Esteu aquí

Notícia

L’impacte científic de les universitats públiques catalanes és un 33% superior a la mitjana mundial

L’Informe d’Indicadors de Recerca i Innovació elaborat per l’ACUP pronostica un canvi de tendència a l’alça respecte el finançament públic en R+D

AddToAny buttons: 
18.12.2015

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha presentat l’Informe d’Indicadors de Recerca i Innovació 2015 que posa de manifest l’impacte mundial i europeu de les universitats públiques catalanes respecte la producció científica –mesurada amb la mitjana de publicacions–. Malgrat posar en evidència un finançament en R+D per sota de la mitjana, aquest es troba al nivell de països com Bèlgica, Luxemburg o la Gran Bretanya.

La producció científica, que s’ha mesurat com la mitjana de publicacions per investigador a jornada completa, ha mostrat una evolució positiva: d'1,18 publicacions el 2012 a 1,33 el 2014, mig punt per sobre dels centres públics espanyols, on la mitjana de publicacions és del 0,79. Aquestes dades demostren l’alt nivell d’eficiència del sistema català malgrat la inferior inversió en R+D (respecte el PIB, la inversió en recerca a Catalunya és del 1,47% mentre que a la UE és de 2,03%).

Pel que fa al finançament públic en recerca, l’informe conclou que després d’un descens durant els anys de crisi econòmica es va tocar fons al 2013, tant en fons competitius com no competitius; però l’avançament de dades -no definitives- de l’any 2014 mostren un increment del 37% en els fons competitius i un 10,5% en els no competitius respecte l’any 2013. El finançament competitiu continua sent la principal font d’ingressos, amb un 65% respecte al no competitiu, que suposa el 35%. En el 7è Programa Marc de la Comissió Europea (2007-2013) Catalunya va captar 846 milions d’euros, dels quals el 40% van ser captats per les universitats catalanes. Els campus que van aconseguir més finançament europeu són la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica.

“Actualment recollim el fruit d’anys d’inversió i esforç que ens han portat a una inèrcia (positiva) en termes d’investigació contra els problemes de la falta actual d’R+D”, va expressar Enric Fossas, president de l’ACUP i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, qui va presentar l’informe a  l’edifici històric de la UB juntament amb Ferran Sancho, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Josep M. Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya. 

Informe d’Indicadors de Recerca i Innovació elaborat per l’ACUP

L'Informe es va presentar a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. 

Contingut relacionat: 
Categories: