Esteu aquí

Notícia

Dissenyen el primer sistema portàtil per monitoritzar pacients de Parkinson

L'avenç, liderat per la UPC, permet dosificar automàticament la medicació de la persona usuària en funció del seu estat i millorar la seva qualitat de vida.

AddToAny buttons: 
23.07.2012

Redacció

El Centre d’Estudis Tecnològics per a l’Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) ha desenvolupat un sistema pioner de monitorització portàtil que permet identificar, en temps real, l’estat motor de les persones amb Parkinson. Gràcies a aquest avenç, es poden determinar i quantificar les situacions que incapaciten al pacient en el desenvolupament de la seva vida quotidiana i actuar, sempre sota supervisió mèdica, de la forma menys invasiva i efectiva.

Aquest nou sistema, que podem classificar-lo en el camp de les tecnologies mèdiques, forma part del projecte europeu Rempark (Personal Health Device for the Remote and Autonomous Management of Parkinson’s Disease) que lidera la UPC i on hi participen el Centre Mèdic Teknon, Telefónica I+D, l'Associació Europea de la Malaltia de Parkinson (EPDA), entre d'altres centres de recerca i empreses d’Alemanya, Portugal, Itàlia, Israel, Irlanda, Suècia i Bèlgica. El projecte té un pressupost de 4,73 milions d’euros.

Rempark consta de dos elements: un braçalet amb un sensor per mesurar el tremolor del pacient i un dispositiu inercial, de la mida d’un telèfon mòbil, que va lligat a la cintura mitjançant un cinturó de material biocompatible i equipat amb un conjunt de sensors amb capacitat de processament i transmissió sense fils de la informació mesurada i tractada. Aquest sistema és capaç de detectar els paràmetres sintomatològics de la malaltia i determinar la fase en que es troba el pacient en cada moment (fenòmens on-off, bloqueig o altres trastorns de la malaltia). Els fenòmens on-off són fluctuacions de l'estat del malalt durant el dia, de duració variable i impredictible. Aquests trastorns oscil·len entre estones sense símptomes (fases on quan està sota els efectes del medicament) i altres en què reapareixen la dificultat per caminar i la lentitud i, fins i tot, el bloqueig total de la marxa (fases off que habitualment es relacionen amb la desconnexió o nivell baix del medicament).

El sistema Rempark es troba en fase pilot, i per primer cop a Europa, es treballarà exclusivament amb dades ambulatòries sobre la malaltia, és a dir, s’assajarà en un centenar de pacients des de casa seva (i no al laboratori com s'ha fet amb altres estudis). La UPC i els seus socis estan reclutant voluntaris a Espanya, Itàlia, Irlanda i Israel per participar en aquests assajos.

Més informació en el web de la UPC.

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa en nombre de pacients després de l’Alzheimer.

Contingut relacionat: