Esteu aquí

Notícia

Les empreses catalanes busquen a la Xina noves oportunitats de negoci en ciències de la vida

Biocat organitza una missió amb visites a entitats de recerca i dos esdeveniments claus de ‘partnering’, del 26 al 31 de maig a l'àrea de Xangai, en la que participen 13 empreses europees.

AddToAny buttons: 
24.05.2013

Redacció

Biocat organitza, en el marc del projecte bioXclusters, una missió empresarial a la Xina del 26 al 31 de maig per conèixer de prop les múltiples oportunitats de negoci al país i fomentar la col·laboració entre empreses catalanes i xineses per aconseguir finançament i codesenvolupament.

Es tracta d’una missió conjunta de quatre bioregions capdavanteres en ciències de la vida que conformen aquest projecte europeu: Baviera, Catalunya, Piemont i Roine-Alps. En aquest sentit, un dels principals avantatges de la missió és que les 13 empreses participants, que pertanyen a les quatre regions, no només interactuaran amb socis xinesos, sinó també entre elles.

Les activitats es focalitzaran a la zona de Xangai. S'han programat un seguit de visites d’alt nivell en grup a alguns dels parcs científics i tecnològics més rellevants de la Xina (Shanghai Juke Biotech Park, Suzhou Institute of Nanotech and Nanobionics, Shanghai BioBay i ZhangJian HighTech Park), hospitals universitaris líders en recerca, clústers i altres institucions del sector per copsar i conèixer de primera mà el sistema de salut xinès.

Les empreses també participaran en dos esdeveniments clau de partnering per introduir-se en aquest mercat, el 15è Shanghai International Forum on Biotechnology & Pharmaceutical Industry (BIO Forum Xangai) i el Sino-Euro Bio-Partnering (SEBP).

El BIO-Forum és un dels congressos de referència del sector, que, enguany, es focalitzarà en crear, analitzar i identificar oportunitats de cooperació com a motor de desenvolupament de la indústria. A més dels 600 delegats d’arreu del món que sol atreure, un centenar de reconeguts experts, emprenedors i representants de diferents governs locals i estrangers han estat convidats a participar en les conferències i debats. Entre ells, hi ha la directora general de Biocat, la Dra. Montserrat Vendrell, que oferirà una ponència sobre les bioregions europees, destacant-ne els punts forts i les seves estratègies de partnership, i posant com a exemple el projecte bioXclusters.

Per la seva banda, el SEBP, amb Biocat com a patrocinador, està coorganitzat pel projecte bioXclusters i G-Med Consulting, que presideix el consultor xinès en ciències de la vida Gao Ronghui, qui, el passat 25 de gener, va participar en una jornada a Barcelona sobre el mercat de la Xina. Aquest fòrum de partnering comptarà amb diversos conferenciants de renom internacional en l’àmbit de les ciències de la vida, a més de l’assistència d’altres clústers i empreses d’arreu d’Europa i la Xina.

Tres empreses catalanes a la Xina

Entre les 13 empreses que participen a la missió, tres pertanyen a la BioRegió de Catalunya. D’una banda, la biofarmacèutica Archivel Farma, especialitzada en tractaments contra la tuberculosi, com la vacuna RUTI®, complementària a la teràpia estàndard. Per això, per a la directora general de la companyia, Olga Rué, la visita a la Xina és "una forma de conèixer la realitat de la tuberculosi al país i la gestió de la malaltia que fan els responsables de la sanitat pública". Archivel també vol "iniciar contactes per trobar un soci interessat en codesenvolupar la vacuna RUTI® i, especialment, introduir-la al territori xinès". De fet, l’empresa ha estat seleccionada per fer una presentació al BIO Forum Xangai.

Enantia, dedicada a la recerca i el desenvolupament químic, participa en la missió a la Xina amb un objectiu doble, tal com explica el seu director general, el Dr. Joan Feixas: "Volem contactar amb empreses europees i xineses amb qui puguem establir relacions comercials i també anem a consolidar el conveni de col·laboració amb Synthetics-China". Synthetics-China és una empresa de química fina que produeix intermedis i principis actius per a empreses farmacèutiques d’arreu del món. Feixas explica que "Enantia ha desenvolupat una tecnologia química per preparar, de forma econòmicament molt competitiva i amb una elevada puresa, un intermediari químic clau per a un antiagregant plaquetari. Aprofitarem la visita per parlar d’aquest projecte i avaluar-ne de nous".

Finalment, Janus Developments, que adquireix productes en fases primerenques de recerca invertint en el seu desenvolupament fins que puguin ser transferits a empreses que els puguin portar al mercat, vol "comprar llicències sobre coneixement biomèdic dels instituts de recerca i les universitats xineses per incorporar-les a la nostra cartera de projectes en desenvolupament", explica el conseller delegat, Lluís Ruíz-Àvila.

La Xina, un mercat biotecnològic en expansió

Els socis de bioXclusters han triat la Xina com un dels mercats prioritaris per desenvolupar una estratègia comuna d’internacionalització perquè el sector de la salut ha experimentat un creixement per sobre del 20% anual en els darrers 10 anys. Tot i que s’espera que aquest auge s'alenteixi, les xifres estaran molt per sobre dels països anomenats desenvolupats. La biotecnologia és un sector estratègic i preferent dins el 12è Pla Quinquennal 2011-2015 del govern xinès i, recentment, el Ministeri de Salut ha anunciat 11.800 milions de dòlars addicionals per a la innovació en biofarma entre els anys 2016 i 2020. Aquestes inversions tenen com a objectiu produir talent científic d’alt nivell i que la indústria biotecnològica dobli el nombre de llocs de treball.

En aquest marc, els socis del projecte bioXclusters volen afavorir el coneixement i l’accés al mercat xinès a les empreses de les seves quatre regions. De fet, algunes de les empreses de la BioRegió de Catalunya ja estan implantades a la Xina: Grifols, Bioibérica, Almirall, Biokit, Biovet, Deltalab, Esteve, Farmaprojects, Invesa, JP Selecta, Laboratorios Hipra, Salvat, Laboratorios Maymo, Lacer, entre d’altres.

Informació relacionada:

Consulta totes les notícies sobre el projecte bioXclusters.

Organitzen:           Amb la col·laboració de:

  

         

L'hospital universitari RuiJin, líder en recerca a l'àrea de Xangai - Foto: www.panoramio.com

Categories: