Esteu aquí

Notícia

Montserrat Vendrell: “Cal potenciar la nostra capacitat de competir internacionalment per afrontar el moment de canvi que vivim”

La directora general de Biocat assenyala 2012 com un any clau per reforçar el paper de la BioRegió de Catalunya a Europa i la col·laboració amb Estats Units.

AddToAny buttons: 
25.11.2011

REDACCIÓ

 

“Formar part d’un clúster com la BioRegió de Catalunya ens permet identificar complementarietats, facilita el treball en equip en grans projectes, ens dóna massa crítica per projectar-nos internacionalment i ens converteix en pol d’atracció per als socis globals que necessitem per afrontar un entorn global cada cop més complex i competitiu”. Així resumia la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, en l’obertura del Fòrum Biocat 2011 els valors que aporta al sector biomèdic i biotecnològic català l’existència d’un bioclúster estructurat i potent.

Per a la directora de Biocat, el canvis que estan experimentant els models de negoci en l’àmbit biofarmacèutic —encariment de la recerca, un marc normatiu restrictiu que dificulta l’aprovació de nous medicaments, la pressió sobre els preus dels medicaments per la necessitat de fer sostenibles els sistemes sanitaris...— porten a un model de treball en xarxa “on coneixement i negoci van de la mà, i on triomfaran aquells que puguin oferir entorns on l’excel·lència en recerca bàsica i clínica es complementi amb capacitat empresarials contrastades”. Per a Montserrat Vendrell, Catalunya ofereix aquestes condicions i Biocat ha de concentrar la seva acció en projectar aquestes capacitats i trobar socis de valor per a desenvolupar projectes d’èxit.

La intervenció de la directora general de Biocat va anar precedida de les intervencions d’Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, i de Francesc Sancho, secretari d'Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, que la van acompanyar en la sessió inaugural del Fòrum Biocat. El quart Fòrum Biocat es va celebrar ahir, a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, sota el lema El valor del clúster, i va reunir més de 450 representants d'entre un miler llarg d’organitzacions de l’àmbit científic, sanitari, empresarial i financer que integren el bioclúster català.

El Fòrum, que està organitzat per Biocat i la Cambra de Comerç de Barcelona, i ha comptat amb el patrocini de Biokit, és la trobada anual del sector biotecnològic, biomèdic i de les tecnologies mèdiques de Catalunya.

Vídeo TN Vespre de TV3 (minut 04:48), 24/11/2011

Sir Andrew Dillon, director general del National Institute for Health & Clinical Excellence (NICE) del Regne Unit, va ser l’encarregat d’oferir la conferència central del Fòrum, en la qual va explicar l’experiència de l’entitat que dirigeix —una referència internacional en el seu àmbit— en valorització de la recerca i, sobretot, l’apropament de les necessitats del sistema públic de salut (les necessitats dels pacients i els requeriments tècnics dels professionals) a la indústria farmacèutica i de les tecnologies mèdiques. Sir Dillon, que va ser presentat per la Dra. Alícia Granados, directora sènior d’estratègia HTA (Healthcare Technology Assestment) de Genzyme i Ambaixadora de la BioRegió 2010, va explicar el sistema de regulació de preus de fàrmacs que funciona al Regne Unit i que té diversos mecanismes per afavorir la innovació i la recerca de la indústria, tot mantenint el cost global sota control. El NICE també assessora a les empreses innovadores en diverses fases del procés de producció, tant en la planificació de la recerca com en aspectes més tècnics com la determinació del cost i el preu final d’implementació en funció de l’escalat d’ús. Sir Dillon va presentar també les modificacions que el Govern britànic té previst introduir a partir de 2014 per impulsar productes innovadors i que cobreixin àrees terapèutiques que fins ara han rebut poca atenció o que tenen un ampli impacte social.

En el Fòrum Biocat es va debatre com impulsar la medicina personalitzada a Catalunya, en una taula rodona on hi van intervenir experts com Cristina Espinosa, representant de Servei d’Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries del Servei Català de la Salut (CatSalut); Joan Salgado, director de Gestió de Projectes de l’empresa Gendiag; Jordi Rodon, metge del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (VHIO) i Luis Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Ferran Sanz, director del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l'IMIM-Hospital del Mar i de la Universitat Pompeu Fabra, va moderar el debat.

Després es van donar conèixer el guanyadors del quart Premi BioEmprenedorXXI promogut per Biocat, juntament amb Barcelona Activa, la Cambra de Comerç de Barcelona, “la Caixa” i Genoma España. Paral·lelament es va fer una sessió Lideratge i gestió de persones per canviar la cultura d'una organització i incrementar els resultats: el cas de Synthon Hispania, que va presentar Oriol Segarra, COO de Synthon Holding BV, amb una introducció prèvia de Marta Príncep, directora d’Innovació de Biocat. Synthon Hispania ha aconseguit en poc temps situar-se en la quarta posició del rànquing Best WorkPlaces España 2011, en la divisió de 250 i 500 treballadors del sector farmacèutic, elaborat pel reputat Institut Great Place to Work.

Un cop finalitzades les conferències, la jornada va continuar amb un dinar-networking entre els assistents al Fòrum, que va comptar amb la col·laboració d’un seguit d’empreses i organitzacions de la BioRegió: Sanofi Genzyme, Panreac, Chubb-Medicorasse, Almirall, Trial Form Support, Oncocat, Bionanomed i del Centre Internacional per al Debat Científic.

La cloenda de la jornada va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; de la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, i del president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls. Tant Mena com Recasens van expressar el seu suport al sector i a la tasca que està duent a terme Biocat.

Organitzen:                               Amb el patrocini de:

           

Montserrat Vendrell, Antoni Castellà i Francesc Sancho van inaugurar el Fòrum Biocat 2011 - Foto: © Biocat, Héctor Fuentes.

Contingut relacionat: 
Categories: