Esteu aquí

Emprendre, una alternativa freqüent a l’acadèmia

A l’àmbit de la recerca, segons la Comissió Europea les dones representen el 42% de les investigadores biomèdiques a l’educació superior espanyola i el 54% al sector governamental, però només ocupen el 23,9% de les posicions sènior. Un estudi recent de l'IBEC desvelava, per exemple, que en aquest centre de recerca només un 30% de científiques es postulen per a càrrecs de direcció envers el 70 % dels homes. Fundar la seva pròpia spinoff és, per a algunes, una alternativa per apropar la seva recerca al mercat.

 


Laura Soucek, cofundadora i CEO de Peptomyc

“Ser dona m’ha obligat a respondre preguntes que mai haurien fet a un home”

Laura Soucek Peptomyc dones emprenedores Biocat

 

Com la majoria d’investigadores, emprendre no formava part dels plans de Laura Soucek, cofundadora i CEO de Peptomyc. “Simplement va resultar ser la decisió més lògica per traduir 20 anys d’esforços en recerca en una veritable oportunitat terapèutica per a pacients amb càncer”, recorda. L’any 2014, va fundar Peptomyc, spin-off de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO) que ha desenvolupat pèptids contra Myc, que té una funció essencial i necessària per a la supervivència de les cèl·lules canceroses, però no dels teixits normals.

“Ser una dona no ha estat un obstacle per engegar la companyia, però m’ha obligat a respondre preguntes que mai haurien fet a un home –lamenta-. Un cop un expert del sector em va dir que el meu projecte era extremadament bo però que hauria de deixar que ho liderés un cap d'algun laboratori o un professor d'alguna institució important: ni tan sols es va plantejar la possibilitat que jo mateixa sóc les dues coses, cap de laboratori i professora ICREA!”, denuncia.

“Les dones científiques estan ja acostumades a desafiar un món masclista –assegura-. Si donem més visibilitat a les pioneres, animarem a altres a seguir els seus passos”.


 

Mariona Serra, cofundadora i CEO de GoodGut

“En el món científic encara costa prendre mesures d’igualtat”

Mariona Serra GoddGut dones emprenedores Biocat

Mariona Serra, cofundadora i CEO de GoodGut, denuncia que “en el món científic encara costa prendre mesures d’igualtat, com per exemple compensar el temps de baixa maternal per demanar ajuts. En un món que et mesura pel nombre de publicacions, el temps que pots suposar una baixa maternal repercuteix de manera directa en aquest nombre i limita l’accés de dones científiques als ajuts”, lamenta aquesta veterinària que va iniciar la seva etapa emprenedora arrel d'un postdoctorat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.

Comencen a haver-hi ajuts i finançament que contemplen aquest factor, “però hi ha molta feina per fer encara”, adverteix Serra. Ara que lidera la seva pròpia companyia, que desenvolupa sistemes no invasius de suport al diagnòstic i al tractament de malalties digestives, aspira a aplicar “una política laboral igualitària i, a més, conciliadora”.

Serra es va quedar embarassada en dos moments claus de l’empresa: la seva constitució i la ronda de finançament. “Això ha fet que hagués de justificar-me davant d’algun inversor, però han estat pocs”, assegura.


 

Marta Barrachina, cofundadora i CEO d'ADmit Therapeutics

“Vaig fundar l’empresa amb dos homes i no va ser necessària cap conversa per decidir que jo seria la CEO”

Marta barrachina ADmit Therapeutics dones emprenedores Biocat

“Em considero afortunada: en la meva vida professional no he patit cap tipus de discriminació de gènere”, assegura Marta Barrachina, cofundadora i CEO d’ADmit Therapeutics, la recent creada spinoff d’IDIBELL per desenvolupar un test per a la detecció precoç de l’Alzheimer. L’empresa és resultat d'un projecte clínic liderat els últims tres anys per Barrachina amb el suport d’un equip de neuròlegs. “Els doctors Ramon Reñe i Jordi Gascon són els altres dos fundadors i no va ser necessària cap conversa per decidir que jo seria la CEO –desvela-. El bon rendiment d'un equip radica en el respecte i generositat cap els altres”.

Barrachina atribueix el creixent nombre d’emprenedores científiques a l’augment de dones al món biomèdic i a l’aposta pública per la recerca translacional. “Si emprendre ja és complicat, encara ho és més per un/a científic/a –adverteix- Els graus universitaris haurien d’incloure assignatures d'emprenedoria, regulatòria i negoci per fer pedagogia entre els científics que, a part de la recerca bàsica, és necessari abordar una recerca d'innovació”.


 

Oportunitat o necessitat?

A Espanya, el 25% de les dones que funden la seva pròpia empresa ho fa per necessitat, segons l’Informe Especial Global Entrepreneurship Monitor (GEM) sobre Emprendimiento Femeninoque fa referència al conjunt de tots els sectors.

Les mares de la ciència

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) va obrir el passat febrer la convocatòria de beques The Mothers of Science per a donar suport a investigadores amb fills que estiguin en procés de competir per una posició de lideratge científic. Aquest centre compta amb un 41% de dones en posiciones de investigador sènior, però només amb un 15% de dones com a líders de grup.

 

Segueix llegint el reportatge: Empresàries i mares >

Segons un informe publicat aquest mes per PwC, el 42% de les dones al món té por que la maternitat impacti de forma negativa en la seva carrera professional, i el percentatge arriba al 45% entre les espanyoles. Malgrat les responsabilitats que implica liderar un projecte empresarial, algunes científiques troben en l’emprenedoria una via per conciliar més fàcilment la seva vida personal i professional, en poder organitzar els seus propis horaris de treball.

Segons el venture capital First Round Capital, els projectes amb dones a l’equip fundador donen un 63% més de rendibilitat. De les 36 companyies biomèdiques catalanes que han captat més d’un milió d’euros d’inversió entre 2016 i 2017, un terç (12 empreses) té una dona a l’equip directiu o fundador, segons les dades de Biocat.

Dones emprenedores salut Biocat

El passat 8 de març, dones de tots els sectors van fer vaga per demostrar un lema: “Si elles s’aturen, s’atura el món”. A la BioRegió de Catalunya, si s’aturen, s’atura...