Esteu aquí

Reportatge

BioRegion2017_lessonslearned

Lliçons per a la BioRegió: Què podem aprendre del 2017?

Publicacions a les millors revistes, rondes d'inversió, llicències, fires de referència a Barcelona... 2017 va estar ple de bones notícies per a la BioRegió de Catalunya. L’adéu a l’EMA i la inestabilitat política van posar-hi el contrapunt agredolç. Què podem aprendre d'aquests èxits i fracassos? Des de l'àmbit de la recerca, l'empresa i la gestió, alguns dels seus protagonistes en fan balanç.

29.01.2018

“Els avenços del 2017 ens obren un horitzó nou per a la immunoteràpia en oncologia”

Dr. Josep Tabernero, Director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i Cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. President de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO).  

“Durant els últims tres anys hem fet palès que la immunoteràpia marcaria un full de ruta nou en oncologia, com la genòmica ho ha fet durant els darrers deu, i així ho constatem cada dia. Durant l’any 2017 hem aconseguit participar en el disseny d’anticossos biespecífics dirigits a les cèl·lules T i a la vegada a algun receptor de les cèl·lules tumorals, una alternativa terapèutica innovadora i molt prometedora per a tumors que inicialment no són sensibles als tractaments d’immunoteràpia més convencionals com, per exemple, la majoria de tumors de colon. Aquests resultats ens obren un horitzó nou per a la immunoteràpia, per a aquells tumors que no són sensibles als tractaments amb fàrmacs inhibidors de checkpoints, i alhora ens permeten reformular les estratègies terapèutiques emprades fins ara. Totes aquestes estratègies terapèutiques tan canviants i dinàmiques, juntament amb el nostre programa d’screening molecular tumoral i la sòlida experiència en assaigs clínics en fases inicials, ens han portat a consolidar cada cop més la medicina de precisió en oncologia i la personalització en les teràpies dirigides a dianes biològiques tumorals i immunològiques al VHIO."  


 

"El descobriment dels fàrmacs senolítics obre possibilitats terapèutiques per a malalties incurables"

Dr. Manuel Serrano, Investigador ICREA a l'IRB Barcelona. Cap del grup "Plasticitat Cel·lular i Malaltia"

"Al meu entendre un dels principals desenvolupaments científics del 2017 ha estat el descobriment dels fàrmacs senolítics. Aquests fàrmacs tenen la propietat d'eliminar, fins a cert punt, les cèl·lules danyades de l'organisme (anomenades tècnicament cèl·lules senescents). Se sap que en moltes malalties, sobretot cròniques i degeneratives, s'acumula gran quantitat d'aquestes cèl·lules danyades. Tenir la possibilitat d'eliminar-les obre possibilitats terapèutiques per a malalties incurables com la fibrosi pulmonar. Totes les proves publicades en 2017 han estat en ratolins, però els assaigs clínics en pacients ja s'han començat el 2017 i en uns pocs anys sabrem el seu potencial real en diferents malalties. ¿Fracassos? No se m'acut res en particular: lamentablement, en ciència i en innovació el 90% dels esforços són fracassos!"


 

“La recerca i innovació són una prioritat: contemplem triplicar-hi la nostra inversió per al 2019”

Àngel Font, Director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”

“L’impuls a la recerca i la innovació és un dels objectius prioritaris de Fundació Bancària “la Caixa”,  que contempla triplicar la inversió en aquest àmbit fins als 90 milions d’euros anuals per al 2019. El repte es fer-ho amb la màxima responsabilitat i eficiència. Per complir aquest objectiu, hem posat en marxa dos nous programes rellevants durant 2017. El primer, en l’àmbit de l’impuls a la carrera científica, el nou programa de beques de post-doctorat Junior Leader ”la Caixa” que està a punt d’anunciar la seva primera resolució. A finals del 2017 hem llençat també la Convocatòria d’ajuts a Projectes de Recerca en Salut, adreçada a centres de recerca, universitats i hospitals no només d’Espanya sinó també de Portugal. Si parlem de lliçons apreses, ha sigut d’important rellevància el fet de comptar amb l’assessorament d’experts d’alt nivell a través de la creació del Consell assessor d’experts en Recerca de la Fundació. La cohesió i el compromís dels equips que treballen en la implementació dels programes també són un element clau. Durant 2018 seguirem obrint noves convocatòries d’aquests programes per augmentar l’esforç en Recerca i Innovació de la FBLC i per convertir el programa en una referència en l’àmbit de la filantropia europea."


 

"Ha estat un any d'importants avenços en la nostra R+D pròpia"

Jorge Gallardo, President d'Almirall

"El 2017 hem culminat l'execució de la nostra estratègia de focalitzar el pipeline d’Almirall en dermatologia. També hem atret molt talent liderat pel nou vicepresident executiu de R+D i Director Científic (CSO), Bhushan Hardas, amb una notable experiència en el camp de la dermatologia i la medicina estètica. Aquest any també ha estat un període d'importants avanços en la nostra R+D pròpia, tant en fase clínica com a preclínica. A nivell inorgànic cal destacar el nostre acord amb Athenex per desenvolupar un first-in-class per a la queratosi actínica, actualment en fase III, i amb Symatese, amb qui hem iniciat una col·laboració que té com a projecte inicial el desenvolupament d'una gamma d'injectables de àcid hialurònic."


 

“Ha estat un any espectacular, però no ens podem confiar: queden molts reptes"

Pau Planas, CEO de Biokit 

"Biokit tanca 2017 de forma espectacular: un negoci que creix vigorosament, avenços importants en el llançament de productes innovadors amb altíssim valor clínic, noves i excel.lents instal.lacions... Tanmateix, cal evitar el cofoisme i interioritzar que això no és cap garantia d'èxit per superar els molts i significatius reptes que se'ns presenten de cara al futur. Ara és el moment per transformar la companyia en aquells aspectes que ens permetran competir en millors condicions en un món volàtil, complex i incert. I cap consideració pot ser més important que garantir les condicions perquè el talent de Biokit continuï contribuint amb els valors professionals i humans que ens han portat fins aquí.”


 

“Tancar una sèrie A de 15 milions implica el mateix esforç que les rondes petites”

Jordi Antolí Gil, Corporate Project Manager d’Anaconda BioMed

“El principal èxit assolit d'Anaconda al 2017 va ser el tancament d’una sèrie A de 15 milions d’euros amb inversors internacionals i locals. Tota una fita per a una companyia en fase pre-clínica al sud d’Europa. D’aquest èxit hem après una lliçó: implica el mateix nivell d'esforç tancar una ronda d’inversió important que una de molt menys quantitat econòmica. Dels obstacles afrontats enguany també hem après coses: Sempre cal tenir una partida pressupostària per a possibles incidències i també tenir present que en I+D, a nivell regulatori, cal estar molt ben assessorat ja que les normatives poden variar sense indicadors o avisos previs que t'ho permetin estimar amb anterioritat.”


 

“Estem exercint un paper molt important en el finançament de 'startups' al nostre ecosistema: ara toca créixer”

Daniel Oliver, Director de Capital Cell

"L’any 2017 ha estat tan intens que em costa quedar-me amb una sola cosa. Per exemple, hem tancat una campanya de més d’1 milió, hem aixecat una ronda de finançament substancial i hem internacionalitzat l’empresa al Regne Unit. Crec, però, que el més important ha estat aconseguir crear un equip sòlid i capaç de fer créixer la empresa. El repte d’escalar un negoci de fintech no és simple, i afortunadament estem preparats per fer-ho. Enguany hem comprovat definitivament que Capital Cell està exercint un paper molt important a l’ecosistema de tecnologies de la salut a Espanya, i particularment a Catalunya. Podem estar orgullosos d’haver creat un producte del que tant nosaltres com la resta d’actors reconeixien la utilitat i el potencial; ara volem que això es tradueixi en un impacte encara més considerable a nivell de sector salut. Estem preparats per créixer i per ser encara més importants en el finançament de startups.  El principal repte que afrontem per al 2018 és, essencialment, créixer. Volem arribar a més empreses, més inversors, més països… crec que la proposta de valor de Capital Cell ja està ben establerta i volem que arribi molt més lluny.”


 

"Un repte? Conscienciar de la importància de l'apoderament del pacient en la gestió de la salut gràcies a les TIC"

Rosendo Garganta, Fundador i CEO de Devicare

"El 2017 ha estat un any intens en Devicare ja que ens trobem en ple creixement. Els tres èxits principals han estat l'expansió internacional de Lit-Control®, la primera solució mèdica que permet autocontrolar de forma monitoritzada les malalties urològiques cròniques; la posada en marxa d'un ambiciós programa clínic en col·laboració amb centres hospitalaris de referència, i la captació de més de 5 milions d'euros d'inversió privada i pública amb socis estratègics. Un repte futur? Sens dubte, hem de conscienciar més de la importància que té l'apoderament del pacient en la gestió de la seva salut gràcies a les TIC."


 

“La inestabilitat política és enemiga dels nostres reptes més importants”

Jaume Collboni, Ex tinent d'alcalde de Barcelona, president del grup socialista municipal i un dels portaveus de la candidatura BCN4EMA

“L’exemple de l’EMA ens ha servit per adonar-nos que la inestabilitat política és enemiga dels nostres reptes més importants, especialment d'aquells vinculats a l'economia. En els últims mesos havíem recuperat el 84% de l’ocupació destruïda durant la crisi econòmica. Ara els efectes del conflicte independentista o la inestabilitat en la política local barcelonina se'ns apareixen de nou. És per això que hem de protegir Barcelona. Posar la ciutat al centre de les nostres prioritats. Tot i així,  hem après que fins i tot als moments mes difícils és possible treballar conjuntament. Hem treballat junts entre administracions quan semblava impossible. Hem treballat junts amb la societat civil, reivindicant la col·laboració públic privada de vegades tan injuriada. Barcelona ha estat sempre un projecte col·lectiu. L'exemple de la EMA ens ha d’encoratjar a continuar treballant conjuntament administracions i societat civil, colze a colze, per aconseguir objectius compartits, reptes que poden semblar impossibles i que, treballant plegats, la història ens demostra que els hem aconseguit vèncer, com els Jocs Olímpics del 92.”


 

“El repte de la nova junta directiva de CataloniaBio & HealthTech serà convèncer el soci del que li podem aportar”

Clara Campàs i Jaume Amat, Representants de la comissió gestora de CataloniaBio & HealthTech

Per a CataloniaBio els èxits de 2017 són la consolidació d'activitats com la Nit de CataloniaBio, el Premi Bioèxit o el cicle Lessons Learned, amb un augment considerable d'assistència, i la integració amb HealthTech Cluster, de manera que hem passat a representar més de 170 empreses i agents col·laboradors amb l'objectiu de promoure la convergència entre els àmbits biofarmacèutic, tecnologies mèdiques i salut digital. Pensem que el repte de la nova junta directiva de CataloniaBio & HealthTech serà “convèncer” el soci del que l'associació pot aportar-li i també fer-lo partícip del que ell pot aportar a l'associació i al sector”.