Esteu aquí

Notícia

Tres entitats catalanes formen part del 'Projecte Cervell Humà'

És un dels programes més ambiciosos que la Unió Europea ha engegat i compta amb un pressupost d’uns 1.200 milions d’euros.

AddToAny buttons: 
31.10.2013

Redacció

El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) són socis del Projecte Cervell Humà (Human Brain Project). Aquestes tres entitats, juntament amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) com a col·laborador, formen part de l’equip internacional que treballarà per intentar entendre millor el nostre cervell.

Del BSC-CNS hi treballen Rosa M. Badia, Javier Bartolomé, Sergi Girona, Jesús Labarta i Àlex Ramírez. El projecte sencer farà servir models de programació (l'OmpSs i el COMPSs) desenvolupats al BSC-CNS amb el seu superordinador estrella, el MareNostrum, on també s’hi duran a terme simulacions a nivell neuronal. De la UPF hi participarà el professor ICREA Gustavo Deco, cap del grup de Neurociència Computational. L'investigador de la UB, encarregat d’EventLab i també professor ICREA, Mel Slater, investigarà com el cervell representa el cos a partir d’estudis d’imatge. També en prendrà part Mavi Sánchez-Vives, responsable del grup de Neurociència de Sistemes de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i líder científica de les jornades de B·Debate How Mind Emerges from Brain: a View into the Future el 2012.

D'altra banda, el cap del laboratori de Modelització Molecular i Bioinformàtica de l’IRB Barcelona, Modesto Orozco, i el cap del grup de Neurobiologia del Desenvolupament i de la Regeneració Neuronal de la UB, Eduardo Soriano, hi participaran sota el títol de col·laboradors.

El Projecte Cervell Humà va fer el tret de sortida el dia 7 d’octubre de 2013 a la seu de la institució coordinadora, l’Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), a Suïssa. Concebut com el projecte neurocientífic més ambiciós del món, compta amb la participació de centenars d’investigadors de més de 130 centres de recerca i disposa d’uns 1.200 milions d’euros de pressupost.

A partir d’ara i durant dos anys i mig, la feina se centrarà en aconseguir un sistema integrat de sis plataformes de recerca que ajudin als científics a complir amb els objectius proposats. Les plataformes en qüestió seran les de les disciplines de neuroinformàtica, simulació del cervell, computació d'alt rendiment, informàtica mèdica, computació neuromòrfica i neurorobòtica. Un cop desenvolupades, el 2016, el Human Brain Project ja disposarà de les eines, les infraestructures i els mètodes necessaris per emprendre la recerca definitiva sobre el funcionament del cervell humà.

Més informació al web del Projecte Cervell Humà.

Un equip internacional de científics treballarà per entendre millor el cervell humà - Foto: © Human Brain Project.

Contingut relacionat: