Esteu aquí

Reportatge

Interbio o com promoure xarxes internacionals de cooperació tecnològiques

El projecte Interbio, on hi han participat cinc regions europees, s'ha tancat amb bons resultats: 18 projectes de recerca transregional interdisciplinaris, un mapatge de plataformes tecnològiques i diversos seminaris per promoure sinèrgies. La segona part, el Transbio Sudoe, començarà el 2013.

11.07.2012

Per Isabel Muntané

Aquesta primavera es va tancar Interbio, un projecte de col·laboració entre cinc regions europees finançat amb fons Feder de la Comissió Europea dins del programa anomenat Interreg. Bordeus, Catalunya, Lisboa, Tolosa i València participen en aquest projecte de l’espai Sudoe (sud-oest Europeu) de cooperació transnacional que vol contribuir al creixement i al desenvolupament sostenible del territori impulsant projectes en matèria d’innovació. Des de 2009, quan es va iniciar Interbio, s’han establert dinàmiques participatives que han permès un networking fructuós amb projectes de col·laboració, seminaris formatius, una revista trimestral i un web (www.interbio-sudoe.eu), i la socialització interregional d’investigadors i empresaris del sector.

El projecte Interbio va sorgir de la necessitat de promocionar la innovació i la creació de grans xarxes de cooperació tecnològiques duradores que permetessin la utilització compartida de plataformes per al camp de les ciències de la vida. Aquest projecte d’internacionalització de transferència tecnològica ha permès al llarg de dos anys promoure la recerca interdisciplinària transnacional, fomentar l’explotació mútua dels recursos tecnològics i potenciar la col·laboració publicoprivada per promoure la transferència dels resultats de la recerca. “La bona coordinació entre les diferents entitats que hi hem treballat ha fet que el resultat d’aquests dos anys hagi estat realment satisfactori” afirma Nerea Alonso, directora de Projectes de l’Àrea d’Innovació de Biocat, entitat que coordina la representació catalana, en col·laboració amb un comitè científic format per representants del Parc Científic Barcelona (PCB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Parc de Recerca de la UAB.

Així, s’han dut a terme 18 projectes de recerca transregional interdisciplinaris, set d’ells amb Catalunya, que han versat sobre diferents temes científics i tecnològics com la medicina regenerativa, la nanomedicina, la bioinformàtica, la biologia estructural o el descobriment de fàrmacs. Entre altres projectes de recerca, a Catalunya s’ha realitzat l’Invasiveness of pneumococcal serotypes and clones circulating in Catalonia during heptavalent conjugate vaccine period dut a terme amb el suport del grup de recerca en malalties infeccioses pediàtriques de la Fundació Sant Joan de Déu que realitza una estada al Molecular Microbiology of Human Pathogen Group de l’Institut de Teconologia Química i Biològica (ITQB); l’Exploring delta-aromatic carboxamide foldamers and alpha-peptides compatibility, liderat pel PCB, amb el propòsit d’explorar la compatibilitat de les maneres de quinolina plegables i les d'un pèptid; i el Nanochannels for single molecule studies liderat pel grup de recerca de l’ITQB.

 

Més de 250 investigadors van participar a la 1a Interbio Week, el juny de 2011.

En el marc del desenvolupament de plataformes tecnològiques projectat per Interbio, s’han dut a terme diferents accions per tal de desenvolupar una política sòlida dedicada a la utilització compartida de desenvolupament i plataformes tecnològiques per al camp de ciències de la vida i la creació d’un mapatge de plataformes, que s’ha integrat en el Directori Biocat, i on s’hi poden consultar 81 plataformes i equipaments. Una iniciativa que per Nerea Alonso “no només permet un millor coneixement de la xarxa de plataformes i equipaments del territori, sinó que facilita la seva expansió i desenvolupament arreu del món i permet millorar la formació dels investigadors”. Una formació que Biocat ha promogut amb més de 100 beques de formació, de recerca i de mobilitat per participar en sessions formatives, esdeveniments i intercanvis entre plataformes tecnològiques i projectes de recerca conjunta. Així, durant l’any passat, els 50 becats van poder participar al simposi Frontiers in Protein Research de Lisboa; al 4th Young Scientist Symposium de Bordeus i a la 1a Setmana Interbio realitzada a Bordeus.

Membres:

       

Amb el suport de:

     

Interbio

Biocat ha organitzat diferents jornades, seminaris científics i workshops al llarg d’aquests dos anys.