Esteu aquí

Notícia

"El principal repte de les 'biotec' de la BioRegió de Catalunya és el finançament"

AddToAny buttons: 
19.01.2010

Palau Pharma és una empresa biotecnològica vinculada al grup farmacèutic Uriach, a partir de la qual va néixer l’any 2006. La seva joventut no ha estat un impediment perquè s’hagi convertit en un dels referents del sector biofarmacèutic a Catalunya, aconseguint acords amb les grans multinacionals. El seu director general, Ignasi Faus, desvetlla quines són les claus de l’èxit de la companyia i ens dóna el seu punt de vista sobre els reptes i potencialitats de la BioRegió.

Quines són les principals línies de recerca que Palau Pharma està duent a terme en aquests moments?

La nostra activitat se centra en el camp terapèutic de les malalties inflamatòries i en les patologies autoimmunes, aquelles en les que el sistema immunològic del cos es desregula i actua contra si mateix. De fet, totes les patologies tenen un component inflamatori i la llista de les més comunes resulta força àmplia: artitris, artrosi, psoriasi, dermatitis atòpica o les diferents al·lèrgies.

Per tant, el seu producte pot ser emprat en una gran quantitat de malalties...

Sí, perquè, al cap i a la fi, l’aplicació del medicament la marquen les patologies, no a l’inrevés. Totes les malalties que a tall d’exemple hem esmentat tenen la mateixa base des d’un punt de vista científic i farmacològic. Per tant, es comença a desenvolupar el producte sense saber la seva aplicació final.

Quines característiques té el model de negoci d’una empresa com Palau Pharma?

Les empreses amb una dimensió i joventut com la nostra no tenim ni la infraestructura ni la capacitat econòmica per portar el producte final al mercat. Per això hem de llicenciar el producte amb les multinacionals del sector farmacèutic, que seran les que ho portaran al consumidor final. Els nostres ingressos vénen dels cànons de les vendes que aconsegueix la multinacional en qüestió. Per aquest motiu és necessari que les empreses com la nostra fem productes que siguin interessants per a les grans empreses del sector, que són les que realment tenen el potencial per introduir el producte al mercat. D’aquesta manera, Palau Pharma és l’única empresa catalana i una de les poques a l’Estat que ha aconseguit grans acords amb multinacionals.

Segons les seves declaracions hi ha certes barreres a superar. Ens podria enumerar alguns dels reptes als que s’han d’enfrontar?

El principal és el del finançament. Les empreses biotecnològiques requereixen grans inversions en R+D que, en la majoria dels casos, no es poden rendibilitzar de manera immediata. Es necessiten diversos anys perquè un producte comenci a donar beneficis i no tothom està disposat a tenir aquesta paciència. Les empreses del sector necessitem injecció de capital continu i és complicat que els inversors entenguin un model de negoci tan específic com aquest.

Pel que fa la resta, els nostres reptes són els mateixos que el d’empreses que es troben arreu del món, on tots els sectors presenten una forta competència i ens veiem obligats a oferir el millor producte possible per sortir endavant. Per exemple, la supervivència de moltes empreses com la nostra passa, segurament, per arribar a acords amb les diferents multinacionals que controlen els mercats.

Aleshores vostès treballen per a un mercat global, no és així?

Efectivament. Hem de pensar que el mercat farmacèutic espanyol suposa tan sols un 2% del mercat internacional, per tant, hem de buscar nous mercats fora de les nostres fronteres, com l’americà, que suposa un 50% del mundial, o el japonès. Per això són tan importants les aliances amb multinacionals. D’altra banda, que empreses com Glaxo o Merck s’interessin per una empresa tan petita com Palau Pharma significa que estan validant la nostra feina, així que ens hem de sentir orgullosos del que hem aconseguit.

Cal dir que el nostre Comitè Assessor Científic ens ajuda a tenir èxit en aquest repte global. Dos cops l’any ens reunim a Barcelona amb diversos experts del sector, que ens aconsellen del camí que han de recórrer les nostres recerques i ens indiquen les millors solucions per als problemes que se’ns plantegen en el dia a dia.

També és molt important treballar juntament amb els diferents grups de recerca tant del nostre país com de fora. Palau Pharma vol convertir-se en líder europeu en biofarmàcia dins l’àmbit de les malalties inflamatòries i autoimmunes, i això passa per buscar aliances amb diferents investigadors. Òbviament, a Barcelona tenim grans científics i grups de recerca amb un nivell molt alt d’excel·lència, però seria un error no pensar en d’altres arreu del món perquè ens limitaríem molt en les nostres aspiracions.

Com es planteja el futur de Palau Pharma, segons els condicionants i reptes que ens ha esmentat al llarg de l’entrevista?

Desitgem que els nostres productes arribin al mercat, trigarem encara uns dos o tres anys, i que la companyia comenci a generar beneficis. Estem al final de la fase de maduració i pensem que estem molt a prop d’aconseguir aquesta fita. A llarg termini, volem que Palau Pharma sigui una de les empreses catalanes més valorades i que faci d’empresa tractora per al sector biotec a Catalunya. Volem ser, en definitiva, la companyia que faci créixer la BioRegió i que es converteixi en una de les líders en la futura economia del coneixement al nostre país.

 

Ignasi Faus, director general de Palau Pharma.

Contingut relacionat: