Esteu aquí

Notícia

Una vacuna terapèutica controla temporalment la sida

Ara l'objectiu dels científics de l'Hospital Clínic de Barcelona és aconseguir la curació funcional perquè els pacients deixin de prendre antiretrovirals, una teràpia de cost molt elevat.

AddToAny buttons: 
03.01.2013

Redacció

Un grup d'investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS de Barcelona ha creat una nova vacuna terapèutica que redueix un 90% la càrrega de VIH a la sang durant un any. La troballa s'ha fet en el marc del programa HIVACAT, que codirigeixen els doctors Josep M. Gatell de l’IDIBAPS-Hospital Clínic i Bonaventura Clotet d’IrsiCaixa, i en són autors principals el Dr. Felipe García, la Dra. Montserrat Plana i la Dra. Teresa Gallart.

Tot i que hi ha altres científics que també treballen per trobar la vacuna terapèutica, aquesta és la que ha aconseguit un desenllaç més esperançador. Els resultats que s'han obtingut de l'estudi amb 36 pacients es van publicar ahir a la revista Science Translational Medicine. "És una vacuna basada en cèl·lules dendítriques, que són les cèl·lules professionals que presenten antígens al sistema immunitari, que ha demostrat ser segura i amb bona tolerància per part dels pacients", ha comentat el Dr. Felipe García.

La vacuna no es podrà comercialitzar, però obre el camí a estudis addicionals amb l'objectiu final d'assolir una curació funcional que pugui substituir la teràpia antiretroviral combinada (TARc), que els pacients han de prendre indefinidament, amb efectes secundaris tòxics a llarg termini i una elevada despesa econòmica per a l'Administració pública. "Per això necessitarem col·laborar amb diversos grups de tot el món", ha dit García.

Un pacient amb una curació funcional seria portador del virus a nivells indetectables, de manera que les mesures de prevenció serien encara necessàries tot i que el risc de transmissió quedaria minimitzat.

Més informació al web de l'Hospital Clínic. També us recomanem l'entrevista que va fer Biocat al Dr. Josep M. Gatell, el novembre de 2011.

HIVACAT serà l’amfitrió del congrés AIDS Vaccine 2013, el més prestigiós centrat exclusivament en la recerca de la vacuna per al VIH, que aquest any es farà a Barcelona.

Notícia relacionada (23/5/2012)

Josep M. Gatell, Felipe García i Teresa Gallart, ahir a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Contingut relacionat: