboren l'empresa catalana Psious, que ha desenvolupat la plataforma de tractament, i Vodafone.

Relacionat amb aquest mateix trastorn, Pediatrics ha seleccionat com un dels deu millors estudis publicats l'any 2017 un participat per la Universitat de Barcelona i l'Hospital Universitari Sant Joan de Déu, que relaciona la dieta mediterrània amb un menor diagnòstic del trastorn de dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH).

L' estudi més extens realitzat fins ara a Espanya per determinar les conseqüències de l'obesitat, coordinat des de l'Hospital del Mar de Barcelona, ha detectat que l'excés extrem de greix abdominal implica en si mateix un elevat risc de patir càncer o una patologia cardiovascular.

Científics de l’IRB Barcelona, la Universitat de Barcelona, el CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), han identificat activadors de la proteïna mitocondrial Mitofusina 2, una possible diana terapèutica per al tractament de pacients amb diabetis de tipus 2.

L’anàlisi dels diversos patrons de l’electrocardiograma d’ingrés és clau per identificar el pronòstic posterior de l’infart de miocardi, segons un estudi del CIBERCV a l’Hospital de Sant Pau.

Un estudi internacional liderat per Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), investigador del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i catedràtic de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra (UPF),  mostra que només 1 de cada 10 pacients amb trastorns d’ansietat reben el tractament adequat.

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) han identificat l'EXD2 com un actor clau per a la producció de proteïnes en els mitocondris. L'estudi, publicat a Nature Cell Biology, pot tenir implicacions per comprendre i tractar trastorns metabòlics com la diabetis i el càncer.

Científics de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) han identificat el paper que juga l'enzim Nek9 en el procés de divisió cel·lular, ja que controla les fases inicials d'aquest procés. El treball ha estat publicat a Current Biology.

BioRegion wrapup
Contingut relacionat: 
Categories: