Esteu aquí

Notícia

DESTAQUEM: Els fons de recuperació europeus, la major ronda en salut digital i una activitat hospitalària sense fre.

Aquest febrer ha estat marcat, en gran mesura, pels fons de recuperació europeus que mantenen ben atenta a la BioRegió. I als hospitals la seva activitat segueix mantenint el ritme en recerca.

AddToAny buttons: 
24.02.2021

Febrer ha estat un mes ple de novetats interessants. Un dels temes que ha tingut al conjunt de l’ecosistema en alerta ha estat, sens dubte, la selecció i presentació dels projectes que ha dut a terme la Generalitat en relació als fons de recuperació europeus. També, però, destaca l’activitat en recerca hospitalària i la inversió en startups, sense deixar de banda la COVID-19.

Repassem les notícies més destacades què denoten un bon moment per a la BioRegió.

Propers fons europeus i nova llei estatal 

Els fons europeus han estat un dels principals temes a debat aquest mes. El Govern ha identificat 27 projectes catalans per optar als fons europeus Next Generation EU i que estan inclosos en l'informe 'Next Generation Catalonia', un document lliurat per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO). D’entre els projectes, el Departament de Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) han presentat “Salut 4.0” , el programa català relacionat amb la salut candidat a optar als fons, que pretèn mobilitzar 2.000 milions d’Euros, on es prioritza la despesa en innovació, big data, teràpies emergents i medicina personalitzada. En aquesta línia destaquem la participació de Biocat en la proposta del hub’ de medicina personalitzada juntament amb altres entitats de l’ecosistema. 

En l’ambit estatal, el president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la primera llei de 'startups' amb avantatges fiscals i incentius a la inversió per formentar l’emprenedoria.  La llei es troba en el marc de l’estratègia “Espanya Nació Emprenedora” també presentada i que pretèn formentar l’ecosistema d’emprenedors i d’impuls a la innovació. 

Creixement i inversions a companyies i startups

El titular més destacat en inversió és, sens dubte, per Koa Health, spinout de Telefònica especialitzada en salut mental, que ha tancat la major ronda en l’àmbit de salut digital d’Espanya.  La història d’èxit va començar al novembre, quan ja va anunciar una ronda de 14 milions, que ara es completa amb més inversors i els ha permès arribar als 30 milions d’euros. Amb aquesta xifra s’iguala el rècord de la ronda més alta aconseguida per una altra startup, també amb seu a la BioRegió, que ostenta la biotec Ona Therapeutics. Seguint amb rondes, Accexible ha tancat una ronda de 800.000 euros, el triple del previst inicialment, a través de la plataforma de crowdequity Crowdcube, que li permetrà donar el salt internacional. També, l'empresa VBDevices, dedicada al desenvolupament, fabricació i comercialització de dispositius inovadors per a medicina vascular, ha tancat una ronda de finançament a través de CapitalCell d'1.062.500 euros i 234 inversors en 5 dies, el màxim overfunding permès per llei.

Una bona notícia per sis startups de la BioRegió ha estat la inversió aconseguida després d’anunciar els guanyadors del programa Bstartup, el programa Health de Banc Sabadell. El premi suposa una inversió de €600.000 en projectes en early-stage. Entre els seleccionats trobem Devi Care, Oxolife, Doppli, Gate2brain, Inbrain i Miwendo. Una altra startup amb trajectòria, Social Diabetes, ha presentat una aliança amb els dispositius Biocorp que els permetrà créixer internacionalment. Aquesta unió facilitarà poder oferir als pacients amb insulina un producte que generarà més adherència i retenció. A més a més, Social Diabetes tanca el  febrer amb una inversió rebuda pel CAF- banc de desenvolupament d'Amèrica Llatina- juntament amb el Fons ALLVP de Mèxic. I  MiMARK, la nova spin-off de Vall d’Hebron, ha obtingut 1,5M€ del programa Wild Card 2020 d’EIT Health, que els permetrà seguir avançant en el diagnòstic del càncer d’endometri. 

En l’entorn biofarma, i després d’haver anunciat avançaments amb els assajos clínics per un nou tractament contra la Covid-19, es preveu que Grífols superi per primera vegada el seu benefici net històric, fregant els 1.000 millions d’Euros el 2023. Per la seva banda, Almirall ha fet balanç del 2020 i la pandèmia ha impactat en els guanys econòmics, facturant un 29,9 % menys que el 2019 (74,3 millions d’euros). La farmacèutica Uriach continua amb accions de creixement internacional, aquest cop mitjançant la compra d’una empresa alemana dedicada a l’autocura. La mateixa farmacèutica, ha presentat la darrera setmana de febrer les xifres de 2020. En elles s'observa un creixement del 5% (240 milions d'euros en ventes), tot i la pandèmia. Esteve també ha estat notícia ja que ha presentat, dins del seu programa Esteve Teijin, ‘Pharmate’, un nou programa integral d’atenció domiciliaria, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients. 

Per la seva banda, després de l’èxit del seu primer fons, la gestora de capital de risc, Inveready llença un segons fons de €50M per a invertir en companyies cotitzades en mercats alternatius europeus. Pel que fa a les subvencions, el laboratori que lidera Xavier Salvatella a l’IRBBarcelona ha rebut 180.000 € de l'associació espanyola contra el càncer per al desenvolupament d'un potencial nou fàrmac contra el càncer de pròstata. 

Els hospitals al punt de mira

Una gran notícia d’aquest mes ha estat l’aprovacio de l'Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) del  CAR-T ARI-0001, desenvolupat per l'Hospital Clínic de Barcelona, com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial per a la seva utilització en pacients majors de 25 anys amb leucèmia limfoblàstica resistent als tractaments convencionals. Es tracta del primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa que és aprovat per una agència reguladora. El Clínic també ha estat notícia per un recent acord entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació, que permetrà impulsar un nou espai per l’Hospital al centre de la ciutat.

A la Vall d’Hebron investigadors han identificat els beneficis de la rehabilitació amb cavalls en la recuperació dels infants després del tractament per càncer. Aquesta està sent la premissa per estudiar l’efecte d’aquesta teràpia per a les possibles seqüeles a mitjà i llarg termini derivat de la mateixa malaltia. L’hospital ha estat també reconegut per l’escola de negocis IESE, com a model a seguir per la gestió que n’ha fet de la pandemia.  Altrament, l’Hospital de Bellvitge ha estat un dels protagonistes d’aquest mes en realitzar per primer cop al món un sistema de doble pròtesi valvular cardíaca a través de la pell a un pacient amb un cor anatòmic que havia estat trasplantat feia 21 anys. També, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, juntament amb l’Institut d’Oncologia de Catalunya (ICO) i  en col·laboració amb científics de la Universitat de California San Francisco (UCSF), han fet descobert per primera vegada un mecanisme de control de la reparació de l’ADN que contenen la majoria de tumors sòlids, la qual cosa permetria personalitzar els tractaments. Sens dubte un avenç en la medicina personalitzada.

I una molt bona notícia impulsada pels hospitals Vall d’Hebron, Clínic, Sant Pau, Sant Joan de Déu i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha estat que el primer accelerador de protons públics contra el càncer d’Espanya es trobarà a Catalunya segons ha anunciat la conselleria de Salut, i que s’ubicarà al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona.

Per acabar amb una visió diferent, els subscriptors d’HBO heu tingut el privilegi de poder conéixer a través de la pantalla l’experiència més personal dels pacients i sanitaris del Parc Taulí de Sabadell, que ha traslladat a la sèrie documental “Vitals” el punt més humà de la pandèmia. 

La recerca contra la COVID-19 continua activa

La pandèmia ha encoratjat les diferents entitats de la BioRegió a generar nous espais d’investigació del virus. Bayer ha anunciat que ajudarà a CureVac a fabricar la vacuna del Covid-19 a Alemanya. També, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa ha decidit crear una unitat d’olfacte que s’encarregarà d’estudiar la desaparició total del sentit (anòsmia), perquè acostuma a ser un dels signes inicials d'una infecció per la Covid-19. Per la seva banda, Esteve, juntament amb l’Hospital del Mar i la UPC, ha començat un assaig en fase II d’una molècula er cercar un antiviral contra el coronavirus.

Moviments i nomenaments 

La farmacèutica Almirall ha nomenat l’italià Gianfranco Nazzi com a conseller delegat. Fins ara el directiu exercia com a vicepresident executiu per a mercats internacionals a la companyia israeliana TEVA. Per la seva banda, la companyia biotecnològica Amgen ha nomenat a Miquel Balcells nou director mèdic d’Amgen Iberia, qui alhora formarà part del Comitè de Direcció d’Iberia i actuarà com a membre de l’European Medical Team (EMED). I un altre canvi en alts càrrecs directius ha estat el nomenament de Jean-Philippe Combal com a nou president de la biotecnològica Splice Bio

En hospitals, Josep Rodés ha estat nomenat director de Recerca i Innovació de l’Hospital Clínic de Barcelona per als pròxims 4 anys. També, la doctora Marga Nadal ha estat nomenada nova directora de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) en substitució de Jordi Barretina.

I per acabar, la distinció al talent de Xavi Ribas, investigador del grup de recerca Química bioinspirada supramolecular i catàlisi (QBIS-CAT), de l’Institut de Química Computacional, qui ha rebut – per  tercer cop! – la distinció d’ICREA Academia. Un premi que reconeix l’investigador químic català i finança durant cinc anys la seva recerca.