Esteu aquí

Notícia

Un grup alemany demostra el descobriment d’un científic català sobre l’amplificació de raigs X làser d’alta intensitat

Carles Serrat va publicar fa uns mesos una recerca que ara un equip alemany ha confirmat

AddToAny buttons: 
02.06.2014

Un estudi realitzat per un grup de científics alemanys demostra la predicció teòrica de l’investigador Carles Serrat de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) sobre com amplificar raigs X làser d’alta intensitat.

Fa uns mesos, Carles Serrat del grup de Dinàmica no Lineal, Òptica no Lineal i Làsers (DONLL) del Campus de Terrassa de la UPC va descobrir com amplificar la intensitat de la llum làser de raigs X amb el mètode de generació d’harmònics d’alta freqüència (High Harmonic Generation, HHG). La comunitat científica havia intentat trobar resposta a aquesta incògnita durant més de 20 anys.

Ara, el grup de l’Institut Helmholtz de Jena (Alemanya), liderat pel  professor Spielmann, ha publicat un estudi a la revista Nature que confirma la recerca de Serrat. La validació suposa un gran pas cap a aconseguir polsos de raigs X d’alta energia generats en làsers compactes. Aquest avenç podria fer possible que qualsevol laboratori, hospital o centre de recerca amplifiqués la llum làser de raigs X sense haver de dependre d’un sincrotró o un accelerador lineal de partícules –grans infraestructures a les quals no tothom pot accedir.

Més informació a la nota de premsa de la UPC.

Carles Serrat del Campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). - Foto: © UPC

Contingut relacionat: 
Categories: