Esteu aquí

Notícia

El sector bio demana professionals de gestió i suport a la recerca

Les aptituds més valorades són perfils híbrids (formació científica i complementària), amb experiència internacional i capacitat de comunicar interna i externament.

AddToAny buttons: 
24.05.2013

Redacció

La BioRegió de Catalunya està plena d’oportunitats professionals més enllà de l’àmbit acadèmic, ja que les més de 500 empreses, hospitals, centres de recerca i grans infraestructures del sector necessiten perfils de gestió de la innovació i de suport a la recerca. Aquest és un dels missatges clau que va transmetre el Dr. Àlex Casta, responsable de Transferència Tecnològica i Innovació de Biocat, als més de 80 estudiants de biociències i postdoctorands que van participar ahir en la jornada sobre perspectives professionals organitzada per Biocat i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La carrera professional al sector biomèdic és molt flexible: l’arribada a la indústria després de la universitat pot ser a partir de moltes vies i moments diferents i, posteriorment, les opcions de desenvolupament professional són "pràcticament infinites", comenta Casta. La biomedicina com a ciència i sector és intrínsecament internacional, per tant, el mercat laboral és el món, "un tema inevitable i que sempre s’ha de tenir en compte". 

Les aptituds que es valoren més avui dia són perfils híbrids (formació científica més formació complementària, des de la gestió passant per l’enginyeria, negoci, finances, legal-patents, física, estadística, entre d'altres), amb experiència internacional i capacitat de comunicar tant dins de l'entitat com externament.

Una de les ponents de la jornada, Marta Cortijo, bioquímica i Technology Transfer Manager al Parc de Recerca UAB, recomana als estudiants de biociències que entrin en el mercat laboral que "en funció de les seves capacitats i competències pensin amb quin perfil s'identifiquen més i que considerin tots els que tenen cabuda en el sector bio: investigador, project management, comunicador científic, medical advisor, analista o el docent, entre d'altres". A partir de la seva experiència, Cortijo reconeix que "una tesi doctoral t'aporta un coneixement científic de gran valor, però no les competències i habilitats associades al project management com poden ser la planificació, la coordinació, l'orientació al client o la visió estratègica, competències molt necessàries".

La biotecnòloga Georgina Sorrosal, de la promoció de 2005 i Project Manager a Advancell, considera d'ajuda "ser proactiu anant a xerrades per conèixer la gent que està liderant les empreses del sector i fer ús de les xarxes socials professionals". També cal ser optimista "malgrat els temps que corren perquè hi ha moltes sortides professionals relacionades amb les biociències més enllà de la recerca que no expliquen a les universitats".

Maria Ortega, que es va titular en biotecnologia a la UAB el 2007, i que exerceix com a consultora en gestió de projectes internacionals (anteriorment a Trifermed Group i Almirall) considera que quan s'entra en el món laboral "pot ser difícil encertar a la primera al que ens agradaria dedicar-nos, per tant, especialitzar-nos molt des d'un inici pot significar encasellar-se i perdre oportunitats. A vegades és preferible provar, després d'haver analitzat les possibilitats de cada cas i, un cop trobem allò que ens agrada formar-nos dia a dia".

Biocat posa a disposició d'empreses i professionals una borsa de treball i de pràctiques on-line. El 2012 va ser la secció més consultada del web, que en global va rebre prop de 207.000 visites, un 11% més que l'any anterior.

Organitzen:         Col·labora:
          
Amb el suport de:

Alex Casta de Biocat durant la xerrada a la sala d'actes de la Facultat de Biociències - Foto: © UAB.

Contingut relacionat: 
Categories: