Notícia
Biocat participa a la segona edició del “Fast-track Program to Barcelona-Catalonia Life Science Hub”, el programa que ofereix suport personalitzat a empreses internacionals de Teràpies Avançades que vulguin conèixer les oportunitats, possibles col·laboracions i opcions de finançament públic disponibles a Catalunya.
Amb més de 1200 assaigs clínics actius, Catalunya es situa a la 9a posició a nivell mundial i 6a a nivell europeu. La qualitat del sistema de salut, l’excel·lència dels hospitals i el reconeixement internacional dels seus professionals han fet de Catalunya un destí atractiu per a moltes multinacionals per a què hi creïn els seus centres de recerca i duguin a terme els seus assajos clínics.
Aquestes són algunes de les dades. recollides a l’Informe de la BioRegió 2022, que fan que Catalunya esdevingui un ecosistema atractiu per les empreses internacionales que volen créixer fora de les seves fronteres. El programa “Fast-track Programme to Barcelona-Catalonia Life Science Hub”, organitzat per ACCIÓ i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Biocat, s’adreça a startups, scaleups, spinoff de centres de recerca i hospitals de teràpies avançades i medicina de precisió interessades en innovar, establir acords de partnering, dur a terme assajos clínics o expandir les seva activitat a Catalunya. Gràcies a aquest programa que s’estructura al voltant de sessions formatives i de reunions individuals one-to-one, les empreses poden conèixer millor l’ecosistema de la BioRegió i les seves oportunitats.
Durant la primera sessió Meeting the Health sector leaders, inversors i professionals d’empreses farmacèutiques locals i internacionals van compartir la seva visió i experiència sobre perquè Catalunya és l’ecosistema ideal per desenvolupar projectes de teràpia avançada. Robert Fabregat, director general de Biocat, va obrir la sessió exposant les xifres encoratjadores d’inversió i creixement a l’ecosistema que s’havien presentat a l’Informe de la BioRegió 2022. A continuació van intervenir Gonzalo de Miquel, VP Therapy Area Head and presentation company de Alexion Astrazeneca, Jose Terencio, VP Giant de Grifols, Gerard Caelles, Chief Business Officer de SpliceBio i Laura Rodriguez, Principal de InvivoCapital .
La segona sessió Meeting with key Innovation Partners va estar dedicada a la innovació. Professionals d’hospitals de referencia i d’organitzacions locals del sector sanitari van explicar com es podien beneficiar de la infraestructura de I+D de Catalunya, incloses les col·laboracions amb socis d’investigacions. A la taula rodona, amb Àuria Albacete, Senior Project Leader del Departament de Innovació de Biocat com a moderadora, Esteve Trias, Executive Medical Director de Leitat/Hospital Clínic, Joaquim Delgadillo, Strategic Planning Director Advanced Therapy Medicinal Products del BST, Josep M. Canals, director de CREATIO UB, Núria Montserrat, investigadora IBEC, Montserrat Barceló, VP Europa de Veristat i Albert Barberà, Director del Hub de Teràpies Avançades i de Plataformes Tecnològiques de l’Hospital Universitari Vall Hebron van explicar la tipologia de col·laboracions i les sinèrgies que es creen entre els seus centres i les institucions públiques o privades locals.
L’última sessió "Regulatory, Funding, Market Access & Talent" moderada per Daniel Martorell, BD Director CataloniaBio & HealthTech, van comptar amb la participació de Nerea Blanque, SVP Market Acces&Pricing de AliraHealth, Ariadna Requena, Life Science Technical Consultant de FI group, Cristian Atik, Associate Business Partner en Michael Page Healthcare & Life Sciences i Marc Güell, Tenure Track, professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i cofundador i Responsable Científic de Integra. Els ponents van parlar del marc normatiu per accedir als sistemes sanitaris europeus, de les fonts de financiació públiques i privades disponibles a Catalunya / Espanya, i van mapejar el talent de la regió pel que fa a la població activa disponible, qualitat i costos. Un dels punts que es van recalcar en aquesta trobada, va ser la necessitat de col·laborar amb clients, associacions de pacients i pagadors des del principi. Per finalitzar van debatre sobre el desenvolupament de tecnologies moleculars per a teràpies avançades i el potencial de programes de biologia sintètica.
Les companyies escollides pertanyen als subsectors de teràpies avançades i medicina de precisió: