Esteu aquí

4. Taula rodona: Els actors contra el càncer en la resistència a les teràpies

En la lluita contra el càncer els avenços científics són indispensables, però també hi tenen un paper fonamental les decisions polítiques i els costos econòmics que comporten els tractaments. Durant el B·Debate va tenir lloc una taula rodona per discutir sobre les dificultats que les noves teràpies i les seves resistències generen a nivell de la sanitat. Van participar-hi diversos actors relacionats amb l'administració, les associacions de pacients, la indústria i els investigadors, i van ser moderats pel periodista Josep Corbella.

 

Mesa redonda - B·Debate Cancer Therapeutic Resistance

 

Segons Nieves Mijimolle, membre de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), "els pacients viuen la malaltia, però també viuen en aquest món, i els tractaments han patit amb la crisi". Uns tractaments cada vegada més cars, a causa del seu complex procés de desenvolupament i producció. Segons Francesc Mitjans, membre de l'associació d'empreses CataloniaBio, "cada fàrmac contra el càncer costa de mitjana uns 1000 milions d'euros". Una dada que l'investigador Alberto Villanueva va voler matisar, entre d’altres coses perquè en aquest càlcul "hi entren també les despeses que suposen altres fàrmacs fallits". Villanueva es va mostrar crític amb part de la investigació, fonamentalment per falta d'interès de la indústria, ja que s'investiga molt més en les resistències als nous fàrmacs tot i que encara amb prou feines es facin servir, "quan encara no sabem els mecanismes de resistència a fàrmacs molt més antics que són avui en dia els que més s'administren" (i que ja han perdut els seus drets de patent).

Una de les crítiques al sistema actual espanyol de recerca és que no s'ha desenvolupat prou la innovació. Per Victoria Ureña, sotsdirectora general de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa de l'Institut de Salut Carlos III, "a Espanya investigar sempre ha estat heroic. I innovar és kafkià".

Però més enllà d'aquest problema, com fer que l'escalada constant de preus en els fàrmacs no perjudiqui al pacient? Tant per Nieves Mijimole com per a Gabriel Capellà, responsable del Programa d'Innovació en el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, una possible millora passa pels cada vegada més freqüents acords per resultat, en els quals l'hospital només paga a la indústria si el seu fàrmac ha funcionat. Segons Francesc Mitjans, tot i que "cada vegada costa més desenvolupar un fàrmac, hi ha marge per al diàleg".


> Llegeix la sinopsi completa: Tractant el càncer: la lluita contra les resistèncias


 

Tot i que el paper de les nostres defenses contra el càncer es coneix des de finals del segle XIX, ha estat en els últims cinc anys quan la immunoteràpia s'ha consolidat com la nova gran esperança contra el càncer.

> Segueix llegint

El càncer no és una única malaltia, es parla que hi ha almenys 200 tipus diferents i en realitat hi ha tants tumors com pacients. Però uns són més semblants a d’altres, d'aquí la necessitat d'agrupar-los, perquè en teoria cada grup respondrà millor a un o altre tractament. 

> Segueix llegint

BDebate Cancer Treatment Resistance

       

Els tractaments contra el càncer no deixen de progressar: a les millores en els diagnòstics o les cirurgies s'hi han incorporat en...