Esteu aquí

Notícia

Jochen Feldmann, premi revelació de l'any en nanotecnologia

El científic alemany rep el Nanonica Prize 2013 pel descobriment de la primera 'nanooïda' que permet detectar sons de bacteris i virus a escales microscòpiques.

AddToAny buttons: 
01.10.2013

Redacció

El físic Jochen Feldmann és el guanyador de la primera edició del Nanonica Prize pel desenvolupament d'un dispositiu de nanooïda capaç de detectar sons a escales microscòpiques i que podria obrir les portes a un nou camp, la microscòpia acústica, per investigar organismes com els bacteris i els virus. La companyia suïssa, amb filial a Barcelona, ha premiat amb 10.000 euros la recerca de Feldman com l'avenç més important de l'any a tot el món en nanotecnologia. El treball es detalla en aquesta publicació Optically Trapped Gold Nanoparticle Enables Listening at the Microscale.

Feldmann és professor de Física a la Ludwig-Maximilians-Universtität München i coordinador de la Nanosystems Initiative Munich (NIM). L'equip d'investigadors que lidera Feldmann ha creat aquesta tecnologia que actua com una orella humana altament sensible i que segueix els canvis minúsculs de la posició d'una nanopartícula d'or desplaçada per ones de pressió. D'aquesta manera, han aconseguit detectar i visualitzar les vibracions produïdes per qualsevol moviment molecular i cel·lular.

La recerca de Feldmann està finançada pel 7è Programa Marc i el Consell Europeu de Recerca (ERC).

A la convocatòria del Nanonica Prize s'hi han presentat un centenar d'avenços nanotecnològics. El jurat l'han format reconeguts científics en aquest camp com Víctor Puntes de l'Institut Català de Nanotecnologia, Wolfgang J. Parak de la Universitat de Marburg (Alemanya), Günter Oberdörster de la Universitat de Rochester (EUA), Mathias Brust de la Universitat de Liverpool (Regne Unit) i Andrey Rogach de la City University de Hong Kong. Víctor Puntes és un dels líders científics de la propera jornada de B·Debate Nanotechnologies in Health: Current Challenges and Future Prospects, que es farà a Barcelona entre els dies 9 i 11 d'octubre de 2013.

Notícia relacionada (10/4/2013)

Jochen Feldmann - Foto: © Universitat de Munic.

Contingut relacionat: