Esteu aquí

CRAASH Barcelona, un nou programa insígnia per a l’ecosistema

Moebio va néixer al 2013 de la mà de d·HEALTH Barcelona i ha anat creixent amb altres programes. Entre d’ells figuren els Short Programs, sessions educatives que tracten temes clau en l’assistència sanitària, la innovació, la gestió i l’esperit empresarial. Aquests programes es dirigeixen a estudiants, professionals i emprenedors que volen ampliar les seves capacitats i adquirir nou coneixement pràctic en un breu període de temps. En 5 anys han passat per aquests programes més de 130 professionals del sector.

 

CRAASH Barcelona, un nou programa insígnia per a l’ecosistema

Al 2018, coincidint amb el seu 5è aniversari, Moebio ha donat un pas més enllà amb el llançament del seu segon programa de llarga durada: CRAASH Barcelona. La iniciativa neix amb l'objectiu d’ajudar a equips de recerca catalans i d’altres països europeus a llançar al mercat les seves innovacions de dispositius mèdics, diagnòstic, e-health i digital health

CRAASH Barcelona és una bootcamp de l'EIT Health, el major consorci de salut europeu, i està organitzat per Biocat en col·laboració amb CIMIT. Els equips transfereixen la seva recerca al mercat guiats per mentors experts del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència a àmbit mundial. En 15 anys, el CIMIT ha accelerat amb èxit més de 600 projectes healthtech, ha duplicat la taxa de comercialització i ha reduït a més de la meitat el temps a la fase següent. 

Els equips de CRAASH Barcelona validen els problemes i solucions dels productes i com s’ajusten aquests al mercat en alguns dels ecosistemes sanitaris més importants d’Estats Units (Boston) i Europa (Barcelona, París, Delft).

Biocat ha obert la convocatòria per participar a la segona edició de CRAASH Barcelona, que romandrà oberta fins el 13 de març. Enguany hi han participat vuit projectes, entre els quals es troben ABLE, Biel Smartgaze i iBreve.

 

Exoesquelet ‘low cost’

El Laboratori d’Enginyeria Biomecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb l’Institut Guttmann, treballa en el desenvolupament d’un exoesquelet robòtic lleuger i de baix cost per ajudar a caminar a pacients amb lesió medul·lar. Actualment la majoria d’exoesquelets disponibles al mercat són cars, pesats, complexes d’utilitzar i no estan adaptats al pacient. El projecte ABLE (Assistive Biorobotic Low-cost Exoskeleton) pretén canviar aquesta situació mitjançant un dispositiu assequible que permeti als pacients participar activament en la seva pròpia rehabilitació, a casa o a l’entorn clínic. ABLE ha rebut ja ajuts de BStartup Sabadell i de l’EIT Health (Headstart).

 

Ulleres que “veuen” soles

El Biel, com milions de persones al món, és un nen amb baixa visió i no existeixen actualment ulleres convencionals que corregeixin el seu problema. Eines com la robòtica i la realitat virtual ja fan tecnològicament possible crear unes ulleres que no es limitin a enfocar millor sinó que mostrin a usuaris com el Biel la informació de forma que els seus ulls la puguin captar. Els pares de Biel –una metgessa i un enginyer- són els impulsors de Biel Smartgaze, projecte que desenvolupa unes ulleres smart basades en visió per computador i realitat virtual per millorar la percepció visual de persones amb baixa visió, millorant la seva autonomia. El projecte ha estat distingit amb un ajut Headstart de l’EIT Health.

 

Tecnologia antiestrès

La startup irlandesa iBreve desenvolupa un dispositiu portàtil que analitza el nivell d’estrès de l’usuari que el porta i l’ajuda a controlar-lo basant-se en la seva respiració. El dispositiu, pensat per a dones, es col·loca en el sostenidor i analitza els patrons de respiració de la usuària, oferint retroalimentació immediata per impedir que l’estrès arribi a nivells perjudicials. Si es produeix aquesta situació, el dispositiu avisa a la usuària de que és moment de realitzar respiracions profundes o una breu meditació per reduir el nivell d’estrès assolit.

Les sortides professionals més populars entre els graduats de d·HEALTH Barcelona són els hospitals, companyies farmacèutiques i de medtech i entitats de recerca.

El 48% dels exalumnes de d·HEALTH Barcelona treballa en el seu propi projecte empresarial. Algunes de les startups sorgides a partir de les necessitats clíniques identificades durant el programa són MOWOOT, I-Ophthalmology i Loop Dx.

"Fa 5 anys, la BioRegió de Catalunya tenia una excel·lent recerca i altres grans ingredients, però ens faltava el talent: Moebio va ser la gran aposta de Biocat per crear...