Esteu aquí

Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP)

Amb l’objectiu de posicionar Catalunya entre els cinc primers territoris europeus per la realització d’assaigs clínics, la Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP) proporciona coordinació, integració, qualitat i velocitat en els assaigs clínics a Catalunya.

La BCTP redueix els esforços necessaris per posar en marxa nous assaigs, proporcionant una única porta d'entrada a 7 dels principals hospitals universitaris i a la xarxa nacional d’atenció primària. D’aquesta manera, s’aprofiten al màxim les sinèrgies en recerca clínica i s’apropen les empreses, els hospitals i els 5 milions de pacients potencials de Catalunya.

www.barcelonaclinicaltrials.org

BCTP 568

La constitució de la BCTP es va iniciar el darrer trimestre de 2014, impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i Biocat. La Plataforma facilita i promou l’associació d’interessos dels diversos centres que en formen part. En els seus inicis, la BCTP ha començat amb vuit membres tot i que, a mig termini, està previst que s’hi incorporin altres instituts i hospitals de Catalunya. 

La plataforma reuneix els principals instituts de recerca hospitalària de Catalunya: Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut d´Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), Institut d’Investigacion Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) i Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol).

En total, la BCTP permet un únic punt d'accés a set hospitals universitaris, cinc milions de pacients potencials i 2.740 assaigs en curs.  

 

Potencials de la BCTP

  • El gener de 2015 hi havia 2.740 participacions en assaigs, amb un total de 13.498 pacients reclutats. La gran majoria dels pacients es trobaven en fase III (44%), seguits dels de la fase IV (25%).
  • En total, la BCTP engloba 2.000 investigadors d’assaigs clínics amb experiència.
  • 2.515 participacions a nous assaigs clínics en curs entre el 2012 i 2014, amb un 78% de participacions a les fases pre-registrades (fase I, II i III). Entre les principals àrees d’assaigs es troben l’oncologia (35%), les malalties infeccioses (10%), les respiratòries (7%) i les neurodegeneratives (7%). 
  • 1.487 participacions a assaigs clínics finalitzats entre el 2012 i 2014, amb 13.287 pacients reclutats
  • El 55% dels assaigs clínics que es realitzen a Espanya es presenten als Comitès d’Ètica de Catalunya.

 

gràfics bctp

 

GENPRECIS.CAT

GENPRECIS.CAT, que és un projecte pilot i es tracta del primer de la plataforma BCTP, proposa la implementació d’aquest coneixement en benefici del pacient a Catalunya amb la participació i coordinació del agents del sistema de salut i de recerca. Aquest projecte donarà suport a l’oncòleg per oferir un millor tractament personalitzat al pacient mitjançant una informació basada en coneixement genòmic precís del pacient.

 

bctp gen precis

 

Membres:

logos

    Logo BCTP
    accio